Ελλάδα

Κορωνοϊός: Μέσα στον Ιούνιο ο εμβολιασμός πολιτών κατ' οίκον

εμβολιασμός ηράκλειο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του εμβολιασμού των πολιτών κατ' οίκον από το υπουργείο Υγείας και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, με τους αρμόδιους να αποδύονται σε αγώνα δρόμου για την υλοποίησή του μέσα στον Ιούνιο.

Το συγκεκριμένο εμβολιαστικό πρόγραμμα είχε περιγραφεί εξαρχής, από τον περασμένο Ιανουάριο, ως ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και δύσκολο πεδίο της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία», καθώς βασιζόταν στον συντονισμό υπηρεσιών και φορέων από διάφορα υπουργεία αλλά και στα εμβολιαστικά σκευάσματα που θα παραλάμβανε η χώρα μας. Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά το σκέλος των εμβολίων είχαν αποκλειστεί σε πρώτη φάση οι εμβολιασμοί κατ' οίκον με τα σκευάσματα Pfizer/BioNTech και Moderna λόγω των συνθηκών φύλαξής τους σε ειδικά ψυγεία και της διαδικασίας χορήγησής τους εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος μετά το άνοιγμα του φιαλιδίου των πέντε δόσεων.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι επικεφαλής του υπουργείου Υγείας είναι σε συνεχείς συσκέψεις για το πρόγραμμα του εμβολιασμού κατ' οίκον, καθορίζοντας τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Έχει ολοκληρωθεί η αναγκαία βάση δεδομένων, δηλαδή εντοπίστηκε, διασταυρώθηκε και καταγράφηκε ο ωφελούμενος πληθυσμός που λόγω διαφόρων προβλημάτων υγείας, δεν μπορεί να μετακινηθεί προς τα εμβολιαστικά κέντρα. Αξιοποιήθηκαν τα στοιχεία από την άυλη συνταγογράφηση και από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ενώ σημαντικό ήταν και το μητρώο που διέθετε ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). Η δημιουργία αυτής της βάσης θεωρείται ούτως ή άλλως ως ένα σημαντικό βήμα -η έλλειψή της «αποκαλύφθηκε» κατά τη διάρκεια της επιδημίας και της ανάγκης για ψηφιακής θωράκισης των κρατικών υπηρεσιών- αλλά θα είναι δυναμική και θα εμπλουτίζεται.

Ο εμβολιασμός κατ' οίκον θα επικοινωνηθεί με μηνύματα προς τους ηλικιωμένους αλλά και προς τους ασθενείς με κινητικά προβλήματα και τα άτομα με αναπηρία μέσω των Συλλόγων τους.

Ποιοι θα διενεργούν τους εμβολιασμούς κατ' οίκον

Η υλοποίηση του εμβολιασμού κατ' οίκον των πολιτών συγκρίνεται σε επίπεδο δυσκολίας από τους υπηρεσιακούς παράγοντες που ασχολούνται με αυτό, με τον σχεδιασμό όλου του εμβολιαστικού προγράμματος, παρότι δεν συγκρίνεται από άποψη ωφελούμενων -πρόκειται για μερικές εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε σχέση με τα εκατομμύρια των πολιτών που έχουν ήδη εμβολιαστεί στο πλαίσιο της «Ελευθερίας».

Στο «τραπέζι» των τηλεδιασκέψεων αρχικά είχε τεθεί η πρόταση να συνδράμει το ΕΚΑΒ μεταφέροντας πολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν, από τα σπίτια τους προς τα εμβολιαστικά κέντρα. Ωστόσο, αποκλείστηκε η δέσμευση έστω και τμήματος των οχημάτων του ΕΚΑΒ για τον λόγο αυτό, κι ενώ οι ανάγκες για προνοσοκομειακή φροντίδα και περίθαλψη είναι τόσο αυξημένες λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Αναλόγως εξετάσθηκε η συνδρομή του ΕΟΔΥ και η διάθεση Κινητών Μονάδων και προσωπικού για τις ανάγκες του εμβολιασμού των πολιτών κατ' οίκον ανά την επικράτεια. Ωστόσο, και αυτό αποκλείστηκε λόγω του βάρους που δίδεται ακόμη από τον ΕΟΔΥ στη διενέργεια ελέγχων για τον κορωνοϊό.

Πλέον, στο τραπέζι βρίσκεται η διενέργεια των εμβολιασμών κατ' οίκον από ιδιώτες γιατρούς, συμβεβλημένους ή μη με τον ΕΟΠΥΥ. Ο Οργανισμός έχει ετοιμάσει ήδη νομοθετική ρύθμιση με την οποία δίνεται η δυνατότητα αυτή σε ιδιώτες γιατρούς και καθορίζεται η αποζημίωσή τους.

Προβλέπεται συνεργασία με τα κατά τόπους εμβολιαστικά κέντρα από τα οποία θα παραλαμβάνουν τις δόσεις εμβολίων με ειδικά πρωτόκολλα και τις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίες θα συνδράμουν μέσω των δικών τους υπηρεσιών όπου χρειάζεται πχ μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Μητσοτάκης: Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικών και εργαζομένων σε γηροκομεία

Κρήτη: Επιστρέφει... η Άνοιξη - Πτώση της θερμοκρασίας και βοριαδάκι

Κρήτη: Πρόστιμο και σύλληψη ξενοδόχου για... τη μουσική

Ελλάδα

Lockdown τέλος στη Μύκονο: Άνοιξε ξανά - βιντεο

τουρισμός διακοπές Ελλάδα Μύκονος

Από σήμερα στις 06:00 τα ξημερώματα, η Μύκονος άνοιξε ξανά, «σιωπηρά» και χωρίς ανακοίνωση, ωστόσο θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό διαρκή επιτήρηση.

Αν, μάλιστα, παρατηρηθούν φαινόμενα που μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, τότε δεν αποκλείεται ένα νέο κλείσιμο του νησιού, κάτι που αν μη τι άλλο ουδείς επιθυμεί στο νησί των ανέμων.

Τα πάρτι σε πολυτελή γιοτ και βίλες αποτελούν το μεγαλύτερο «αγκάθι» και προκαλούν προβληματισμό, λόγω της αδυναμίας αυστηρού ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές, παρά το γεγονός ότι η μουσική είχε μπει στο «mute» και ο συνωστισμός είχε μειωθεί. Πάντως, αυτή τη στιγμή παρατηρείται μία ελάχιστη μείωση στα κρούσματα, υπάρχει ωστόσο μία σταθεροποίηση στις ροές.

Ποια νησιά βρίσκονται ένα βήμα πριν από το «κόκκινο»
Εκτός από τη Μύκονο ωστόσο, το διάστημα πέρασε στο επίκεντρο βρέθηκαν και άλλα νησιά λόγω της επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζουν. Ένα από αυτά είναι η Πάρος όπου εφαρμόζεται ένα νέο «μοντέλο» μέτρων με εντατικούς ελέγχους σε καταστήματα όπου παρατηρείτο έντονος συνωστισμός. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα επιβλήθηκαν πρόστιμα των 2.000 ευρώ και κλείσιμο επτά ημερών, σε 8 νυχτερινά καταστήματα, επτά στην Πάρο και ένα στην Αντίπαρο, όπου εντοπίστηκαν όρθιοι πελάτες, ενώ σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο αυξάνεται στα 20.000 ευρώ και 15 ημέρες λουκέτο…

Τα επόμενα νησιά που φαίνεται να «κοκκινίζουν» είναι η Σαντορίνη, Ρόδος, Κρήτη και έπονται Ζάκυνθος και Κέρκυρα, με την αρμόδια επιτροπή να κρίνει τις επόμενες μέρας αν και σε αυτά είναι απαραίτητη η λήψη περιοριστικών μέτρων τύπου…  Μυκόνου ή «μοντέλο» αυστηρών ελέγχων και προστίμων σε κέντρα διασκέδασης με συνωστισμό και όρθιους…

Η λύση της «κοινωνικής φούσκας»
Οι επιστήμονες προτείνουν τη λύση της κοινωνικής φούσκας και στις διακοπές. Εξηγούν πως ακόμη και στην παραλία ή στις βόλτες μας στα νησιά θα πρέπει να έχουμε συγκεκριμένη παρέα, που θα είναι πάντα η ίδια και δεν θα περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό ατόμων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κρήτη: Βρέθηκε ζωντανό το ζευγάρι που έψαχναν μετά από πολύωρες έρευνες (φωτο)