Ελλάδα

Κορωνοϊός: Κλειστά τα σούπερ μάρκετ την Κυριακή

Σούπερ Μάρκετ

Σε δραστικό περιορισμό των έκτακτων μέτρων που αφορούσαν το ωράριο των καταστημάτων τροφίμων και των σούπερ μάρκετ προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό δεν ανανεώνεται η απόφαση για υποχρεωτική λειτουργία των συγκεκριμένων καταστημάτων τις Κυριακές. Επίσης από την ερχόμενη Πέμπτη 26 του μήνα και μετά περιορίζεται και η παράταση του καθημερινού ωραρίου. Έτσι πλέον οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα κλείνουν στις 9 το βράδυ.

Η απόφαση ελήφθη καθώς διαπιστώθηκε πως η κίνηση στα καταστήματα τόσο την περασμένη Κυριακή αλλά και τις καθημερινές μετά τις 9 το βράδυ ήταν περιορισμένη. Επίσης συνετέλεσε και το γεγονός ότι έχει επέλθει μία σχετική ηρεμία στις αγορές με την επιβολή των περιοριστικών όρων (1 πελάτης ανά 15 τμ κοκ).

Ιδιαίτερα για το ζήτημα λειτουργίας των Κυριακών υπήρχαν αντιδράσεις από σημαντική μερίδα των επιχειρήσεων με δεδομένο πως τόσο το προσωπικό τους όσο και οι υποδομές τους λειτουργούν «στο κόκκινο». Η ηγεσία του υπουργείου είχε υποσχεθεί πως στην περίπτωση που δεν επιβεβαιωθεί η μεγάλη ανάγκη των καταναλωτών τότε θα άρει το μέτρο. Όπερ και εγένετο.

Έτσι, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, από την Πέμπτη 26 Μαρτίου έως και το Σάββατο 25 Απριλίου, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων διαμορφώνεται πλέον ως εξής:
 

Δευτέρα έως Παρασκευή από 7:00 έως 21:00.

Σάββατο από 7:00 έως 20:00

Πηγές απ' το υπουργείο Ανάπτυξης επισημαίνουν πάντως πως εάν καταστεί και πάλι ανάγκη δύναται να αλλάξει εκ νέου το ωράριο.

Ελλάδα

Χαρδαλιάς για το τριήμερο: Κρατάμε αποστάσεις, φοράμε μάσκες, προστατεύουμε την πατρίδα μας

Χαρδαλιάς

Μεγάλη ήταν η έξοδος των εκδρομέων για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, η πρώτη μετά την καραντίνα και το «lovkdown» που επιβλήθηκε στη χώρα, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού

Επιχειρώντας ίσως να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις και διαβλέποντας τον κίνδυνο υπερβολικής «χαλάρωσης», που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια οδυνηρή «έξαρση» των κρουσμάτων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς έστειλε το δικό του, ξεκάθαρο μήνυμα μέσα από τα social media.

«Αυτό το τριήμερο πολλοί θα επισκεφτούν τα χωριά μας, τα νησιά μας ή κάποιες από τις αμέτρητες ομορφιές της Πατρίδας μας. Ας συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας. Ας κρατάμε τις αποστάσεις, ας πλένουμε με αντισηπτικό τα χέρια μας και ας φοράμε μάσκες όπου επιβάλλεται και ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους που μπορεί να υπάρχει συγχρωτισμός» έγραψε στο Facebook.

Και συνέχισε: «Το να βγούμε νικητές από τη μάχη με έναν ιό που είναι σε ύφεση αλλά παραμένει αόρατος αφορά όλους μας και τον καθένα πολίτη ξεχωριστά! Μόνο έτσι θα περιφρουρήσουμε την μεχρι τώρα προσπάθειά μας και θα προστατεύσουμε τις οικογένειές μας, τους συμπολίτες μας, τις γειτονιές μας, τα χωριά μας, τις πόλεις μας, την ίδια μας την Πατρίδα...».