Ελλάδα

Κορωνοϊός - Ιωάννινα: Σε καραντίνα δεκάδες υγειονομικοί μετά από κρούσματα στο Νοσοκομείο

κορωνοϊός νοσοκομείο

Ένας γιατρός και μία νοσηλεύτρια έχουν διαγνωσθεί με κορωνοϊό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα δεκάδες υγειονομικοί να μπουν σε καραντίνα.

Μάλιστα, ολόκληρη η δεύτερη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων έχει τεθεί σε αναστολή λειτουργίας μετά την επιβεβαίωση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Στη Μονάδα νοσηλεύονταν συνολικά οκτώ ασθενείς, που χρειάστηκε να μετακινηθούν στις υπόλοιπες τρεις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων του νοσοκομείου.

Σε καραντίνα, σύμφωνα πάντα με την κρατική τηλεόραση, τέθηκαν 27 άτομα: έξι γιατροί, 15 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό και έξι καθαρίστριες.

Όλο το προσωπικό υπεβλήθη σε rapid test για τον κορωνοϊό, με τα αποτελέσματα, ευτυχώς, να είναι αρνητικά.  Ο έλεγχος του προσωπικού θα επαναληφθεί.

Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός - Δερμιτζάκης: Με τόσα κρούσματα δεν γίνεται να μιλάμε για άνοιγμα στις γιορτές

Κορωνοϊός: "Συναγερμός" στην Πολεμική Αεροπορία της Τρίπολης

ΗΠΑ: Ξεδιαλύνεται το μυστήριο - Ποιος εξαφάνισε τον μονόλιθο της Γιούτα

 

Κόσμος

Μπόρις Τζόνσον: Το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού «ίσως είναι πιο θανατηφόρο»

Μπόρις Τζόνσον

Προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι η λεγόμενη βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού εκτός από μεγαλύτερη μεταδοτικότητα ενδέχεται να έχει και μεγαλύτερο βαθμό θνητότητας, τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Σημειώνεται ότι συνολικά 26 κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης έχουν επιβεβαιωθεί στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 2 «ορφανά», χωρίς δηλαδή οι προσβληθέντες να έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό, ενώ τα άλλα 24 εντοπίσθηκαν σε πύλες εισόδου της χώρας. 

Τα δεδομένα έχουν αξιολογηθεί από επιστήμονες της ειδικής συμβουλευτικής ομάδας της βρετανικής κυβέρνησης, παραμένουν όμως σε προκαταρκτικό στάδιο.

Η νέα παραλλαγή του ιού εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ της νοτιοανατολικής Αγγλίας τον Σεπτέμβριο. Από τότε έχει γίνει η κυρίαρχη μορφή του κορωνοϊού στην Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 50 άλλες χώρες.

«Εκτός από την μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, υπάρχουν ενδείξεις ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος - η παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο και στα νοτιοανατολικά - μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο βαθμό θνητότητας» είπε ο Τζόνσον.

«Οι επιπτώσεις από αυτό το νέο στέλεχος είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για το γεγονός ότι το NHS [το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας] βρίσκεται υπό τόσο έντονη πίεση» πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: 585 νέα κρούσματα - 28 θάνατοι - 288 οι διασωληνωμένοι

Κρήτη - κορωνοϊός: 11 κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός: Δημιουργείται πανελλαδικό δίκτυο για τις μεταλλάξεις