Ελλάδα

Κορωνοϊός - Γιαννάκος: Στηλιτεύει τις δωροεπιταγές εμβολιασμών

εμβολιασμός

Για δεκάδες εμβολιαστικά κέντρα «φαντάσματα», καθώς πραγματοποιούν εμβολιασμούς μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο δεν χαίρει της προτίμησης των πολιτών, κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος. Παράλληλα, στηλιτεύει τις δωροεπιταγές των εμβολιασμών για τους νέους που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, ο ρυθμός ένταξης νέων πολιτών για εμβολιασμό είναι αρκετά μειωμένος, σημειώνοντας πως τα όπλα μας απέναντι στις αναμενόμενες μεταλλάξεις του κορωνοϊού είναι η αύξηση του ρυθμού νέων εμβολιασμών, η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και η υπευθυνότητα στις αποφάσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αρκούν οι παραινέσεις, τα υποτιμητικά σχόλια, τα εκβιαστικά διλήμματα και οι δωροεπιταγές. Χρειάζεται σωστός σχεδιασμός από την εθνική επιτροπή εμβολιασμών.

«Τα κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές λειτουργούν ως εμβολιαστικά κέντρα στη πλειονότητά τους μόνο για εμβόλια Astrazeneca. Το εμβόλιο αυτό δυστυχώς δεν προτιμάται από τους πολίτες λόγω των γνωστών αντικρουόμενων αποφάσεων για τις ηλικιακές ομάδες χορήγησής του. Έτσι τώρα τα περισσότερα των μισών κέντρων υγείας αγροτικού τύπου που κακώς συνεχίζουν να κάνουν μόνο εμβόλια ΑstraΖeneca έχουν καταντήσει φαντάσματα. Δεν κλείνεται κανένα νέο ραντεβού για εμβολιασμό παρά μόνο γίνονται οι δεύτερες δόσεις. Αν και οι μισοί και πλέον κάτοικοι των περιοχών είναι ανεμβολίαστοι», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως λέει, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών που θέλουν να κάνουν άλλο τύπο εμβολίου πρέπει να διανύσουν 90 χιλιόμετρα για να προσεγγίσουν εμβολιαστικό κέντρο. «Δηλαδή να κάνουν συνολικά 400 και πλέον χιλιόμετρα για να εμβολιαστούν», σημειώνει και προσθέτει: «Αυτό είναι αντικίνητρο. Δεν είναι λύση οι δωροεπιταγές. Δεν μπορεί σήμερα οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών να έχουν επιλογή ή AstraZeneca ή τίποτα!».

Ο ίδιος ζητά άμεσα όλα τα κέντρα υγείας αγροτικού τύπου να αναπτύξουν εμβολιαστικές γραμμές και των άλλων τύπων εμβολίων, εάν θέλουμε να αυξηθούν οι εμβολιασμοί.

Ο κ. Γιαννάκος παραθέτει τα εξής παραδείγματα:

Στο νομό Λάρισας από τα πέντε κέντρα υγείας που αποτελούν εμβολιαστικά κέντρα τα 4 κάνουν μόνο AstraZeneca και είναι ανενεργά αυτή τη στιγμή. Ένας πολίτης από τα Φάρσαλα που θέλει να εμβολιαστεί θα πρέπει να κάνει ή AstraZeneca στο κέντρο υγείας Φαρσάλων ή να διανύσει 400 χιλιόμετρα συνολικά να εμβολιαστεί με άλλο εμβόλιο.

Στην Άρτα τα τρία κέντρα υγείας αγροτικού τύπου που είναι εμβολιαστικά κέντρα κάνουν μόνο AstraZeneca. Δεν έχουν σχεδόν κανένα νέο ραντεβού. Οι μισοί και πλέον κάτοικοι είναι ανεμβολίαστοι. Εάν θέλουν να εμβολιαστούν με άλλο τύπο εμβολίου πρέπει να διανύσουν πάνω από 300 χιλιόμετρα συνολικά.

Στα Ιωάννινα, από τα έξι κέντρα υγείας αγροτικού τύπου, τα τέσσερα κάνουν μόνο AstraZeneca. Μεγάλη ταλαιπωρία και εδώ για όποιον επιθυμεί να εμβολιαστεί με άλλο τύπο εμβολίου. Λόγω έλλειψης ραντεβού επιστρέφουν τα εμβόλια AstraZeneca.

Στα Τρίκαλα, από τα τρία κέντρα υγείας αγροτικού τύπου τα δύο κάνουν μόνο AstraZeneca. Και εδώ αντικίνητρο.

«Γενικότερα πολλά κέντρα υγείας αγροτικού τύπου δεν έχουν νέους εμβολιασμούς και επιστρέφουν τα φιαλίδια της AstraZeneca για να μην καταστραφούν. Να μη σχολιάσουμε τις δωροεπιταγές που θα δημιουργήσουν θόρυβο “γιατί εσύ και όχι εγώ” και τελικά θα εξελιχθεί σε αντικίνητρο» καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

ειδησεις σημερα 

Κορωνοϊός: Στα 362 τα νέα κρούσματα - 215 οι διασωληνωμένοι, 8 θάνατοι 

Τροποποίηση Νotam για τους Ρώσους- Υποχρεωτικό αρνητικό τεστ και για τους εμβολιασμένους 

Η μετάλλαξη Δέλτα αφορά ανεμβολίαστους, παιδιά και ανοσοκατασταλμένους

Υγεία

Κορωνοϊός: Πώς το μητρικό γάλα «μπλοκάρει» τη λοίμωξη – Αντισώματα ακόμα και 10 μήνες μετά

γυναίκα θηλασμός γέννα μωρό βρέφος

Τα αντισώματα στο μητρικό γάλα παραμένουν έως δέκα μήνες μετά τη λοίμωξη μίας γυναίκας με Covid-19. Μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη βρήκε ότι οι γυναίκες που θηλάζουν και οι οποίες είχαν μολυνθεί με κορωνοϊό, συνεχίζουν να εκκρίνουν εξουδετερωτικά αντισώματα κατά του ιού στο μητρικό γάλα τους για πολλούς μήνες μετά.

Πέρα από τον σημαντικό προστατευτικό για το μωρό ρόλο που μπορούν να έχουν τέτοια αντισώματα, τα οποία περνούν μέσω του γάλακτος, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν για τη θεραπεία ανθρώπων με βαριά Covid-19, αποτρέποντας την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασής τους.

Μολονότι τα μικρά παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από σοβαρή Covid-19 σε σχέση με τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, περίπου το ένα στο δέκα μωρά έως ενός έτους θα χρειαστεί νοσηλεία, εάν μολυνθούν.

«Αυτός είναι ο πληθυσμός που θηλάζει, συνεπώς αποτελεί πολύ σημαντική πληροφορία -και θα συνεχίσει να είναι για καιρό- το να ξέρουμε εάν υπάρχουν αντισώματα στο μητρικό γάλα, πόσο καιρό θα προστατεύουν μετά τη λοίμωξη ή κατά πόσο το εμβόλιο πρόκειται να παράσχει στο μωρό την καλύτερη προστασία αντισωμάτων», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Guardian η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ρεμπέκα Πάουελ του Νοσοκομείου του Όρους Σινά της Νέας Υόρκης.

Τα αντισώματα στο μητρικό γάλα είναι κάπως διαφορετικά από τα αντισώματα IgG που κυριαρχούν στο αίμα και πυροδοτούνται από τον εμβολιασμό, μολονότι μερικά από τα τελευταία επίσης εκκρίνονται στο μητρικό γάλα. Το βασικό αντίσωμα του μητρικού γάλακτος είναι το IgA, που βοηθά να μπλοκάρει την είσοδο ιών και βακτηρίων στο σώμα του μωρού, ιδίως μέσω της αναπνευστικής και πεπτικής οδού.

Μολονότι άλλοι επιστήμονες είχαν προηγουμένως ανιχνεύσει αντισώματα κατά του κορωνοϊού στο μητρικό γάλα, ήταν έως τώρα σαφές για πόσο καιρό παρέμεναν σε αυτό και ήταν σε θέση να εξουδετερώσουν τον ιό. Οι ερευνητές πήραν δείγματα από το μητρικό γάλα 75 γυναικών που είχαν αναρρώσει μετά από λοίμωξη Covid-19 και βρήκαν ότι σχεδόν εννέα στα δέκα (88%) περιείχαν αντισώματα IgA, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν ικανά να μπλοκάρουν τη λοίμωξη.

Η περαιτέρω ανάλυση διαπίστωσε ότι οι θηλάζουσες γυναίκες απελευθέρωναν τέτοια αντισώματα στο μητρικό γάλα για διάστημα έως δέκα μηνών μετά την αρχική λοίμωξή τους. «Αυτό σημαίνει ότι εάν μία μητέρα συνεχίζει να θηλάζει, θα βγάζει ακόμη αυτά τα αντισώματα στο γάλα της», ανέφερε η δρ Πάουελ, η οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας σε επιστημονικό συμπόσιο για τον θηλασμό.

Η ίδια εκτίμησε ότι τα αντισώματα IgA του μητρικού γάλακτος θα μπορούσαν να ωφελήσουν και ενήλικες με σοβαρή Covid-19. «Θα ήταν μία απίστευτη θεραπεία», όπως είπε, «επειδή το εκκρινόμενο IgA εκδηλώνεται στις περιοχές με βλεννογόνο, όπως το επιθήλιο της αναπνευστικής οδού, όπου εκεί επιβιώνει και λειτουργεί πολύ καλά».

Πρόσθεσε ότι «εάν (το αντίσωμα) χρησιμοποιηθεί σε μία θεραπεία τύπου νεφελοποιητή, μπορεί να αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό στη διάρκεια του χρονικού "παραθύρου", όταν κάποιος έχει αρρωστήσει αρκετά, χωρίς όμως ακόμη να έχει φθάσει σε σημείο να χρειαστεί εισαγωγή σε ΜΕΘ».

Εμβόλια και αντισώματα στο μητρικό γάλα

Οι ερευνητές μελέτησαν, επίσης, τη μεταφορά αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού στο μητρικό γάλα 50 γυναικών που είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί με Pfizer/BioNTech, Moderna ή Johnson & Johnson. Αντισώματα IgG κατά του ιού SARS-CoV-2 εμφάνισαν όλες όσες είχαν κάνει εμβόλιο Moderna, το 87% που έκαναν Pfizer και το 38% όσων έκαναν J&J.

Τα αντίστοιχα ποσοστά γυναικών με τα άλλα αντισώματα IgA στο μητρικό γάλα μετά τον εμβολιασμό ήστν Moderna 71%, Pfizer 51% και J&J 23%, ακόμη μία ένδειξη για την ελαφρώς μεγαλύτερη ανοσιακή ανταπόκριση που προκαλείται με το εμβόλιο της Moderna. Υπό διερεύνηση βρίσκεται η ανοσιακή απόκριση στο μητρικό γάλα μετά από εμβόλιο AstraZeneca.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - σεισμός: Ρίχτερ πανικού και τρόμου - Μεγάλες ζημιές (φωτο/βίντεο)

Ηράκλειο - σεισμός: Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος για τη δυνατή δόνηση

ESPA BANNER