Ελλάδα

Κορωνοϊός: Ενας στους τρεις ηλικιωμένους δεν εμβολιάστηκε

εμβολιο κορωνοϊού

Με σταθερό ρυθμό χτίζεται το τείχος ανοσίας στη χώρα μας, καθώς χθες ολοκληρώθηκαν περισσότεροι από 5 εκατ. εμβολιασμοί. Παρ’ όλα αυτά, παραμένουν οι «μαύρες τρύπες» σε κρίσιμες ηλικιακές ομάδες, με αποτέλεσμα στην περίπτωση ενός τέταρτου κύματος το σύστημα υγείας να δεχθεί εκ νέου σημαντική πίεση από την αυξημένη νοσηρότητα. Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις του καθηγητή Πολιτικής της Υγείας στη LSE Ηλία Μόσιαλο, εφόσον εκδηλωθεί ένα νέο κύμα, αυτοί που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί «είτε γιατί δεν θέλουν να εμβολιαστούν, είτε γιατί δεν μπορούν για ειδικούς λόγους, είτε γιατί δεν προβλέπεται να εμβολιαστούν». Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πιθανόν μια νέα έξαρση να επηρεάσει και τον παιδικό πληθυσμό – δεδομένου ότι δεν έχει εγκριθεί ο εμβολιασμός τους -, υπογραμμίζοντας συνεπώς τη σημασία να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του ενήλικου πληθυσμού.

Εντούτοις και σύμφωνα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), το 35% των Ελλήνων άνω των 80 ετών δεν έχει κλείσει ραντεβού με την… ανοσία, όταν σε Ισπανία, Δανία και Ιρλανδία το ποσοστό των εμβολιασμένων της ευαίσθητης αυτής ηλικιακής κατηγορίας αγγίζει το 100%. Αντίστοιχα, τουλάχιστον τέσσερις στους δέκα πολίτες ηλικίας 60-69 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι, ωστόσο και σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους η «ψαλίδα» αναμένεται να κλείσει το επόμενο διάστημα εάν συνυπολογίσει κανείς και τα προγραμματισμένα ραντεβού.

Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό των εμβολιασμένων στην ηλικιακή κατηγορία 65-69 ετών θα αγγίζει το 76,35% και στην αμέσως προηγούμενη πενταετία το 70,05%. Αντίστοιχα και λαμβάνοντας υπόψη τα ραντεβού που έχουν δεσμευτεί στο emvolio.gov.gr, το ποσοστό των 50-59 ετών που θα… τσιμπηθούν θα ξεπεράσει το 60%, μειώνοντας τη «μαύρη τρύπα», όχι όμως στα επίπεδα που επιθυμεί η επιστημονική κοινότητα.

Ενθαρρυντική σε κάθε περίπτωση είναι η ανταπόκριση των πολιτών 40-44 ετών, καθώς, παρότι η πλατφόρμα άνοιξε πρόσφατα με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, ήδη έχουν δεσμευτεί 145.000 ραντεβού, με το 21% να έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού να φτάνουν στο 45%. Σύμφωνα μάλιστα με το χρονοδιάγραμμα της «Ελευθερίας», θα ακολουθήσει η ομάδα 30-34 ετών μέσα στον Ιούνιο, οπότε και εκτιμάται ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 20-29 ετών. Μάλιστα, αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια και για την κρίσιμη ηλικιακή κατηγορία 35-39 ετών, με τους ειδικούς να επενδύουν στην ανταπόκρισή της, δεδομένης της αυξημένης κινητικότητας του νεότερου πληθυσμού και συνεπώς του ρόλου του στη μετάδοση του νέου κορωνοϊού.

εμβολιασμός - γράφημα
εμβολιασμός - γράφημα

Ανατροπές
 

Εν τω μεταξύ, ανατροπές στον προγραμματισμό της δεύτερης δόσης φέρνουν τα ευρήματα νέων ερευνών που δείχνουν ότι η ανοσία έπειτα από φυσική νόσηση φτάνει τουλάχιστον τους οκτώ μήνες και μπορεί να επιμηκυνθεί έως και ένα έτος. Πιο συγκεκριμένα, από την ερχόμενη Τρίτη θα χορηγείται μία δόση εμβολίου σε όσους έχουν αναρρώσει από τη λοίμωξη Covid-19 και συγκεκριμένα έξι έως δώδεκα μήνες μετά τη νόσησή τους. Μάλιστα, πριν παρέλθει το εξάμηνο θα λαμβάνουν μήνυμα ότι δικαιούνται εμβολιασμό, καθώς εφεξής προβλέπεται στο σύστημα η καταχώριση του πιστοποιητικού νόσησης. Σχετική πρόβλεψη, όμως, υπάρχει και για εκείνους που νόσησαν ή θα νοσήσουν στο μεσοδιάστημα της πρώτης και της δεύτερης δόσης. Στις περιπτώσεις αυτές θα ακυρώνεται το δεύτερο ραντεβού και θα επαναπρογραμματίζεται έξι έως και δώδεκα μήνες μετά την ανάρρωση.

Η τρίτη δόση
 

 Σε ό,τι αφορά την αναμνηστική (τρίτη δόση), ο καθηγητής της LSE σημείωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του ότι όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου είναι προστατευμένοι σε συντριπτικό ποσοστό, ενώ όσοι ξεκίνησαν τον εμβολιασμό τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο θα πρέπει να κάνουν αναμνηστική δόση το φθινόπωρο – και πρώτα οι ευάλωτες ομάδες.

Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο γεγονός ότι ορισμένοι πολίτες, οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν από τις συνήθεις παρενέργειες της πρώτης δόσης, τείνουν να ακυρώνουν ή να έχουν δεύτερες σκέψεις για τη δεύτερη. Οπως όμως τόνισε, αυτό είναι «λάθος, καθώς το τίμημα της παράλειψης της δεύτερης δόσης είναι σημαντικό». Παράλληλα έδωσε απαντήσεις και στο κρίσιμο ερώτημα για το εάν μπορεί κανείς να υποβληθεί σε δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο, υπογραμμίζοντας ότι ο κανόνας είναι «με όποιο αρχίζεις με αυτό να τελειώνεις». Εξαίρεση αποτελούν όσοι εκδήλωσαν σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση ή θρομβοεμβολική νόσο με ή χωρίς θρομβοπενία, με την ειδικό να προσθέτει ότι πρόκειται για σπάνιες περιπτώσεις.

ειδησεις σήμερα

ΠΟΥ: Η ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού έχει βρεθεί σε 53 χώρες

Ηράκλειο: Ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού θα εδρεύουν στο αεροδρόμιο

Κορωνοϊός: 111 ασθενείς στα νοσοκομεία της Κρήτης

Ελλάδα

Συμπλοκή στο Πέραμα: Νέα στοιχεία στο φως - "Σε νόμιμη άμυνα οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ"

πέραμα

Την ώρα που οι αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό του 16χρονου Ρομά - ο οποίος έχει ταυτοποιηθεί - βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη έρχονται νεά στοιχεία στο φως γύρω από την αιματηρή συμπλοκή ανάμεσα στους νεαρούς Ρομά και τους αστυνομικούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Πέραμα. 

O 20χρονος Ρομά, οδηγός του κλεμένου οχήματος,  που έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών ήταν σεσημασμένος για κλοπες ενώ έχει δεχθεί περισσότερες από μία σφαίρες στο σώμα του. Στο μεταξύ οι επτά αστυνομικοί (έξι αστυφύλακες και ένας υπαστυνόμος) που εμπλέκονται στην υπόθεση συνελήφθησαν στα πλαίσια του αυτοφώρου με την κατηγορία που τους βαραίνει να είναι αυτή της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο.

Οι αστυνομικοί υπηρετούν στην ομάδα ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία αυτή είναι η προβλεπόμενη σε κάθε περίπτωση που υπάρχει νεκρός από αστυνομικά πυρά. Υπενυθμίζεται πως κατά τη διάρκεια της συμπλοκής τραυματίστηκε ένας 16χρονος στην κοιλιά ο οποίος αναμένεται να περάσει το κατώφλι του χειρουργείου. 

Κρικέτος: Σε νόμιμη άμυνα οι αστυνομικοί - Το όχημα επιχείρησε να περάσει από πάνω τους

Ο γενικός γραμματέας αστυνομικών Δυτικής Σπύρος Κρικέτος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha τόνισε πως οι αστυνομικοί βρίσκονταν σε νόμιμη άμυνα ενώ το κλεμένο όχημα επιχείρησε να περάσει από πάνω τους. Όπως επισημαίνει ο κ. Κρικέτος το πρωτόκολλο αναφέρει «να γλυτώσουμε τη ζωή μας και να μην έχουμε θύματα». Ακόμη πρόσθεσε πως η ζωή των αστυνομικών τέθηκε σε κίνδυνο ενώ κινδύνευσαν και πολίτες. «Όταν τίθεται σε κίνδυνο η ζωή μου ή ζωή ενός συμπολίτη μου, θα την προστατεύσω», υποστήριξε ακόμη.

Ένταση στον Ασπρόπυργο

Ένταση στην περιφερειακή οδό του Αιγάλεω στην περιοχή του Ασπροπύργου. Ομάδα Ρομά αρχικά επιχείρησε να βάλει φωτιά σε κάδους και να κλείσει τον δρόμο, ωστόσο η παρέμβαση των ΜΑΤ ήταν άμεση και τους απώθησαν.

Ακόμα δεν υπάρχει επιβεβαίωση ότι η ένταση δημιουργήθηκε εξαιτίας των γεγονότων στο Πέραμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σημείο μεταβαίνει και ο «Αίαντας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέραμα: Καταδίωξη με έναν νεκρό και επτά τραυματίες (βίντεο - φωτο)

Πέραμα: Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για την αιματηρή συμπλοκή

Πέραμα: Οι σφαίρες πέφτουν βροχή - Συγκλονιστικό βίντεο

ESPA BANNER