Ελλάδα

Κορωνοϊός: 49 νεκροί - 82 νέα κρούσματα - 1.314 συνολικά - 85 διασωληνωμένοι

Σωτήρης Τσιόδρας

Ογδόντα δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν στη χώρα μας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 1.314.

Όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, 85 άτομα είναι διασωληνωμένα, ενώ οι νεκροί ανέρχονται στους 49.

Κοινωνία

Ένας στους τρεις Έλληνες δεν ανησυχεί πλέον για την πανδημία του κορωνοϊού

κορωνοϊός Ελλάδα

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία μιας έρευνας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για τους Έλληνες την περίοδο μετά την καραντίνα. Ένας στους 3 Έλληνες δεν ανησυχεί για την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ το 83% συμφωνεί με τα μέτρα της κυβέρνησης. Παράλληλα, το 61% των γιατρών έχει απώλεια εισοδήματος άνω του 25%, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που διενήργησε η εταιρία ALCO για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Η ανησυχία για τον κορωνοϊό στην ελληνική κοινωνία έχει μειωθεί καθώς 1 στους 3 ανησυχεί πλέον λίγο ή καθόλου. Η γνώση των απαραίτητων μέτρων προστασίας είναι καθολική αλλά το 44% εφαρμόζει τα μέτρα αρκετά, ενώ το 8% λίγο.

Η μεγάλη πλειονότητα θεωρεί ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν είναι αυτά που πρέπει και το 25% πιστεύει ότι ήταν αυστηρότερα απ' όσο έπρεπε, ενώ το 15% εκτιμά ότι η άρση των μέτρων εξελίσσεται πιο αργά. Η αντίληψη για τους ιατρούς και για το σύστημα δημόσιας υγείας βελτιώθηκε σημαντικά. Συγκεκριμένα, για τους ιατρούς, το σχετικό ποσοστό φτάνει το 61%.

Η στάση του ιατρικού κόσμου

Οι περισσότεροι γιατροί συμφωνούν απολύτως με τα μέτρα της Πολιτείας (83%), αλλά και με το ρυθμό άρσης τους (72%). Συνολικά, οι γιατροί εκτιμούν ότι το σύστημα Δημόσιας Υγείας ανταποκρίθηκε επιτυχώς στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας (92%, 47% πλήρως και 45% αρκετά). Το 61% εκτιμά ότι η μείωση υπερβαίνει το 25%, ενώ ένα πρόσθετο 18% εκτιμά ότι ή μείωση κυμαίνεται μεταξύ 11% και 25%.

H έρευνα πραγματοποιήθηκε το μήνα Μάιο σε 1.000 άτομα από όλη την Ελλάδα και σε 400 ιατρούς μέλη του ΙΣΑ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.