Ελλάδα

Κίνητρα σε συνταξιούχους και ανέργους για απασχόληση στα χωράφια

Αγρότης

Το δικαίωμα να δουλέψουν και πάλι στα χωράφια χωρίς να περικόπτεται η σύνταξη συνταξιούχων αγροτών κατά 30% ή να απασχοληθούν άνεργοι χωρίς να διακοπεί η καταβολή του επιδόματος ανεργία που λαμβάνει, θα έχουν πλέον συνταξιούχοι και άνεργοι έπειτα τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

Επιπρόσθετα, με βάση τις νέες ρυθμίσεις, οι πολίτες τρίτων χωρών που απασχολούνται στην αγροτική οικονομία θα ασφαλίζονται πλέον στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων με εργόσημο.

Και οι τρεις παρεμβάσεις του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, σε συνεννόηση με τον υπ. Εργασίας Γιάννη Βρούτση, αποσκοπούν στο να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες και προβλήματα παρατηρούνται στην πρωτογενή παραγωγή λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί λόγω COVID19 και να δοθεί η απαραίτητη ευελιξία.

Οι συνταξιούχοι

Η ρύθμιση για τους συνταξιούχους αλλά και την ασφάλιση των πολιτών τρίτων χωρών, υπερψηφίστηκε ήδη την περασμένη Παρασκευή απ' τη Βουλή. Σημειωτέον πως στο κομμάτι της ρύθμισης για τους συνταξιούχους προβλέπεται πλέον η δυνατότητα και στους συνταξιούχους άλλων φορέων καθώς και του Δημοσίου να απασχολούνται ως αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και αλιείς χωρίς να μειώνεται η σύνταξή τους εφόσον το εισόδημά τους από αγροτική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ.

Η ρύθμιση για τους ανέργους

Μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να ψηφιστεί και η ρύθμιση για τους ανέργους, η οποία έχει ενταχθεί στο «ερανιστικό» νομοσχέδιο του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής αύριο. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η προτεινόμενη διάταξη έχει «ως σκοπό να βοηθήσει, ώστε να απασχοληθεί μεγαλύτερος αριθμός πολιτών σε εποχιακές αγροτικές εργασίες, καθώς παρατηρείται ότι, παρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, οι άνεργοι δεν ασχολούνται με τις εποχιακές εργασίες, προκειμένου να μη στερηθούν των επιδομάτων ανεργίας». Παράλληλα, η συγκεκριμένη διάταξη έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει την έλλειψη που υπάρχει σε εργατικά χέρια σε εποχιακές αγροτικές εργασίες, το οποίο έγινε εντονότερο τα τελευταία χρόνια.

Σημειώνεται ότι όσοι άνεργοι απασχολήθηκαν έως και 70 ημέρες τον τελευταίο χρόνο, μπορούν να βεβαιώνουν με αίτηση στον ΟΑΕΔ τον συνεχόμενο χρόνο ανεργίας αφαιρώντας το ανωτέρω διάστημα. Έτσι, δεν θα διακόπτεται το επίδομα για όσους ανέργους εργάστηκαν αποκλειστικά σε αγροτικές εργασίες.

Ελλάδα

Κορωνοϊός: 35 νέα κρούσματα - Τα 13 στις πύλες εισόδου της χώρας

προμαχώνας τεστ κορωνοϊός

35 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19 ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.939 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 54.9% αφορά άνδρες.

Από το σύνολο των 3.939 κρουσμάτων, 1.069 (27.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2035 (51.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 14 (78.6% άνδρες).