Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Οι αντιδράσεις και οι... ισορροπίες

Image
Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος
 clock 09:55 | 13/01/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Μπορεί η κυβέρνηση με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την τελετή ταφής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου να απέφυγε να προκαλέσει εργαλειοποίηση και πολιτική εκμετάλλευση των χειρισμών της από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο, στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης δεν αποφεύχθησαν κάποιες ενστάσεις.

Πριν καν την σχετική απόφαση της διυπουργικής επιτροπής να ταφεί ο έκπτωτος βασιλιάς ως ιδιώτης και όχι με τιμές αρχηγού κράτους, στη γαλάζια παράταξη υπήρχε μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα η οποία ήταν υποστηρικτική της άποψης ότι η χώρα δεν μπορεί να απαρνηθεί την ιστορία και το παρελθόν της και επειδή κάθε πολιτικό και πολιτειακό ζήτημα έκλεισε το 1974, ανέμενε διαφορετική "μεταχείριση" στο τελετουργικό για τον θάνατο του τέως βασιλιά.

Αυτή την άποψη αποτύπωσε άλλωστε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, βγαίνοντας μπροστά από άλλους συναδέρφους του που την εξέφρασαν πιο κεκαλυμμένα και εξέφρασε την ένστασή του. Αφού αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο τέως βασιλιάς υπήρξε ο συνταγματικός ανώτατος άρχων της χώρας και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ υπήρξε και ολυμπιονίκης που τίμησε τα ελληνικά χρώματα διεθνώς και ότι "Οι Έλληνες με δημοψήφισμα έβαλαν τέλος στο θεσμό της Βασιλείας -ήδη από το 1974', ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι "ο θάνατος ενός πρώην ανώτατου άρχοντα όμως -πέρα από την ανθρώπινη πλευρά- έχει συμβολική σημασία. Δείχνει το πώς οι Έλληνες στέκονται απέναντι στην Ιστορία τους. Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους".

Θέση την οποία σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας πως "Η ελληνική δημοκρατία είναι ώριμη και μας δίνει την δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε χωρίς κομπλεξισμούς ζητήματα που άπτονται της ιστορίας. Από την άλλη είναι θεμιτό να υπάρχουν άνθρωποι που προσεγγίζουν το θέμα ανάλογα με τις πεποιθήσεις τα συναισθήματα και τις επιδιώξεις τους". Ο Γιάννης Οικονόμου εξηγώντας την θέση και το σκεπτικό της απόφασης της κυβέρνησης πρόσθεσε επίσης ότι "Η κυβέρνηση οφείλει να βλέπει το θέμα συνολικά, θεσμικά και ολιστικά. Να βάζει το συνολικό πάνω από το μερικό και δεν είναι καιρός να καλλιεργήσουμε εντάσεις, εσωστρέφεια και διαξιφισμούς. Αυτό που στοχεύουμε είναι η διαχείριση του μέλλοντος και όχι του παρελθόντος. Η ελληνική δημοκρατία είναι μια σύγχρονη αστική και φιλελεύθερη δημοκρατία και δεν κινδυνεύει από τίποτα και από κανέναν".

 

Το πρωτόκολλο και οι επίσημοι καλεσμένοι

Στο διαδικαστικό σκέλος πάντως, μπορεί η τελετή να γίνει χωρίς τις τιμές αρχηγού κράτους, παρόλα αυτά, δεν είναι απόλυτα σαφές τι θα γίνει με το λαϊκό προσκύνημα. Αν και τυπικά δεν προβλέπεται, η σορός αναμένεται να μεταφερθεί το πρωί της Δευτέρας στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου δίπλα στη Μητρόπολη και τότε όσοι θέλουν θα έχουν τη δυνατότητα να προσκυνήσουν.

Στα ζητήματα του πρωτοκόλλου εντάσσεται και το εάν οι αρχιερείς που θα τελέσουν την εξόδιο ακολουθία φορέσουν την πλήρη αρχιερατική ενδυμασία τους η οποία θα προσδώσει άλλο χαρακτήρα στην τελετή. Σε κάθε περίπτωση η οικογένεια ανακοίνωσε ότι η σορός θα παραμείνει στην Εκκλησία, ενώ πιθανότατα, θα επιτραπεί να παραβρεθούν στην ταφή στο Τατόι και πολίτες που το επιθυμούν.

Τα βλέμματα σε κάθε περίπτωση στρέφονται στους επισήμους και εκπροσώπους των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης που θα εκπροσωπηθούν στο μυστήριο, για τους οποίους θα τηρηθούν ασφαλώς όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό. Γεγονός που επίσης θα δώσει έναν άλλο χαρακτήρα στην τελετή, από αυτή που ίσχυε για έναν ιδιώτη. Η ΕΛΑΣ έχει ήδη ξεκινήσει τις διεργασίες για τα μέτρα ασφαλείας και το επιχειρησιακό σχέδιο για τους υψηλούς προσκεκλημένους που θα φτάσουν στη χώρα μας, στους οποίους – σύμφωνα με πληροφορίες- αναμένεται να είναι ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος, που είναι ανιψιός του τέως και γιος της αδερφής του, επίτιμης βασίλισσας Σοφίας, η οποία επίσης αναμένεται να παραβρεθεί όπως και ο επίτιμος βασιλιάς Χουοάν Κάρλος.

Αδιευκρίνιστο προς ώρας παραμένει το ποιος θα εκπροσωπήσει τη βρετανική βασιλική οικογένεια, με επικρατέστερο σενάριο τον ερχομό του διαδόχου του θρόνου πρίγκιπα Ουίλιαμ, ο οποίος είναι και βαφτισιμιός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ενώ ο παππούς του Ουίλιαμ Φίλιππος σύζυγος της Ελισάβετ, ήταν Γλυξμπουργκ.

Δεδομένο θεωρείται επίσης ότι στην κηδεία θα εκπροσωπηθεί η βασιλική οικογένεια της Δανίας, καθώς η βασίλισσα Μαργαρίτα είναι η αδερφή της Άννας Μαρία, δηλαδή ο τέως ήταν κουνιάδος της, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να εκπροσωπηθούν και οι βασιλικές οικογένειες της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας.

Από ελληνικής πλευράς, η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί, από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ενώ δεν αποκλείεται στην κηδεία να παρευρεθεί και η ευρωβουλευτής της ΝΔ Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, καθώς ο θανών ήταν νονός της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Η σορός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τις 6 έως τις 10 το πρωί της Δευτέρας

 

ΠΑΓΝΗ: Δυσάρεστη έκπληξη για γιατρό στην εφημερία

 

Τράπεζες: Έρχονται αποζημιώσεις σε θύματα ηλεκτρονικής απάτης

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis