Ελλάδα

Με αυτοσχέδια τροχαλία ανεβάζει τρόφιμα στην ηλικιωμένη μητέρα της (βίντεο)

τροχαλία Καλλιθέα

Φτάσαμε αισίως την 13η μέρα εγκλεισμού στο σπίτι, διανύοντας σύμφωνα με τους ειδικούς την πιο κρίσιμη περίοδο σχετικά με την εξάπλωση της επιδημίας στην Ελλάδα και οι ευσυνείδητοι πολίτες κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους ώστε να τηρηθούν τα περιοριστικά μέτρα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, φροντίζοντας να κρατήσουν ασφαλή στο σπίτι τα γηραιότερα μέλη των οικογενειών τους.

Το protothema.gr εξασφάλισε ένα απίθανο βίντεο που τράβηξε η εθελόντρια Νατάσα Πεσλή στη γειτονιά της στην Καλλιθέα, στο οποίο αποτυπώνεται η προσπάθεια και η ευρηματικότητα μιας γυναίκας να φροντίσει την μητέρα της, χωρίς όμως να έρθει σε κοντινή επαφή.
 

 

Η Πολίτα Βαρουξή, ιδιοκτήτρια καταστήματος με ελαστικά αυτοκινήτων, έφτιαξε μια αυτοσχέδια τροχαλία με σχοινί στην οποία δένει μια σακούλα. Στη συνέχεια τοποθετεί στη σακούλα τα πράγματα, απο τρόφιμα μέχρι φάρμακα και η μητέρα της τραβάει το σχοινί για να τα παραλάβει από το μπαλκόνι του διαμερίσματος της.

Η ίδια εικόνα επαναλαμβάνεται καθημερινά απο την πρώτη κιόλας μέρα που η κυβέρνηση σύστησε στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στο ελάχιστο και δη οι ευπαθείς ομάδες που είναι ευάλωτες στον κορωνοϊό. «Είμαστε καλά αλλά προσέχουμε για να έχουμε» λέει στη κάμερα η Πολίτα Βαρουξή και σπρώχνει τη σακούλα με το σχοινί για να το τραβήξει η μητέρα της. «Έχω να την δω μιάμιση βδομάδα από κοντά"»προσθέτει, έχοντας συμβιβαστεί με τη νέα πραγματικότητα που επιβάλει για ένα απροσδιόριστο χρονικό διάστημα να κρατούν τις αποστάσεις οι μικρότεροι από τους μεγαλύτερους.

 

 

Κόσμος

Ακυρώθηκαν 70.000 γάμοι στην Ιταλία εξαιτίας του κορωνοϊού

 Ιταλία, κρούσματα

Τους Ιταλούς ανθοπώλες έχει γονατίσει ο κορωνοϊός που ζητούν τώρα από την ιταλική κυβέρνηση, να εγκρίνει έκτακτη οικονομική στήριξη.

Οι περισσότεροι γάμοι και οι βαπτίσεις έχουν αναβληθεί. Η κυβέρνηση Κόντε ενέκρινε ειδικό «μπόνους» για να βοηθήσει το σύνολο του επιχειρηματικού τομέα που δραστηριοποιείται γύρω από τις τελετές αυτές, με εφαρμογή των μέτρων στήριξης από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Οι εταιρίες που παράγουν μπουμπουνιέρες, νυφικά, οι ανθοπώλες και οι λεγόμενοι wedding planner (διοργανωτές γάμου) ζητούν όμως τα συγκεκριμένα μέτρα να μπορέσουν να ισχύσουν από τα τέλη Ιουλίου για να μην χαθεί ολόκληρη η χρονιά και σημειωθεί τεράστια οικονομική ζημιά. Συνολικά, τα ζευγάρια που στην Ιταλία θέλουν να παντρευτούν, αλλά επιθυμούν να μπορέσουν να κάνουν την καθιερωμένη, επίσημη τελετή και δεξίωση, είναι σχεδόν 120.000.

Παράλληλα, υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν πλέον τα αναγκαία χρήματα για να συνεχίσουν να διατηρούν τις αποθήκες τους, όπως και για να μπορέσουν να κάνουν τις αναγκαίες παραγγελίες.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, τέλος, από τον Φεβρουάριο μέχρι τέλη Ιουνίου, ακυρώθηκαν 70.000 γάμοι σε όλη την χώρα, με οικονομική ζημία, μόνον για τα ανθοπωλεία και τους παραγωγούς λουλουδιών, η οποία ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ.