Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel - Θεσσαλία: Πληθαίνουν τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας από το νερό

Image
κακοκαιρία daniel
 clock 10:36 | 12/09/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Τα πρώτα περιστατικά γαστρεντερίτιδας εμφανίστηκαν στην Θεσσαλία εξαιτίας του μολυσμένου νερού, ύστερα από την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel. Την ίδια ώρα εντείνεται η επιτήρηση και για άλλα λοιμώδη νοσήματα όπως είναι η λεπτοσπείρωση και ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Παρόλα αυτά, το υπουργείο Υγείας εστιάζει σε δύο βασικά ζητήματα, τα μολυσμένα νερά και τα νεκρά ζώα. Ως προς τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας μέχρι την Δευτέρα το απόγευμα καταγράφηκαν 36 περιστατικά σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, τα οποία στην πλειονότητα τους είχαν ήπια συμπτωματολογία και για τον λόγο αυτό, δεν χρειάστηκαν νοσηλεία.

«Το νερό στις πλημμυρισμένες περιοχές δεν είναι πόσιμο»
 

«Το νερό από τις πλημμύρες έχει μέσα νεκρά ζώα. Έχουμε ερπετά, τρωκτικά, νεκρά πτηνά, ζώα εκτροφής. Όλα αυτά έχουν παρασυρθεί μαζί με φερτά υλικά, λιπάσματα, φυτοφάρμακα. Γι’ αυτό οι πολίτες πρέπει να προσέχουν να μην έρχονται σε επαφή με τα νερά. Τα αντιμετωπίζουμε σα να είναι δυνητικά μολυσματικά», σημείωσε (ΕΡΤ) η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, εφιστώντας την προσοχή σε σχέση με τη χρήση του νερού.

«Τα νερά από τις πλημμυρισμένες περιοχές τα αντιμετωπίζουμε σα να είναι δυνητικά μολυσματικά»

Ακόμη, η ίδια τόνισε ότι το νερό στις πλημμυρισμένες περιοχές δεν είναι πόσιμο, εξηγώντας πως αυτό σημαίνει ότι δεν είναι κατάλληλο ούτε για προσωπική υγεινή, δηλαδή για ντους και πλύσιμο δοντιών. Για να κάνει κάποιος μπάνιο με αυτό το νερό απαιτείται να το βράσει στους 100 βαθμούς για τρία λεπτά και έπειτα αφού κρυώσει να το χρησιμοποιήσει. Όπως είναι αυτονόητο, το νερό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ούτε στη μαγειρική. Επιπλέον, μετά την υποχώρηση των νερών, για την καθαριότητα των σπιτιών είναι απαραίτητη η χρήση προστατευτικών μέσων και απολυμαντικού. Για να κάνει κάποιος μπάνιο με αυτό το νερό απαιτείται να το βράσει στους 100 βαθμούς για τρία λεπτά, τόνισε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Τα επίπεδα του νερού φτάνουν μέχρι τις στέγες των σπιτιών

Τι αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου για την καταγραφή των νοσημάτων
Σε εγκύκλιο που απέστειλε στους επαγγελματίες υγείας η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Φωφώ Καλύβα, σημειώνει τη σημασία έγκαιρης αναγνώρισης και εργαστηριακού ελέγχου πιθανών κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης. Πρόκειται για μικροβιακή λοίμωξη, που προκαλείται από τον μικροοργανισμό λεπτόσπειρα (Leptospira spp) και παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα. Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου.

Η λεπτόσπειρα μπορεί να μεταδοθεί όταν ούρα ή ιστοί μολυσμένου ζώου έρθουν σε επαφή με βλεννογόνους (των οφθαλμών, της μύτης και του στόματος) ή με λύσεις συνεχείας του δέρματος. Επίσης, η μετάδοση μπορεί να γίνει έμμεσα όταν ο άνθρωπος έρθει σε επαφή με μολυσμένο από ούρα περιβάλλον (κολύμπι ή έκθεση σε μολυσμένα νερά, κατάποση μολυσμένης τροφής). Η λεπτόσπειρα μπορεί να μεταδοθεί όταν ούρα ή ιστοί μολυσμένου ζώου έρθουν σε επαφή με βλεννογόνους

Η κυρία Καλύβα σημειώνει στην εγκύκλιό της ότι κρίνεται σκόπιμη η επαγρύπνηση των επαγγελματιών υγείας και για τις περιπτώσεις αντιμετώπισης επιμόλυνσης τραυμάτων από βακτήρια, όπως ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος και μυκητιάσεις.

Σταθμούς απολύμανσης στήνει ο Στρατός
 

Κατόπιν εντολής του ΓΕΕΘΑ αναχώρησε το βράδυ της Δευτέρας ο Ειδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής και Χημικής Άμυνας του ΓΕΕΘΑ με κατάλληλο εξοπλισμό. Αποστολή του είναι η εγκατάσταση 5 σταθμών απολύμανσης προσωπικού και μέσων σε κατάλληλα σημεία στην ευρύτερη περιοχή, στα οποία θα πραγματοποιηθεί απολύμανση των συνεργείων του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρεί στο πλαίσιο της συνδρομής τους, στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πρωτοφανούς κακοκαιρίας που έπληξε την Θεσσαλία, και θα δύναται επίσης να απολυμανθούν και πολίτες σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές.

Υπενθυμίζεται δε ότι το υπουργείο Υγείας έχει ενημερώσει για τον κίνδυνο ανάπτυξης λοιμωδών νοσημάτων στην Θεσσαλία και για το λόγο αυτό το Κέντρο Αναφοράς στο Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει ήδη εγκαταστήσει σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης, προκειμένου να εντοπιστούν άμεσα πιθανά κρούσματα, γαστρεντερίτιδας ή άλλων μολυσματικών ασθενειών όπως η λεπτοσπείρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κακοκαιρία Daniel: Στην επιφάνεια ανυπολόγιστες καταστροφές – Ανησυχία για την εκδήλωση επιδημιών

Ανατριχιαστικές αποκαλύψεις από την έρευνα για το δυστύχημα στα Τέμπη: «Βρήκαν ανθρώπινα μέλη στον χώρο του κυλικείου»

Τουρκία: Η στιγμή που βγάζουν σπηλαιολόγο από βάθος 1.000 μέτρων (βίντεο)

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis