Κρήτη

Το ΙΤΕ χαρτογράφησε τις καμένες εκτάσεις σε Κρήτη και Αττική

φωτια πυρκαγια.jpg

Σε χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων σε Αττική και Αποκόρωνα προχώρησε το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης και Εφαρμογών σε Αστικό και Φυσικό Περιβάλλον (rslab), του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του Ιδρύματος Τεχνολογίας Ερευνας (ITE) της Κρήτης.

Στους χάρτες του ΙΤΕ αποτυπώνεται το μέγεθος της καταστροφής μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές.
Στον χάρτη από την πρόσφατη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική αποτυπώνεται η καμένη έκταση η οποία ανέρχεται στα 13.000 στρέμματα. Η δορυφορική λήψη που χρησιμοποιήθηκε για την αποτύπωση αυτή, πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουλίου 2018.
Στον χάρτη από την πληγείσα περιοχή στις Βρύσες του Δήμου Αποκορώνου, όπως σημειώνει ο ερευνητής στον Τομέα Περιφερειακής Ανάλυσης στο Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών του ΙΤΕ, Δημήτρης Πουρσανίδης, είναι χαρακτηριστική η μορφή των καμένων εκτάσεων όπως αυτή διαμορφώθηκε από την ένταση του ανέμου και τη συνεχή εναλλαγή της στην περιοχή. Η συνολική έκταση ανέρχεται στα 1430 στρέμματα. Η δορυφορική λήψη που χρησιμοποιήθηκε για την αποτύπωση αυτή, πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουλίου 2018.

2-firevrysses.jpg
 

Αλλος χάρτης αποτυπώνει την έκταση που κατέκαψε η πρόσφατη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική και η οποία ανέρχεται στα 13.000 στρέμματα. Η δορυφορική λήψη που χρησιμοποιήθηκε για την αποτύπωση αυτή, πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουλίου 2018.
Σύμφωνα με τον κ. Πουρσανίδη, το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης και Εφαρμογών σε Αστικό και Φυσικό Περιβάλλον (http://rslab.gr), του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του ITE, «σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπως οι πρόσφατες πυρκαγιές, έχει το δυναμικό να προβεί στην άμεση χαρτογράφηση των πληγέντων εκτάσεων, με χρήση παρατηρήσεων από συστοιχία μικροδορυφόρων. Το δορυφορικό αυτό σύστημα παρέχει σε καθημερινή βάση, παρατηρήσεις υψηλής χωρικής διακριτικής ικανότητας (<4μ.) με παγκόσμια κάλυψη.

1-firemati.jpg
 

Σε περιπτώσεις πυρκαγιών, οι δορυφορικές αυτές καταγραφές είναι κατάλληλες για την αποτύπωση των καμένων εκτάσεων αλλά και των άκαυστων νησίδων εντός μιας μεγάλης περιοχής. Οι νησίδες αυτές συνήθως χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης, καθώς αποτελούν εστίες πρασίνου και βιοποικιλότητας. Τα γεωγραφικά δεδομένα που παράγονται από το Εργαστήριο, έχουν το δυναμικό να υποστηρίξουν τόσο την ταχεία αποτίμηση των επιπτώσεων της καταστροφής, όσο και εφαρμογές όπως ο σχεδιασμός της αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων και η διαδικασία αποζημιώσεων καλλιεργειών».
Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Κρήτη

Ο καιρός στην Κρήτη: Αποπνικτικός συνδυασμός Παρασκευή και Σάββατο

ηράκλειο αφρικανική σκόνη

Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει αύριο σημαντική άνοδο στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας, καθώς και μικρή πτώση στα κεντρικά τμήματα, ενώ το Σάββατο θα σημειώσει αισθητή άνοδο σε ολόκληρη τη χώρα.

Συνολικά, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, το διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου η άνοδος της θερμοκρασίας στη Δυτική Ελλάδα θα είναι της τάξης των 10 βαθμών Κελσίου και ακόμα μεγαλύτερη στην Κρήτη.

 

Παράλληλα, σύμφωνα με το προγνωστικό σύστημα DUSTMeteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, λόγω της επικράτησης ανέμων νότιων διευθύνσεων στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας, αναμένεται να εκδηλωθεί έντονη μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Η ημέρα με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σκόνης θα είναι το Σάββατο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ένατη σερί ανοδική συνεδρίαση - Έκλεισε στις 905 μονάδες

Ηράκλειο: Μήνυση σε διευθυντή Λυκείου από γονέα - αρνητή του self test

Σερβία: Η χώρα θα παράγει 20 με 30 εκατομμύρια εμβόλια για τον κορονοϊό τον χρόνο