Ελλάδα

ΙΝΣΕΤΕ: Οδικώς έρχεται στην Ελλάδα τo 29% των εισερχόμενων ταξιδιωτών

οδηγοι

Ο αριθμός των ταξιδιωτών που προσήλθε οδικώς στην χώρα μας το 2018, ανήλθε σε 8,8 εκατ., που αντιστοιχεί στο 29% από τα 30,3 εκατ. εισερχόμενους ταξιδιώτες συνολικά (πλην κρουαζιέρας).

Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη νέα μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ για τις προοπτικές του εισερχόμενου οδικού τουρισμού στην Ελλάδα το 2019.

Σε ότι αφορά τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου για τη φετινή χρονιά, οι οδικές αφίξεις παρουσιάζουν υστέρηση όλους τους μήνες. Η συνολική μείωση ανέρχεται σε 536.000 ή 12% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2018. Η εικόνα όμως δεν είναι ενιαία, καθώς υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανά χώρα και μεθοριακό σταθμό που καταγράφονται οι διελεύσεις των επισκεπτών. Για παράδειγμα, οι αφίξεις από την Αλβανία έχουν επανέλθει από τον Μάιο σε θετικούς ρυθμούς, ενώ από τη Βουλγαρία υπάρχει σταθερά αρνητική διψήφια μεταβολή από την αρχή του έτους.

Επίσης, οι αφίξεις από τη Βόρεια Μακεδονία είχαν θετικό πρόσημο τον Απρίλιο και τον Ιούνιο και αρνητικό πρόσημο τους υπόλοιπους μήνες, ενώ οι αφίξεις από την Τουρκία αν και είχαν αρνητικό ξεκίνημα, επανήλθαν σε θετικούς ρυθμούς από τον Μάρτιο. 

Σύμφωνα με τη μελέτη, ένα χαρακτηριστικό των τουριστών που έρχονται οδικώς στη χώρα μας είναι η δυνατότητα που έχουν να αλλάξουν ή να επιλέξουν προορισμό την τελευταία στιγμή,  χωρίς να τους απασχολούν ακυρωτικά κόστη όπως με τα αεροπορικά εισιτήρια. Ως εκ τούτου, το οικονομικό κλίμα που επικρατεί στις αντίστοιχες αγορές, είναι καθοριστικό για τις επιλογές διακοπών που θα
κάνουν οι κάτοικοί τους.

Η μελέτη εστιάζει στις μακροοικονομικές εξελίξεις των κυριότερων αγορών με οδική πρόσβαση στην Ελλάδα, καταγράφοντας τα βασικά μακροοικονομικά δεδομένα που επηρεάζουν την ταξιδιωτική συμπεριφορά: ΑΕΠ, συναλλαγματικές ισοτιμίες, Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, Δείκτης Ανεργίας.

Η καταγραφή γίνεται για τις 6 μεγαλύτερες αγορές τουριστών που έρχονται οδικώς.

Αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% των οδικών αφίξεων στην Ελλάδα και συνεισέφεραν το 11,4% των εισπράξεων του εισερχόμενου τουρισμού της Ελλάδας για το 2018. Οι αγορές αυτές είναι Βαλκανικές: Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία. Παράλληλα, για κάθε χώρα, δίνονται στοιχεία για τον εξερχόμενο τουρισμό από τη χώρα αυτή και τη συγκριτική θέση της Ελλάδας μεταξύ των διαφόρων προορισμών, αλλά και για τη σημασία της χώρας στον εισερχόμενο τουρισμό της Ελλάδας και τους κυριότερους προορισμούς που επισκέπτονται από
την κάθε χώρα.

Ειδικότερα, οι οικονομικές εξελίξεις σε Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, εμφανίζουν θετική εικόνα τα τελευταία χρόνια. Ο δείκτης ανεργίας βαίνει μειούμενος από το 2012 ή είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Τα νομίσματα της Σερβίας και της Αλβανίας έχουν ανατιμηθεί έναντι του Ευρώ, μία εξέλιξη που μπορεί να επηρεάσει θετικά τη ζήτηση για διακοπές, ενώ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ρουμανίας παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και της Βουλγαρίας έχει κλειδωμένη ισοτιμία με το Ευρώ. 

Επίσης, ο αναμενόμενος ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ για το 2019 κινείται μεταξύ 3% και 4% σε όλες τις χώρες. Παρ’ όλα αυτά ο δείκτης του οικονομικού κλίματος, αν και είναι σταθερά σε υψηλά
επίπεδα, τους τελευταίους μήνες ακολουθεί τις διεθνείς τάσεις και έχει πτωτική τάση στην Σερβία, την Βουλγαρία και την Βόρεια Μακεδονία ενώ έχει σταθεροποιηθεί στην Ρουμανία.

Εξάλλου, αρνητική είναι η εικόνα για την οικονομία της Τουρκίας, που παρουσιάζει επιδείνωση όλων των προαναφερθέντων δεικτών (υποτίμηση της τουρκικής Λίρας, σταδιακή αύξηση της ανεργίας, σημαντική επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, αναμενόμενη πτώση του ΑΕΠ για το 2019).

Η μελέτη υλοποιήθηκε από το ΙΝΣΕΤΕ στο πλαίσιο της Πράξης: «Ενίσχυση της θεσμικής και επιχειρησιακής ικανότητας του ΣΕΤΕ», η οποία εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση ΕΣΠΑ 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Επιστήμη

Έρευνα: Τα εξημερωμένα άλογα δεν πρωτοεμφανίστηκαν στην Ανατολία αλλά στην ευρασιατική στέπα

αλογα

Τα εξημερωμένα άλογα πιθανότατα δεν προέρχονται από την Ανατολία (σημερινή Τουρκία), όπως εκτιμάτο από μερικούς επιστήμονες έως τώρα, αλλά εισήχθησαν στην περιοχή αυτή και στον Καύκασο από την ευρασιατική στέπα περίπου το 2000 π.Χ., στη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις των επιστημόνων, οι οποίοι ανέλυσαν γενετικά απομεινάρια αρχαίων αλόγων που χρονολογούνται μέχρι το 9000 π.Χ.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τη δρα Σίλβια Γκιμαράες του Ινστιτούτου Ζακ Μονό του Παρισιού, η οποία έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science Advances", πραγματοποίησαν μορφολογικές και παλαιογενετικές αναλύσεις (μιτοχονδριακού DNA, DNA χρωμοσώματος Υ και δεικτών DNA που σχετίζονται με το χρώμα του τριχώματος) σε περισσότερα από 100 ευρήματα αλόγων σε οκτώ τοποθεσίες στην κεντρική Ανατολία και έξι τοποθεσίες στον Καύκασο, καλύπτοντας μια περίοδο από την πρώιμη Νεολιθική εποχή (9000 π.Χ.) έως την Εποχή του Σιδήρου (500 π.Χ.).

Διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από μη τοπικά γενετικά χαρακτηριστικά, που υπάρχουν μέχρι σήμερα στα εξημερωμένα άλογα, εμφανίστηκαν ξαφνικά γύρω στο 2000 π.Χ., άρα εισήχθησαν από αλλού και δεν αναπτύχθηκαν σταδιακά σε βάθος χρόνου, όπως θα περίμενε κανείς αν αυτές οι αλλαγές είχαν εξελιχθεί επί τόπου στην Ανατολία. Οι στέπες γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα θεωρούνται οι πιθανότερες περιοχές προέλευσης των εξημερωμένων αλόγων, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα ευρήματα δείχνουν πως τα εισαγόμενα εξημερωμένα άλογα είχαν επιμιξίες με τα ντόπια άγρια άλογα της Ανατολίας, καθώς και τους γαϊδάρους. Η αρχαιότερη γενετική ένδειξη μουλαριού (διασταύρωσης αλόγου και γαϊδάρου) σε όλη τη νοτιοδυτική Ασία χρονολογείται μεταξύ του 1100 και του 800 π.Χ.

Η εξημέρωση των αλόγων στις στέπες της Ευρασίας εκτιμάται ότι έγινε πριν περίπου 5.500 χρόνια (γύρω στο 3500 π.Χ.) και αποτέλεσε ένα γεγονός που μεταμόρφωσε δραματικά τις μεταφορές, το εμπόριο, τον πόλεμο και τη μετανάστευση. Παρά πάντως τον επαναστατικό ρόλο τους στην ανθρώπινη ιστορία, παραμένει ακόμη ασαφές πόσες φορές και σε πόσα διαφορετικά μέρη της Γης, απομονωμένα μεταξύ τους, εξημερώθηκαν τα άλογα.