Ελλάδα

Ημερίδες διαβούλευσης για την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2021-2027

αγρότης

Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 11/11/2019 στη Βέροια και την Τρίτη 12/11/2019 στην Κοζάνη, οι ημερίδες διαβούλευσης της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, με τις οποίες ξεκίνησαν ενημερώσεις και διαβουλεύσεις με τους αγρότες και τους παραγωγικούς φορείς της χώρας σχετικά με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ΚΑΠ μετά το 2020. 

Στις ημερίδες παρευρέθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Σκρέκας ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη διευρυμένης συμμετοχής όλων των εταίρων και ιδιαίτερα των αγροτών στη διαμόρφωση του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ, με βασικές προτεραιότητες τη διασφάλιση και υποστήριξη του εισοδήματος των παραγωγών, την προσέλκυση νέων αγροτών, την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό υποδομών διαχείρισης αρδευτικού ύδατος.

Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, επεσήμανε τα κρίσιμα σημεία και τις προκλήσεις για την ελληνική γεωργία που αναδεικνύονται από τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για τη νέα ΚΑΠ, καθώς και τις βασικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν την προετοιμασία του στρατηγικού σχεδιασμού του Υπουργείου. 
Στην ημερίδα της Βέροιας, παρευρέθηκε ο κ. Τάσος Χανιώτης, Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος παρουσίασε τις προτεραιότητες και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιματική αλλαγή και τον ρόλο της ΚΑΠ στην επίτευξή τους, ενώ για την ενημέρωση των συμμετεχόντων, παρουσιάσθηκαν, από στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΠΑΑ και της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου, η υφιστάμενη κατάσταση του αγροδιατροφικού τομέα, καθώς και τα βασικά στοιχεία της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ. 

Με την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να απαντήσουν ζωντανά μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής σε ερωτηματολόγιο σχετικά με τα σημαντικότερα σημεία της νέας ΚΑΠ. Με βάση τις απαντήσεις των συμμετεχόντων, αναδείχθηκαν η σημασία της συλλογικής οργάνωσης των αγροτών, ο ρόλος των επενδύσεων στην ανταγωνιστικότητα της γεωργίας, η συμβολή των άμεσων ενισχύσεων στη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, καθώς και η διατήρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού σε επίπεδα που να μπορούν να διασφαλίζουν τις αυξημένες απαιτήσεις για τη νέα ΚΑΠ.  

Τέλος, στο περιθώριο των ημερίδων, πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις εργασίας υπό τον συντονισμό του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, κ. Κωνσταντίνου Μπαγινέτα, με στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής του Π.Α.Α.2014-2020, στελέχη Υπηρεσιών των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας και των Ομάδων Τοπικής Δράσης LEADER/CLLD, σχετικά με τη στοχοθεσία και τον χρονοπρογραμματισμό ενεργειών για μέτρα του Π.Α.Α. 2014 – 2020 που έχουν εκχωρηθεί. 
Οι παρουσιάσεις των ημερίδων καθώς και το ερωτηματολόγιο της διαβούλευσης έχουν αναρτηθεί στους δικτυακούς τόπους του ΥΠΑΑΤ (www.minagric.gr), του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (www.agrotikianaptixi.gr) και του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου (www.ead.gr). 

 

Ελλάδα

Άρση μέτρων - Σκωτία: Εκτός καραντίνας 14 ημερών οι ταξιδιώτες από την Ελλάδα

Σκωτία

Οι ταξιδιώτες από την Ισπανία θα παραμένουν σε καραντίνα μετά την άφιξή τους στη Σκωτία, λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η τοπική κυβέρνηση, παρουσιάζοντας τη λίστα των χωρών που εξαιρούνται από το μέτρο αυτό.

Η Ελλάδα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Μάλτα και η Πολωνία περιλαμβάνονται στις 39 χώρες όπου τα ποσοστά μολύνσεων είναι χαμηλά. Κατά συνέπεια, οι ταξιδιώτες από όλες αυτές θα εξαιρούνται από την καραντίνα των 14 ημερών, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον.

Η λίστα των χωρών που εξαιρούνται είναι πιο περιορισμένη σε σύγκριση με εκείνη της Αγγλίας, η οποία περιλαμβάνει περισσότερες από 70 χώρες και εδάφη. Για παράδειγμα, οι ταξιδιώτες από την Ισπανία ή τη Σερβία θα μπαίνουν σε καραντίνα όταν φτάνουν στη Σκωτία, όχι όμως και κατά την άφιξή τους στην Αγγλία.

«Ξέρω πόσο αρέσει στους Σκωτσέζους να ταξιδεύουν στην Ισπανία και πόσο μας αρέσει να υποδεχόμαστε Ισπανούς τουρίστες», είπε η Στέρτζον εκφράζοντας τη λύπη της για αυτήν τη «δύσκολη απόφαση» που όμως ήταν αναγκαία, λόγω των υφισταμένων επιστημονικών δεδομένων. «Ελπίζω ότι αυτοί οι περιορισμοί θα αρθούν πολύ σύντομα», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η λίστα θα επανεξετάζεται τακτικά.

Η Στέρτζον προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχτεί απόπειρες παράκαμψης της καραντίνας, για παράδειγμα, όταν κάποιος που θέλει να επισκεφθεί τη Σκωτία επιλέγει να περάσει από αγγλικό αεροδρόμιο. Σημείωσε ότι οι σκωτσέζικες υγειονομικές αρχές έχουν πρόσβαση στα δεδομένα εισόδου στην Αγγλία.

Ο τουριστικός τομέας, που έχει πληγεί σφοδρά από την πανδημία, χαιρέτισε τη δημοσιοποίηση της λίστας. «Ο αποκλεισμός της Ισπανίας συνεχίζει ωστόσο να απειλεί τη βιομηχανία», είπε ο διευθυντής του αεροδρομίου του Εδιμβούργου, Γκόρντον Ντιούαρ, εξηγώντας ότι η χώρα αυτή είναι πολύ σημαντική για τον τουρισμό στη Σκωτία.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η Στέρτζον, στη Σκωτία υπάρχουν σήμερα 2.490 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, σε σύγκριση με τα περισσότερα από 44.500 σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν συμπεριληφθούν και τα ύποπτα κρούσματα, ο αριθμός τους ξεπερνά τις 4.100, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.