Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Η Τουρκία μετακινεί μετανάστες απέναντι από Χίο και Σάμο

Image
Στο 70% μειώθηκαν οι διαμένοντες σε δομείς μέσα σε μία τριετία
 clock 19:11 | 06/06/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Προετοιμασμένη ακόµα και για το πιο ακραίο σενάριο στο Αιγαίο είναι η Αθήνα, η οποία παρακολουθεί με ψυχραιμία όλα όσα εκτυλίσσονται στην Τουρκία τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες. Στην Αθήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, εξετάζονται με προσοχή και σχολαστικότητα όλα τα δεδομένα που καταφθάνουν από την Τουρκία, είτε άμεσα είτε από συμμαχικές χώρες, που παρακολουθούν όσα συμβαίνουν στην Αγκυρα με ανησυχία για διαφορετικούς λόγους, κυρίως λόγω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και της επαπειλούμενης εισβολής στη βόρεια Συρία.

Τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται μια μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών στα τουρκικά παράλια, κυρίως στις περιοχές απέναντι από τη Χίο και τη Σάμο, γεγονός το οποίο ευλόγως έχει θορυβήσει την ελληνική πλευρά. Πέρα από τις κινήσεις καταφθάνουν πληροφορίες σχετικά με την αυξανόμενη παρουσία και λέμβων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τους μετανάστες που φθάνουν στα παράλια.

Ούτως ή άλλως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πολλές φορές έχουν αξιοποιηθεί από την Τουρκία ως εργαλείο πίεσης προς την Ελλάδα, η οποία στην περίπτωση αυτή πολλές φορές αντιμετωπίζει όχι μόνο τη γεωπολιτική, αλλά και την ανθρωπιστική διάσταση του ζητήματος.

Η συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών στις μικρασιατικές ακτές, σε συνδυασμό με τη ρητορική αποχαλίνωση των αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης έχει οδηγήσει διπλωματικούς και στρατιωτικούς κύκλους στην Αθήνα σε «ξεσκόνισμα» παλαιότερων σεναρίων κρίσης.

Ενδεικτικό είναι εκείνο του ενδεχομένου αποβίβασης μεταναστών σε κάποια νησίδα ή νησί εξ αυτών που η Τουρκία θεωρεί «ακαθορίστου κυριότητας» και της προσπάθειας διάσωσής τους από την τουρκική ακτοφυλακή υπό το πρόσχημα αρχικά της περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης (που η Τουρκία θεωρεί ότι της ανήκει στα ανατολικά του 25ου μεσημβρινού έτσι κι αλλιώς).

Υπενθυμίζεται ότι ένα τέτοιο περιστατικό είχε εκτυλιχθεί στις αρχές του 2015, όταν ελληνικές και τουρκικές δυνάμεις έσπευσαν να διασώσουν μετανάστες από πλοιάριο που είχε ναυαγήσει στα Ιμια. Τότε η κρίση είχε επιλυθεί με την απόφαση οι μισοί μετανάστες να μεταφερθούν από το Λιμενικό Σώμα και οι άλλοι μισοί από την τουρκική ακτοφυλακή. Τότε η κρίση είχε λυθεί μέσα στη νύχτα, δίχως να επικρατήσει ένταση και με διαύλους επικοινωνίας οι οποίοι λειτούργησαν, παρά το γεγονός ότι η τότε νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι πασιφανές ότι η επανάληψη ενός τέτοιου σεναρίου υπό τις σημερινές συνθήκες, δηλαδή τη μεσολάβηση εδώ και έναν χρόνο της επισημοποίησης του νέου δόγματος της Αγκυρας για σύνδεση της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την κυριαρχία τους και την πρόσφατη απόφαση για ρητορική αποχαλίνωση, θα μπορούσε να έχει δυνητικά πολύ διαφορετικά αποτελέσματα.

Για τον σκοπό αυτό οι Ενοπλες Δυνάμεις στο Ανατολικό Αιγαίο εξακολουθούν να κινούνται με βάση έναν αυξημένο βαθμό επιφυλακής και ετοιμότητας, προκειμένου να αντιδράσουν εφόσον χρειαστεί. Πάντως μέχρι στιγμής η βασική στρατιωτική δραστηριότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, δηλαδή η άσκηση «Efes 2022» εκτυλίσσεται με τρόπο υποδειγματικό, εντός των ορίων των τουρκικών χωρικών υδάτων και δίχως παρενοχλήσεις, κατ’ ορισμένους λόγω και της αμερικανικής συμμετοχής σε αυτήν με πλοίο και ειδικές δυνάμεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δένδιας: Η πολιτική «Σουλεϊμάν του μεγαλοπρεπούς» στη Μεσόγειο δεν ανήκει στον 21ο αιώνα

Νέες τουρκικές προκλήσεις – Υπερπτήσεις πάνω από την Κίναρο

Την Τετάρτη η ενημέρωση των κομμάτων για τα τεθωρακισμένα από την Γερμανία

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis