Ελλάδα

Η ψηφιακή αναβάθμιση της Βουλής - Τα έργα του τελευταίου εξαμήνου

βουλη

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η Βουλή των Ελλήνων στην ψηφιακή της αναβάθμιση με στόχο την διευκόλυνση σύνθετων λειτουργιών της και την προώθηση του έργου της.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Βουλής, με βάση τον απολογισμό 6μήνου (1/1/2020- 30/6/2020), τα έργα που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της ψηφιακής λειτουργίας της Βουλής, είναι:

   1. Η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας «Δημοσθένης» για την απομαγνητοφώνηση των πρακτικών. Το σύστημα βρίσκεται σε λειτουργία ήδη εδώ και τρεις μήνες, έχει δοθεί πρόσβαση σε όλους τους πρακτικογράφους και φυσικά έχουν εκπαιδευτεί σχετικά όλοι οι χρήστες.

   2. Ολοκλήρωση διαγωνισμού για την προμήθεια της εφαρμογής Bitrix24 και έναρξη εγκατάστασης. Πρόκειται για μια mobile εφαρμογή που θα δώσει τη δυνατότητα στις κοινοβουλευτικές ομάδες, στους βουλευτές και τους συνεργάτες τους να έχουν απομακρυσμένα πρόσβαση στα αρχεία τους και μέσω κινητού τηλεφώνου, να βλέπουν όλα τα ημερολόγιά τους, καθώς και να συνομιλούν σε ένα ενοποιημένο σύστημα.

   3. Εγκατάσταση για δοκιμή της εφαρμογής CyFIR με σκοπό τον έλεγχο ασφαλείας των συστημάτων της Βουλής των Ελλήνων. Το CyFIR μέσω της τεχνολογίας A.I. που χρησιμοποιεί, θα δύναται να εντοπίζει απειλές που τα κοινά Antivirus μπορεί να αδυνατούν να εντοπίσουν. Επίσης έχει τη δυνατότητα ανάκτησης διαγραμμένων αρχείων καθώς επίσης πραγματοποιεί έλεγχο στο dark web για τυχόν διαρροές ευαίσθητων δεδομένων της Βουλής.

   4. Εγκατάσταση της πλατφόρμας Cisco WebEx με σκοπό την επίτευξη τηλεδιασκέψεων. Η περίοδος της καραντίνας ανέδειξε την ανάγκη εγκατάστασης συστήματος τηλεδιασκέψεων. Έτσι λοιπόν η Βουλή προμηθεύθηκε 5 άδειες χρήσης του σχετικού συστήματος, εκπαιδεύθηκαν άτομα της πληροφορικής που διαχειρίζονται την πλατφόρμα και το σύστημα εγκαταστάθηκε στις αίθουσες της Ολομέλειας και της Γερουσίας, από τις οποίες πραγματοποιούνται οι τηλεδιασκέψεις.

   5. Οργάνωση του έργου προμήθειας ψηφιακών υπογραφών για τους βουλευτές. Σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα εκδοθούν ψηφιακές υπογραφές για όλους τους βουλευτές.

Ελλάδα

Εύβοια: Εντοπίστηκε ζωντανή η γυναίκα που αγνοούταν -Ενας ακόμη αγνοούμενος

ΕΜΑΚ διάσωση Εύβοια

Εντοπίστηκε ζωντανή και διασώθηκε με ελικόπτερο μια η μία εκ των δύο αγνοούμενων στην Εύβοια.

Η γυναίκα, όπως αναφέρουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας, παρασύρθηκε από το ρεύμα του νερού που πλημμύρισε την περιοχή της Εύβοιας, καθώς προσπαθούσε να απομακρυνθεί από το σπίτι της στο Μπούρτζι, αλλά οι διασώστες την εντόπισαν προς την θάλασσα και την απομάκρυναν με ελικόπτερο.

Αγνοείται ακόμα ένας άνδρας που ήταν μαζί της και παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά, ενώ στην ίδια περιοχή της Εύβοιας, βρέθηκαν και οι δύο από τους πέντε νεκρούς. Πρόκειται για ένα άνδρα και μια γυναίκα, 74 και 73 ετών αντίστοιχα.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε νωρίτερα τον αριθμό των θυμάτων από την κακοκαιρία στην Εύβοια, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγεται δυστυχώς και ένα μωρό.

Στις 658 έχουν φτάσει μέχρι στιγμής οι κλήσεις στην Πυροσβεστική για εγκλωβισμένους και παροχές βοήθειας στην Εύβοια, ενώ 55 άτομα έχουν απομακρυνθεί συνολικά από τα σωστικά συνεργεία, από οικίες και σημεία που είχαν παγιδευτεί.

Οι ενέργειες των συνεργείων ολόκληρου του μηχανισμού, συνεχίζονται σε όλη την πλημμυρισμένη περιοχή, ενώ τις τελευταίες ώρες εντοπίζονται κυρίως στο Μπούρτζι, για τον εντοπισμό του τελευταίου ανθρώπου που αγνοείται.