Ελλάδα

Η δικαστική απόφαση για την "Μαρινόπουλος"

Μαρινόπουλος

Σχεδόν στο σύνολό της εγκρίθηκε η συμφωνία εξυγίανσης της «Μαρινόπουλος» από το Πρωτοδικείο Αθηνών. Σύμφωνα με την απόφαση, το δικαστήριο αποδέχεται το σκεπτικό των αιτήσεων εξυγίανσης που κατέθεσαν η Μαρινόπουλος και οι θυγατρικές της, Ξυνός, Πειραϊκόν και Express M, και επικύρωσε τις συμφωνίες εξυγίανσης και μεταβίβασης στον νέο επενδυτή, την οικογένεια Σκλαβενίτη.
Από την άλλη πλευρά, έκανε δεκτή την κύρια παρέμβαση της ΛΟΥΞ ότι οι απαιτήσεις της είναι μεγαλύτερες από αυτές που αναγράφονται στη συμφωνία και ζητά να διορθωθεί το ποσό ενώ δεν δέχθηκε το άρθρο εκείνο της συμφωνίας που προέβλεπε ότι διαγράφονται σε ποσοστό 100% όσες εκκρεμοδικίες, δικαστικές υποθέσεις ή υποχρεώσεις δεν μεταφέρονται στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί από την Σκλαβενίτης.

Το σκεπτικό του δικαστηρίου και την έγκριση της απόφαση περιγράφεται ως εξής: «Προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερή επιχειρηματική δραστηριότητα των αιτουσών εταιρειών από την οποία αναμένεται ιδιαίτερο όφελος τόσο για το ελληνικό δημόσιο το οποίο θα εισπράξει άμεσους και έμμεσους φόρους όσο και για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς οι οποίοι θα συνεχίσουν να εισπράττουν ασφαλιστικές εισφορές πολύ περισσότερο για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο καθώς οι αιτούσες θα απασχολούν συνολικά 10.500 άτομα ενώ οι προμηθευτές θα λάβουν μέρος των απαιτήσεών τους συνεχίζοντας τη συνεργασία με τη νέα εταιρεία και προκειμένου να μην απολεσθεί η άυλη αξία των επιχειρήσεων αυτών αλλά και να μην απαξιωθεί η ακίνητη περιουσία την οποία διαθέτει η αιτούσα στο σημερινό περιβάλλον καθίζησης της αγοράς των επαγγελματικών ακινήτων στο πλαίσιο των διαδικασιών βίαιης εκποίησης το δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει να γίνουν δεχτές οι αιτήσεις για το άνοιγμα της διαδικασίες εξυγίανσης και να επικυρωθούν οι αντίστοιχες συμφωνίες εξυγίανσης και μεταβίβασης επιχείρησης». Η απόφαση φέρει ημερομηνία 16 -1 -2017 και πρόκειται να δημοσιευθεί στο Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων στις 20 - 1- 2017.

Νέα συνάντηση
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στην μέρα και έχοντας πλέον στα χέρια τους την απόφαση αναμένεται νέα συνάντηση των δικηγόρων των εμπλεκομένων μερών, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα που προέκυψε με την καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης και την ενεργοποίηση των διαλυτικών αιρέσεων της συμφωνίας. Έπρεπε να έχει δημοσιευθεί μέχρι τις 13 Ιανουαρίου, ώστε να υπάρχει ένας μήνας περιθώριο για την εκδίκαση των τριτανακοπών.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων, ανάμεσα στις τράπεζες, τον Σκλαβενίτη και τον Μαρινόπουλο πέραν των νομικών θεμάτων αναμένεται να βρεθεί το ύψος της πρόσθετης χρηματοδότησης που θα χρειαστεί.
Πηγή: Ημερησία - ΑΠΕ

Ελλάδα

Κορωνοϊός - Βασιλακόπουλος: Ναι στα προνόμια σε εμβολιασμένους

εμβόλιο κορωνοϊού

Την ανάγκη να δοθούν προνόμια στους εμβολιασμένους στο προσεχές διάστημα επισήμανε ο πνευμονολόγος-Εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Το μεγάλο υγειονομικό στοίχημα είναι τι θα γίνει Ιούνιο και Ιούλιο με τα εμβόλια. Από το 50% της εμβολιαστικής κάλυψης πρέπει να φτάσουμε στο 70% ή στο 80% δηλαδή να πείσουμε όσους δεν είναι σίγουροι, που μάλλον δεν θέλουν. Χρειάζονται συγκεκριμένα προνόμια για τους εμβολιασμένους, όπως η μη χρήση μοριακού τεστ σε ταξίδι, μιλάμε για το καλοκαίρι, ή η μη χρήση μάσκας. Όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι παρότι μπορούσαν και βρεθούν να μην φορούν μάσκα «παίζοντας» το εμβολιασμένοι να πληρώνουν πολύ μεγάλο πρόστιμο» εξήγησε ο καθηγητής. «Πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ μη εμβολιασμένων που δεν μπορούσαν να εμβολιαστούν δεν ήρθε η σειρά τους κι αυτών που μπορούσαν και επέλεξαν να μην εμβολιαστούν» τόνισε.

«Χειρότερο μήνυμα για την κοινωνία δεν υπάρχει από το γεγονός ότι 18% των υγειονομικών γιατρών δεν έχει εμβολιαστεί» δήλωσε δε. 

«Έτοιμοι να αφήσουμε το λοκντάουν»

Όπως επισήμανε ο κ. Βασιλακόπουλος, «προφανώς είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε τα λοκντάουν, τουλάχιστον τα οριζόντια λοκντάουν, αλλά αυτό δεν πρέπει να ληφθεί από την κοινωνία σαν μήνυμα ότι τελείωσε η πανδημία στην Ελλάδα και από αύριο θα διοργανώνουμε πανηγύρια, γάμους κλπ. 

Εξήγησε ότι «τώρα που ανοίγουμε χωρίς να έχει τελειώσει η πανδημία στην Ελλάδα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Το ότι μας επιτρέπεται να πάμε στο χωριό δεν σημαίνει ότι θα φωνάξουμε μέσα στο σπίτι μας 30 ανθρώπους για γλέντι σε εσωτερικό χώρο. Είναι θέμα ατομικής ευθύνης να λέμε την αλήθεια για τα αυτοδιογνωστικά τεστ πρέπει να είμαστε οι ίδιοι εν μέρει το κράτος, δεν μπορεί να υπάρχει παντού αστυνόμευση». 

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα νησιά πρέπει να προστατευθούν διπλά. «Υγειονομικά το να αντιμετωπίσεις κρούσματα στα νησιά είναι πολύ πιο δύσκολο δεν έχουν άπειρες υγειονομικές δομές και δεν είναι απλές οι αεροδιακομιδές. Επίσης σε κρούσματα σε ένα νησί η ζημιά θα είναι μεγάλη για όλα τα νησιά» σημείωσε. 

Δήλωσε ότι είναι απόλυτα λογική η παράταση του ωραρίου στην εστίαση και μειώνει και τις δικαιολογίες για κορωνοπάρτι. «Να κάνουν υπομονή οι νέοι μας σε 1 με 1,5 μήνα θα λειτουργήσουν και τα μπαρ» ανέφερε. 

Ο (μη υγειονομικός) λόγος που πρέπει να φοράνε μάσκες οι εμβολιασμένοι

Το αρνητικό σελφ τεστ δεν είναι «συγχωροχάρτι» για να βγάζουμε τη μάσκα, ακόμα και το αρνητικό μοριακό δεν μας εξασφαλίζει 100% ότι δεν έχουμε νόσο, και πάντως πρέπει να προσέχουμε παρατήρησε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμένος με δύο δόσεις, και έχει περάσει πάνω από μια εβδομάδα από τη δεύτερη, έχει ελάχιστη, κάτω από 10%, πιθανότητα, να φέρει τον ιό με ή χωρίς συμπτώματα, και αν τον φέρει έχει πολύ μικρό ιό μέσα του και η πιθανότητα μετάδοσης στους άλλους είναι ελάχιστη. Ξεκαθάρισε όμως ότι «πρέπει να φοράει μάσκα, γιατί αύριο 70 με 80% των πολιτών θα κυκλοφορεί στο δρόμο και θα λέει ‘είμαι εμβολιασμένος’ δεν μπορεί να γίνει έλεγχος σε αυτό. «Από τον Ιούνιο που θα έχουμε λίγο λιγότερη επιδημία και περισσότερους εμβολιασμένους τότε θα είναι πολύ πιο εύκολη η σαφής διάκριση εμβολιασμένων – μη εμβολιασμένων» τόνισε. 

H Pfizer/Biontech, υπενθύμισε, έκανε αίτηση στον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων και τροφίμων (FDA) για την πλήρη έγκριση του εμβολίου τους κατά του κορωνοϊού. «Θα έχει έγκριση σαν οποιοδήποτε φάρμακο, και δε θα μπορεί να λέει κάποιος μετά ότι δεν πήρα το εμβόλιο γιατί πήρε επείγουσα έγκριση» εξήγησε ο κ. Βασιλακόπουλος.  
 

ειδησεις σημερα

Γέφυρα 2: Μέχρι το τέλος Μαΐου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων

Κορωνοϊός - σχολεία: Με self test και σήμερα για μάθημα

Κορωνοϊός - Γερμανία: 278 θάνατοι σε 4 ώρες