Ελλάδα

Η διασκέδαση εκτόξευσε τα κρούσματα στις Σέρρες

νυχτερινά κέντρα, μπαρ

Η περίπτωση των Σερρών αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο γρήγορα και αθόρυβα μπορεί ο κορωνοϊός να εξαπλωθεί στην κοινότητα, οδηγώντας σε έκρηξη κρουσμάτων. Το αποτέλεσμα ήταν οι Σέρρες να περάσουν από το «πράσινο» επίπεδο συναγερμού στο «πορτοκαλί» χωρίς να μεσολαβήσει το «κίτρινο» επίπεδο, δηλαδή το επίπεδο 3, σύμφωνα με τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας. Μάλιστα, κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ βρέθηκε από τις 21 Οκτωβρίου και για τρεις ημέρες στις Σέρρες, προκειμένου να διενεργήσει τεστ για τον κορονοϊό σε μια προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον νομίατρο Σερρών, Αναστάσιο Αναστασιάδη, αρκετά από τα κρούσματα στις Σέρρες συνδέονται με τη διασκέδαση. Οι περισσότεροι είναι φοιτητές στις Σέρρες, ενώ άλλοι εργάζονται σε νυχτερινά μαγαζιά των Σερρών, δεν έχουν σχέση μεταξύ τους και μόνο σημείο σύνδεσης είναι οι χώροι διασκέδασης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε ειδική αναφορά στους νέους μετά την έκτακτη σύσκεψη στις Σέρρες το πρωί της Κυριακής.

Μίλησε, παράλληλα, για εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, καθώς όπως είπε, υπάρχει επιθετική έξαρση στην περιοχή, ενώ απηύθυνε έκκληση στον κόσμο να εφαρμόσει τα μέτρα. Δήλωσε παράλληλα ότι ο στόχος της επίσκεψης και της σύσκεψης είναι όχι για να επιβληθεί lockdown, αλλά για να αποτραπεί. «Προχωράμε με εντατικοποίηση των ελέγχων, καμία έκπτωση σε καταστάσεις ανομίας. Σύμμαχοί μας είναι οι νέοι άνθρωποι. Μπορούμε να κερδίσουμε με πιστή τήρηση των μέτρων», τόνισε, ενώ επανέλαβε ότι σε αυτή τη φάση η εξάπλωση της πανδημίας σχετίζεται με τη διασκέδαση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο λόγος για την κακή επιδημιολογική κατάσταση οφείλεται και στην Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, στους Θεσσαλονικείς οι οποίοι συχνά επιλέγουν την γειτονική πόλη για τις νυχτερινές τους εξορμήσεις. Φαίνεται λοιπόν πως η αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη συμβαδίζει με αυτή των Σερρών καθώς η δεύτερη βρέθηκε στο επίκεντρο των νέων της συμπρωτεύουσας οποίοι εξαιτίας του «λουκέτου» της εστίασης στις 00:00 επέλεγαν τις Σέρρες για να συνεχίσουν τη διασκέδαση!

Ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, δήλωσε από την πλευρά του ότι θα ακολουθήσει εξειδίκευση των μέτρων από το Δήμο, με στόχο να αποφευχθεί το lockdown, ειδικά και για τα μέτρα που αφορούν αθλητικές εγκαταστάσεις, και κάλεσε σε τήρηση των πρωτοκόλλων και των κανόνων ασφαλείας.

Πώς φτάσαμε όμως στο σημείο να σημάνει συναγερμός στις Σέρρες που ήταν σχεδόν «covid free» περιοχή; Τα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν το Σάββατο στην περιφερειακή ενότητα των Σερρών ήταν 54, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 9 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Την Παρασκευή τα κρούσματα ήταν 35, ενώ την Πέμπτη 65. Είναι ενδεικτικό όμως ότι στις Σέρρες μέχρι τις 17 Οκτωβρίου είχαν καταγραφεί ελάχιστα κρούσματα, σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων που δίνει στη δημοσιότητα καθημερινά ο ΕΟΔΥ.

Αναλυτικά η εξέλιξη των κρουσμάτων:

24/10: 54

23/10: 35

22/10: 65

21/10: 19

20/10: 10

19/10: 28

18/10: 8

17/10: 1

16/10: 8

15/10: 4

14/10: 0

13/10: 1

12/10: 0

11/10: 1

10/10: 0

9/10: 1

8/10: 1

1 έως 7/10 δεν εμφανίζεται στη γεωγραφική κατανομή του ΕΟΔΥ

 

Ελλάδα

Lockdown: Όλα τα σενάρια για τα Χριστούγεννα

φωτο αρχείου

Με αγωνία και προβληματισμό προχωρά ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την σταδιακή άρση του lockdown ενόψει των Χριστουγέννων.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι το lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της έξαρσης της 2ης φάσης, θα παραταθεί μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου. «Οσο νωρίτερα αρθούν τα μέτρα, τόσο γρηγορότερα θα υπάρξει αναζωπύρωση» εξήγησε η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου.

Κάτι που δεδομένα απασχολεί και προβληματίζει τους επιστήμονες. Πάντως, το σενάριο για άρση του lockdown στις 14 Δεκεμβρίου μοιάζει τούτη την στιγμή το πιο πιθανό. Παρότι, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας τάχθηκε υπέρ της επέκτασης του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου. Η επιστημονική κοινότητα τάσσεται υπέρ μιας νέας παράτασης, πέραν της 7ης Δεκεμβρίου και τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει τον οδικό χάρτη για την επανέναρξη της αγοράς.

Ο Μητσοτάκης για τα φετινά Χριστούγεννα
Τα κρούσματα κορωνοϊού, κυρίως στην Αθήνα, δείχνουν να παρουσιάζουν μερική πτώση. Παρά ταύτα, οι επιστήμονες και το κυβερνητικό επιτελείο δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα για τους αριθμούς των διασωληνωμένων, καθώς και για τους νεκρούς, που σήμερα -με 121 νέους θανάτους- σημείωσαν ένα θλιβερό ρεκόρ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε από τη Θεσσαλονίκη το δικό του μήνυμα, επισημαίνοντας ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά. «Πολύ - πολύ πιο περιορισμένα, με τις οικογένειες μας, με τους ανθρώπους που αγαπάμε, άντε ενδεχομένως μία οικογένεια ακόμα. Και έτσι πρέπει να γίνει σε αυτό το ιδιαίτερο 2020, το οποίο μας επιφύλαξε πάρα πολλές εκπλήξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «δεν θα ξεφύγουμε από την πανδημία, εάν δεν υπάρξει ικανός εμβολιασμός».

Να σημειωθεί ότι οι Financial Times, , προανήγγειλαν την έγκριση του εμβολίου της Pfizer στη Βρετανία, αναφέροντας ως πιθανή ημερομηνία εκκίνησης των εμβολιασμών την 7η Δεκεμβρίου.

Η ημερομηνία επανεκκίνησης της αγοράς θα κρίνει και το άνοιγμα των σχολείων, που ούτως ή άλλως θα μείνουν κλειστά την περίοδο των εορτών. Την ίδια ώρα, κι ενώ το εμπόριο θεωρείται βέβαιο ότι θα ανοίξει από τις μικρότερες επιχειρήσεις, έντονο προβληματισμό προκαλεί ο κλάδος της εστίασης, που θεωρήθηκε ως εστία υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.

Ωστόσο, το ζήτημα δεν προκαλεί αντιδράσεις μόνο μεταξύ των επιστημόνων, αλλά και μεταξύ των επιχειρηματιών. Σύμφωνα με το Mega, παρά τα σενάρια για την επαναλειτουργία εστιατορίων και καφέ περί τις 20 Δεκεμβρίου, με αυστηρούς όρους και μόνο με καθήμενους, το άνοιγμά τους προσκρούει σε εμπόδια και δεν αποκλείεται το λουκέτο κατά την περίοδο των εορτών. Αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου έχουν απευθύνει μήνυμα προς την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να μην ανοίξουν καθόλου τα μαγαζιά την περίοδο των εορτών, να μην μπει δηλαδή ο κλάδος στο σενάριο του «ακορντεόν», γιατί ήδη η ζημιά που έχουν υποστεί είναι βαρύτατη.

Η απόφαση δεν αφορά μπαρ και νυχτερινά κέντρα, που δεν αναμένεται να ανοίξουν ούτως ή άλλως, αλλά καφέ και εστιατόρια. Στις εορταστικές απαγορεύσεις, μελετάται ακόμη απαγόρευση κυκλοφορίας και συναθροίσεων όπως το φετινό Πάσχα, όπως και μετακινήσεις από τον έναν νομό στον άλλο.

Σενάριο-«βόμβα»: Να μην ανοίξει καθόλου η εστίαση τα Χριστούγεννα
Ο Νίκος Σύψας προσέθεσε ότι το lockdown που έχουμε είναι εν μέρει χαλαρό και δεν βοηθάει στη γρήγορη αποκλιμάκωση της πανδημίας. Παράλληλα, επισήμανε πως την ημέρα που θα ανοίξει η κοινωνία θα υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού ενώ υπενθύμισε πως ελάχιστοι Έλληνες έχουν αντισώματα και γι’ αυτό υπάρχει κίνδυνος τις επόμενες 15 – 20 ημέρες να αρχίσουν τα κρούσματα να ανεβαίνουν.

«Δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές, μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα. […] Χριστούγεννα μόνοι μας. Καμία οικογένεια, κανένας γύρω μας» είπε καταλήγοντας.

Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου είναι αντιμέτωπο με ένα μεγάλο «γρίφο»: αυτόν της εστίασης. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, εξετάζεται το σενάριο - «βόμβα» να μην ανοίξει καθόλου η εστίαση τα Χριστούγεννα. Υπενθυμίζεται ότι ήδη θεωρείται δεδομένο ότι θα παραμείνουν κλειστά μπαρ, κλαμπ και χώροι διασκέδασης. Παρά ταύτα, στην ίδια λίστα ενδέχεται να μπουν καφέ και εστιατόρια.

Κατά τις ίδιες πηγές, αρκετοί από τον κλάδο της εστίασης προκρίνουν το να μην ανοίξουν, λόγω των περιορισμών. Στο ίδιο σενάριο αναφέρθηκε και το κεντρικό δελτίο του MEGA, όπου επισημάνθηκε η θέση εκπροσώπων της εστίασης ότι δεν επιθυμούν τη λύση «ακορντεόν» -δηλαδή να ανοίξουν για δυο εβδομάδες και να κλείσουν αμέσως μετά.

Πάντως, εξίσου δύσκολη είναι η «εξίσωση» και για το λιανεμπόριο, με τα περισσότερα καταστήματα να ετοιμάζουν τα e-shops τους για τη μέθοδο του click away.