Ελλάδα

Χαρδαλιάς: Η Πολιτική Προστασία θα λειτουργεί 24 ώρες

πολιτικη προστασια.jpg

Αλλάζουν τα πάντα στον τομέα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα, μετά την οδυνηρή εμπειρία στο Μάτι και τη... νιρβάνα 365 ημερών από την προηγούμενη κυβέρνηση. 

24ωρη λειτουργία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μετακόμιση και συγκατοίκηση με το Κέντρο Επιχειρήσεων σε κτίριο πλησίων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και δοκιμή του ενδιάμεσου συστήματος των sms προειδοποίησης κινδύνου στις 10 Αυγούστου είναι οι άμεσες προτεραιότητες του νέου γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά. «Έχουμε 365 μέρες να αποδείξουμε ότι δε ξεχάσαμε τους νεκρούς» αναφέρει στους συνεργάτες του, θέτοντας ως στόχο τη δημιουργία Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρίσεων, που θα μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς, αλλά και κάθε είδους περιβαλλοντική, τεχνολογική ή βιολογική απειλή. 

Και μόνο από την ανάγνωση της προηγούμενης παραγράφου μπορεί να γίνει αντιληπτό το χάος που επικρατούσε. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μετά την έξωσή της από το μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη από την προηγούμενη κυβέρνηση βρέθηκε να στεγάζεται στην οδό Ευαγγελιστρίας 2, απέναντι από τη Μητρόπολη Αθηνών! Περίπου... 50 λεπτά από το Κέντρο Επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι, με ομαλές συνθήκες κυκλοφορίας. Με απλά λόγια, αλλού ήταν ο γενικός γραμματέας, αλλού οι στρατηγοί και αλλού το σημείο συγκέντρωσης σε περίπτωση κρίσης! Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αντιλήφθηκε αμέσως το πρόβλημα και ήδη έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για τον εντοπισμό κτιρίου στην ευρύτερη περιοχή των στρατιωτικών νοσοκομείων, όπου θα συστεγαστούν και η Γενική Γραμματεία και το Κέντρο Επιχειρήσεων. Μια ανάσα από τα γραφεία της φυσικής ηγεσίας των σωμάτων ασφαλείας. 

Το δεύτερο παράδοξο είναι ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λειτουργούσε με ωράριο δημόσιας υπηρεσίας. Από τις 7πμ μέχρι τις 3μμ! Και... πενθήμερο βεβαίως. Σε συνάντηση που είχε ο Νίκος Χαρδαλιάς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συμφωνήθηκε και να ανακοινωθεί άμεσα η λειτουργία της υπηρεσίας σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έδωσε τις σχετικές οδηγίες για την ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας σε προσωπικό και μέσα, ώστε να μπορεί να επιτελέσει το καθήκον της. Μέχρι το τέλος του έτους θα είναι έτοιμο το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη μετατροπή της σε Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων και θα ανακοινωθεί η συμμετοχή της στα ευρωπαϊκά προγράμματα ύψους 22δις ευρώ για την περίοδο 2021- 2027, με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, τομέας από τον οποίο είχε αποκλειστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η ευθύνη της νέας υπηρεσίας θα ξεκινά από την πρόληψη και την ετοιμότητα και θα εκτείνεται μέχρι την αντιμετώπιση ενός κινδύνου και τα άμεσα μέτρα αποκατάστασης. Με βάση το τρίπτυχο «άμεση πληροφόρηση, άμεσος εντοπισμός και άμεση κινητοποίηση». Η δομή θα είναι ξεκάθαρη με βάση τα πρότυπα χωρών με ανεπτυγμένα συστήματα πολιτικής προστασίας, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και φυσικά οι ΗΠΑ, που διαθέτουν την περίφημη FEMA. Μια υπηρεσία που υπάγεται απευθείας στον πρόεδρο της υπερδύναμης. 

Σε κάθε περίπτωση, τα πρώτα δείγματα δουλειάς με βάση τη φιλοσοφία της νέας πολιτικής ηγεσίας είναι ενθαρρυντικά, κυρίως στον τομέα των πυρκαγιών όπου η κατάσταση σε σχέση με το προηγούμενο καλοκαίρι είναι σα να συγκρίνει κανείς την ημέρα με τη νύχτα. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Νίκος Χαρδαλιάς έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή σε κάθε πρόκληση της φύσης, ακόμη και στην περίπτωση της Χαλκιδικής αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και πριν ακόμη αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας. 

Πολύτιμα συμπεράσματα εξήχθησαν και από τον πρόσφατο σεισμό στην Αττική. «Είναι προφανές πως η καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης και της αντίληψης του κινδύνου πρέπει να ξεκινήσει από τα σχολεία» επισημαίνει στο «ΘΕΜΑ» ο Νίκος Χαρδαλιάς. Γιατί μόνο εκεί οι μετέπειτα πολίτες θα μπορέσουν με άνεση χρόνου να διδαχθούν και να αφομοιώσουν τις βασικές ενέργειες αντίδρασης για την προστασία της ζωής τους και τη διευκόλυνση των δυνάμεων επέμβασης και διάσωσης. 

Ο νέος γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας όταν βρίσκεται στο γραφειο του αξιοποιεί μέρος του χρόνου για να «επιστρέφει» στα μέτωπα κάνοντας συσκέψεις αποτίμησης με τους συνεργάτες του. Όπως με την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στη λεωφόρο Μαραθώνος, την ημέρα της επετείου της καταστροφής στο Μάτι (φωτογραφίες 11, 22, 33, 44, 55 και 66) . Παρότι ξέσπασε και δεύτερο μέτωπο στην περιοχή του Βαρνάβα η αντίδραση των δυνάμεων ήταν η ενδεδειγμένη, καθώς δεν υπήρξε μεταφορά περιπολικών που θα μπορούσε να έχει αφήσει αφύλαχτο κάποιο από τα επικίνδυνα σημεία, όπως συνέβη με την Κινέτα και το Μάτι.

Πολιτική

Αντιπαράθεση Ελλάδας - Τουρκίας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

δένδιας τσαβούσογλου

Ένταση σημειώθηκε κατά την Υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ την Πέμπτη, καθώς ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ορισμένες από τις ανυπόστατες κατηγορίες κατά της χώρας μας.

Ο Νίκος Δένδιας ζήτησε και έλαβε άμεσα το λόγο ενημερώνοντας του Συμμάχους ότι, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα δέχθηκε μια χωρίς προηγούμενο ενορχηστρωμένη επίθεση στα σύνορά της με παράλληλη εκστρατεία παραπληροφόρησης.

Μεθοδεύσεις που καταστρατηγούν με τον πλέον προφανή τρόπο τις αξίες της Συμμαχίας. Ολοι οι σύμμαχοι δικαιούνται να ζητούν την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ, προσέθεσε, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι οι ίδιοι θα τιμούν τις δεσμεύσεις τους. Τότε, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου σηκώθηκε από τη θέση του χωρίς να περιμένει το κλείσιμο της συζήτησης από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ J. Stoltenberg.

Ζήτησε μάλιστα να προβεί στη δευτερολογία του ως τελευταίος ομιλητής, αλλά η Γραμματεία του ΝΑΤΟ του ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπεται από τη διαδικασία.

Η ατζέντα των συνομιλιών

Το ζήτημα του κορωνοϊού, το μεταναστευτικό και η Συρία εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, στη σημερινή Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Όπως ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά το πέρας της συνόδου, «εξετάσθηκε ενδελεχώς ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει το ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, μέσω της σημαντικής τεχνογνωσίας του σε θέματα αλυσίδων εφοδιασμού, σχεδιασμού πολιτικής προστασίας αλλά και διαχείρισης κρίσεων.

Συζητήσαμε, ακόμα, για τη δυνατότητα αύξησης της συμβολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των ροών παράτυπης μετανάστευσης, υπό το φως της πρόσφατης έξαρσης των ροών προς τη χώρα μας.

Λαμβάνοντας, μάλιστα, υπόψιν την πανδημία του κορωνοιού, η οποία προσθέτει ένα επιπλέον δεδομένο στην αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης μετακίνησης ανθρώπων. Αναφέρθηκα, επίσης, στις πρόσφατες εξελίξεις στον Έβρο και στην εργαλειοποίηση ανθρώπων, η οποία υπονομεύει τις αξίες της Συμμαχίας.

Εξετάσθηκε ακόμη η κατάσταση στη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καθώς και οι εξελίξεις στη Γεωργία και την Ουκρανία, για τις οποίες εκφράσαμε την στήριξή μας στην ευρωατλαντική τους προοπτική.

Τέλος, συζητήθηκε η εντολή της Διαδικασίας Διαλογισμού, όπου προσβλέπουμε στην από κοινού με τους Συμμάχους μας εξέταση, υπό την καθοδήγηση του Βορειο-Ατλαντικού Συμβουλίου, του μέλλοντος της Συμμαχίας μας.»