Ελλάδα

"Γκρίζες ζώνες" στο κλείσιμο της κτηματογράφησης - Ποια τα "αγκάθια"

κτηματολόγιο

Η έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας ακινήτων που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, τα περίπου 170.000 ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί με σφάλματα και ως αγνώστου ιδιοκτήτη και αναμένεται να περάσουν στην κυριότητα του Δημοσίου, αλλά και η "γκρίζα ζώνη" των εκτός σχεδίου ιδιοκτησιών που γεμίζει αβεβαιότητα για τους ιδιοκτήτες που αποτελούν τα "βασικά αγκάθια" της διαδικασίας κτηματογράφησης, η οποία μπαίνει στην τελική της φάση από τις 19 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσουν οι πρώτες συλλογές ιδιοκτησίας στα Δωδεκάνησα για να συνεχιστούν στις αρχές Δεκεμβρίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ακολούθως σε όποιο σημείο της χώρας παραμένει εκτός κτηματογράφησης, όπως επισήμανε κατά τη διάρκεια ημερίδας, ο πρόεδρος της Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ, Βύρων Νάκος.
Όσον αφορά στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας εξετάζονται ως λύση κι εκείνη της χρησικτησίας, ώστε είτε με κάποιο μισθωτήριο ή με άλλο έγγραφο οι άνθρωποι να μπορέσουν να αποδείξουν ότι νέμονται νομίμως εδώ και πολλά χρόνια την περιουσία που θα δηλώσουν.

Την ίδια στιγμή εκκρεμεί η νομοθετική επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων της χώρας στα οποία το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικήσει οποτεδήποτε και οποιοδήποτε εκτός σχεδίου ακίνητο περιουσιακό στοιχείο ως δικό του και ιδιαίτερα όσα ακίνητα έχουν ή φέρεται να έχουν κάποια δασική μορφή".

Έντονος προβληματισμός επικρατεί και για τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη. Έως το τέλος της χρονιάς λήγει η προθεσμία άσκησης δικαστικής προσφυγής κατά της περιέλευσης στο Δημόσιο των συγκεκριμένων ακινήτων σε 111 περιοχές μεταξύ των οποίων η Πάτρα, η Καλαμάτα, το Αργοστόλι, αλλά και η Νέα Σμύρνη, το Νέο Ψυχικό, τα Μελίσσια, τα Βριλήσσια, ο Γέρακας.

Από τις υπό κτηματογράφηση περιοχές τα 6,2 εκατ. δικαιώματα αφορούν αστικές και τα 10,3 εκατ. αγροτικές περιοχές.

Πηγή πληροφοριών: Έθνος

Ελλάδα

Δορυφορικό internet: Πότε θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα

υπολογιστης

Υπογράφεται προσεχώς η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ανοίξει τον δρόμο για να αρχίσει η παροχή υπηρεσιών δορυφορικού Internet στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε στην Ερτ ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, με τις επενδύσεις στον τομέα αυτό, θα ενταθεί ο ανταγωνισμός στον τηλεπικοινωνιακό τομέα υπέρ των καταναλωτών.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η εκκρεμότητα με την αδειοδότηση του εξοπλισμού που χρειάζεται να εγκαταστήσει ο χρήστης θα επιλυθεί με ΚΥΑ η οποία βρίσκεται σε επεξεργασία, έπειτα από σχετική εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤ).

Το δορυφορικό internet θεωρείται εναλλακτικός τρόπος σύνδεσης στο διαδίκτυο και δύναται να προτιμηθεί από ένα τμήμα του πληθυσμού, ιδιαίτερα αν δεν έχει άλλες επιλογές.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Φόβοι ότι θα αυξηθεί η ανομβρία στα νησιά τις επόμενες δεκαετίες

Γώγος: «Καμπανάκι» για το επικίνδυνο «κοκτέιλ» γρίπης και κορωνοϊού

Καιρός: Μετά τον «Μπάλλο» τι - Πώς θα ονομαστεί η επόμενη κακοκαιρία

ESPA BANNER