Ελλάδα

Γεωργιάδης: Θα αναθεωρηθεί η απόφαση για το άνοιγμα των σούπερ μάρκετ την Κυριακή

κορωνοϊός-σούπερ μάρκετ

Στα μέτρα για την οικονομία ελέω κορωνοϊού αναφέρθηκε ο υπουργός ανάπτυξης και επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο MEGA Σαββατοκύριακο .

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως: «Η λίστα με τις επιχειρήσεις θα ανανεωθεί. Μας ενδιαφέρει ο ΚΑΔ της κύριας απασχόλησης της επιχείρησης. Όλα τα μέτρα είναι υπό αναθεώρηση. Προσπαθούμε να κάνουμε τα μέτρα όσο γίνεται πιο δίκαια. Πληγείσες θεωρούνται οι επιχειρήσεις που έχουν μείωση άνω του 50% στον τζίρο τους».

Συνολικά το κόστος των μέτρων που λαμβάνονται έως τώρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον κοροναϊό, ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ και όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης:

«Το κράτος είναι εδώ για να στηρίξει, αλλά δεν έχει άπειρους πόρους, οι πόροι είναι περιορισμένοι. Με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης πρέπει να κάνουμε λελογισμένη χρήση των πόρων του κράτους».

«Για τους ελεύθερους επαγγελματίες που επλήγησαν, μέσω των χρημάτων του ΕΣΠΑ, όλοι θα πάρουν τα 800 ευρώ».

Ο Γεωργιάδης για τους εργαζόμενους

Για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε τον θαυμασμό του:

«Έχουν κερδίσει το σεβασμό, την εκτίμηση και τον θαυμασμό μας. Πίσω από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές έρχονται οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ. Έχουν σταθεί όρθιοι και με κίνδυνο την υγεία τους».

Για τα σούπερ μάρκετ

«Είμαι υπερήφανος. Αυξήσαμε το όριο τον τετραγωνικών που αναλογούν ανά πελάτη στα 15 τ.μ έτσι ώστε να είναι μικρότερος ο συνωστισμός. Σε πολλά σούπερ μάρκετ δεν αποφεύχθηκε ο συνωστισμός. Όσο για το διευρυμένο ωράριο στο σούπερ μάρκετ, τα οποία δουλεύουν 7 το πρωί με 10 το βράδυ τις καθημερινές και 9 το πρωί με 5 το απόγευμα της Κυριακής, πιθανόν θα αλλάξει», σημειωσε χαρακτηριστικά.

«Έχω πει σε όλες τις ιδιοκτησίες των σούπερ μάρκετ την εβδομάδα αυτή, πως θα δούμε αν θα υπάρξει ομαλοποίηση στην αγορά. Το μέτρο αυτό μπορεί από Δευτέρα να το αναθεωρήσουμε.

«Αύριο θα δουλέψουν 9 με 5 και το πρωί της Δευτέρας (23/3)  θα υπάρξει σύσκεψη στο Υπουργείο για την κίνηση στα σούπερ μάρκετ και τα μέτρα για το διευρυμένο ωράριο και της δουλειάς την Κυριακή, μπορεί να αλλάξει αυτό».

Για τα προϊόντα και την επάρκειά τους: «Τις πρωϊνές ώρες δεν δικαιολογείται να μην βρεις αντισηπτικό. Υπάρχει και πλαφόν για 3 τεμάχια ανά πελάτη. Έχει αυξηθεί η εγχώρια και έχουν υπάρξει και εισαγωγές. Πρέπει να τηρείται το πλαφόν.

Η εγχώρια παραγωγή είναι στο μάξιμουμ. Έχουμε αδειοδοτήσει και νέο εργοστάσιο. Όσο περνάνε οι μέρες θα ομαλοποιείται το φαινόμενο.

Για την αισχροκέρδεια

Όσον αφορά στην αισχροκέρδεια:  «Αν κάποιος έχει αυξήσει το ποσοστό κέρδους θα έχει βαρύτατο πρόστιμο. Δεν θα διστάσω να βάλω το μέγιστο».

Ο σχεδιασμός της οικονομίας δεν θα είναι ίδιος πριν και μετά την κρίση. Αυτήν την στιγμή, δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Δεν χαρίζονται τα χρέη. Δεν πρέπει να χαθεί η κουλτούρα πληρωμών.

Η συμφωνία που κάναμε τις τράπεζες, είναι ότι θα προσφέρουν ακόμα καλύτερες ρυθμίσεις από το παρελθόν. Δεν θα βρει κάποιος καλύτερη ευκαιρία από την παρούσα».

Χρήματα από την Ευρώπη

«Υπάρχουν ευρωπαϊκοί πόροι που διεκδικούμε συνεχώς. Η Ευρώπη μας δίνει χρήματα και χαλαρώνει τα μέτρα. Είναι πολύ σημαντικό που είμαστε μέλος της Ε.Ε. Αν ήμασταν μόνοι μας θα είχαμε όλεθρο. Όλα εξαρτώνται από το μέγεθος της κρίσης,  όμως πρέπει να γίνει σαφές, ότι η η κρίση του κοροναϊού δεν πρέπει να γίνει και κρίση χρέους. Πρέπει να είμαστε όλοι στην κρίση αυτή λελογισμένοι. Το ‘μαξιλάρι’ που μας δόθηκε δεν ήταν για να το ξοδεύουμε αλόγιστα. Οι επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές έχουν την επιλογή να βγάλουν κάποιους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας και να πάρουν τα 800 ευρώ», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Ελλάδα

"Eλ. Βενιζέλος": Κάτω από το μισό η επιβατική κίνηση

ελευθέριος βενιζέλος

Κάτω από το ήμισυ υποχώρησε η επιβατική κίνηση στο Ελευθέριος Βενιζέλος για το πρώτο πεντάμηνο του 2020, αγγίζοντας τα 3,6 εκατ. επιβάτες φέτος από το 8,6 εκατ. το διάστημα Ιανουαρίου- Μαϊου του 2019.

Ο Μάιος ήταν ο δεύτερος στη σειρά μήνας κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκαν ελάχιστες αεροπορικές πτήσεις λόγω της πανδημίας COVID19 και των επιπτώσεών της στο αεροπορικό ταξίδι. Ως αποτέλεσμα, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου ήταν κατά 96,3% κάτω από τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019, με μόλις 84.000 επιβάτες περίπου.

Οι επιβάτες, τόσο των πτήσεων εσωτερικού όσο και των διεθνών πτήσεων, κατέγραψαν μείωση της τάξης του 91,7% και 98,4% αντίστοιχα: Ενδεικτικό αποτελεί το γεγονός ότι από το 1,58 εκατ. επιβάτες του Μαϊου του 2019, ο αντίστοιχος αριθμός φέτος ήταν λίγο πάνω από τις 25.700 όσον αφορά την κίνηση εξωτερικού (κυρίως επαναπατρισμούς), ενώ στην κίνηση εσωτερικού από τις 701 χιλ. σχεδόν του περυσινού Μαϊου φέτος το νούμερο μόλις ξεπέρασε τις 58 χιλιάδες.

Ελάχιστα υψηλότερα επίπεδα παρουσίασε η κίνηση εσωτερικού κατά το δεύτερο μισό του μήνα, λόγω της σταδιακής απελευθέρωσης των μετακινήσεων στο εσωτερικό της χώρας. Ο χειρότερος μήνας για το αεροδρόμιο ήταν ο Απρίλιος, όπου η πτώση της συνολικής κίνησης λόγω της καθήλωσης των αεροσκαφών άγγιξε το 99%, με μόλις 22.723 επιβάτες από τα σχεδόν 2 εκατ. του Απριλίου του 2019.

Συνολικά κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, η κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε στο επίπεδο των 3,6 εκατ. επιβατών, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 58,5% σε σχέση με το 2019, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας κατά την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου. Η διεθνής κίνηση μειώθηκε κατά 58,9% φθάνοντας τα 2,45 εκατ. επιβάτες, ενώ οι επιβάτες εσωτερικού παρουσίασαν πτώση της τάξης του 57,7% στο 1,13 εκατ. επιβάτες.

Ως προς τις πτήσεις, ο αριθμός των πτήσεων στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατά τους πέντε πρώτους μήνες του 2020 ανήλθε σε 41.759, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 46,3% σε σχέση με το 2019, λόγω των ακυρώσεων πτήσεων κατά τη διάρκεια της περιόδου Μαρτίου-Μαΐου, εξαιτίας της πανδημίας COVID-19. Οι πτήσεις εσωτερικού μειώθηκαν κατά 43,3% και οι διεθνείς πτήσεις κατά 48,4%.

Ο Ιούνιος σηματοδοτεί την σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας με σταδιακή αύξηση των πτήσεων, ξεκινώντας αρχικά από το εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, κυρίως από τις 15 Ιουνίου και μετά, ημερομηνία κατά την οποία οι αεροπορικές αναπροσαρμόζουν το πτητικό τους πρόγραμμα προσθέτοντας περισσότερες πτήσεις με πόλεις του εξωτερικού.