Ελλάδα

Φεστιβάλ μελιού: Μέτρα για την προστασία της ελληνικής παραγωγής

μέλι

Με το σύνθημα «Να κολλήσουμε» άνοιξε τις πύλες του το 11ο Φεστιβάλ Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας που φέτος φιλοξενείται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. «Να ξεκολλήσουμε ως Πολιτεία από την αντίληψη πως η μελισσοκομία είναι ο φτωχός συγγενής της αγροτικής παραγωγής» τόνισε από την πλευρά της η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή, εγκαινιάζοντας το φεστιβάλ.

Στη χώρα μας δραστηριοποιούνται 24.000 μελισσοκόμοι, οι οποίοι διαχειρίζονται περισσότερες από 1,2 εκατομμύρια κυψέλες, παράγοντας περισσότερους από 22.000 τόνους μέλι ετησίως. Η παραγωγή αυτή είναι η τρίτη μεγαλύτερη ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές ξεπερνούν σε αξία τα 13 εκατομμύρια ευρώ.

Η υφυπουργός Αγροτικής Παραγωγής αναφέρθηκε στη «μάστιγα των ελληνοποιήσεων», που όπως είπε, πλήττουν την ελληνική παραγωγή, ενώ μετέφερε τη δέσμευση του πρωθυπουργού να εξαντληθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα για την πάταξη του φαινομένου. «Στόχος είναι η επένδυση στο μέλλον της ελληνικής μελισσοκομίας» σημείωσε η κυρία Αραμπατζή. Όπως πρόσθεσε η ίδια, μία από τις προτάσεις που επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε συνεργασία με χώρες παραγωγούς, όπως η Γαλλία, είναι η τροποποίηση της οδηγίας για το μέλι. Η πρόταση είναι να αντικατασταθεί στις ετικέτες ο χαρακτηρισμός «Μίγμα μελιών εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης» με την ένδειξη της χώρας ή των χωρών από τις οποίες προέρχεται το μέλι, με συγκεκριμένα ποσοστά ανά χώρα. Παράλληλα εξετάζεται η θέσπιση του ελληνικού σήματος ως ασπίδα προστασίας απέναντι στη νοθεία και τις ελληνοποιήσεις.

Ελλάδα

Πλημμύρες στην Εύβοια: Ένα βρέφος ανάμεσα στους νεκρούς

εύβοια πλημμύρες

Αυξάνεται δυστυχώς ο τραγικός απολογισμός απο τις καταστροφικές πλημμύρες στην Εύβοια. 

Ένα βρέφος προστίθεται στους νεκρούς που άφησε πίσω της η θεομηνία "Θάλεια", στην περιοχή Πολιτικά.

Η οικογένεια του άτυχου βρέφους, είχε πάει στα Πολιτικά Ευβοίας για διακοπές. Το σπίτι που έμεναν πλημμύρισε όπως και ολόκληρη η περιοχή. Ψάχνοντας το 8 μηνών μωρό τους, το βρήκαν δυστυχώς νεκρό μέσα στο πλημμυρισμένο σπίτι, ζώντας αυτό που κανένας γονιός δεν θέλει ποτέ να ζήσει.

Στην Εύβοια μεταβαίνει ευσπευσμένα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, με στόχο το συντονισμό και την αντιμετώπιση της κρίσης.

Τη ζωή τους έχασαν ακόμα δυο ηλικιωμένοι, ένας άνδρας και μία γυναίκα.

Τα πυροσβεστικά συνεργεία συνεχίζουν μέχρι και αυτή την ώρα να απεγκλωβίζουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα σπίτια, όπου σε πολλά σημεία το νερό έχει φτάσει πάνω από 1,5 μέτρα.

Συνολικά το κέντρο της Πυροσβεστικής έχει δεχτεί πάνω από 150 κλήσεις για απεγκλωβίσεις ατόμων μέχρι στιγμής.