Ελλάδα

Εξοπλιστικά: 10 δισ. ευρώ για την θωράκιση της άμυνας της χώρας

rafale.jpg

Η κρίση με την Τουρκία οδήγησε την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει την ανάγκη για άμεση ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να πολλαπλασιαστεί η αποτρεπτική δύναμη κυρίως του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Οπου χρειάζεται να κάνουμε τις στοχευμένες εκείνες επενδύσεις που δυστυχώς η γεωπολιτική μας θέση επιβάλλει, αν αυτό σημαίνει κάποιες μικρές παραπάνω θυσίες από τον ελληνικό λαό, να συμφωνήσουμε όλοι μαζί ότι αυτές τις θυσίες πρέπει να τις αναλάβουμε για να μπορέσουμε επιτέλους να θωρακίσουμε τις Ενοπλες Δυνάμεις μας», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, προαναγγέλλοντας τη διάθεση σημαντικών κονδυλίων για την αύξηση της διαθεσιμότητας των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων παράλληλα με την αγορά νέων όπλων όπως οι φρεγάτες αλλά και γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

Αντιλαμβανόμενος ότι η κυβέρνηση οφείλει «να χρηματοδοτεί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, ειδικά σε περιόδους όπως αυτές που διανύουμε», ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος να ανακοινώσει τη διάθεση κονδυλίων μέχρι και 10 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για αγορά όπλων. Τα ποσά αυτά θα διατεθούν για αμυντικούς εξοπλισμούς τα επόμενα χρόνια. Από το σύνολο των 10 δισ. ευρώ, κονδύλια ύψους 1-1,5 δισ. αναμένεται να εκταμιευτούν μέσα στους επόμενους μήνες για αγορά βλημάτων, τορπιλών, ανταλλακτικών, ελικοπτέρων και άλλων υλικών άμεσης προτεραιότητας.

Σε πρώτη προτεραιότητα έχει αναδειχθεί η απόκτηση ανταλλακτικών για να αυξηθεί η διαθεσιμότητα των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Mirage, η αγορά ανταλλακτικών για τα ελικόπτερα του Στρατού και του Ναυτικού και η προμήθεια σύγχρονων τορπιλών για τα γερμανικά υποβρύχια τύπου 214 («Παπανικολής»).

Τις τελευταίες εβδομάδες τα «μαύρα πλοία» του Πολεμικού Ναυτικού επιβεβαίωσαν την ανωτερότητά τους έναντι των τουρκικών υποβρυχίων. Με δεδομένο ότι το κυριότερο ζητούμενο στον υποβρύχιο πόλεμο είναι η αφάνεια, να καταφέρεις δηλαδή να μην εντοπιστείς και να βρεθείς σε χρόνο και τόπο ώστε να προσβάλεις τον αντίπαλο χωρίς να σε έχει αντιληφθεί, οι αποκαλούμενοι «σιωπηλοί κυνηγοί» του Πολεμικού Ναυτικού -ιδίως τα νεότερης τεχνολογίας υποβρύχια τύπου «Παπανικολής»- αποδείχθηκαν ανεντόπιστα. Ωστόσο, αν χρειαστεί να μετουσιώσουν την ανωτερότητά τους σε επιτυχίες, δηλαδή βυθισμένους εχθρικούς στόχους, τα υποβρύχια τύπου 214, αλλά και τα αξιόπιστα τύπου 209 χρειάζονται ισχυρές τορπίλες. Μπορεί οι υπάρχουσες τορπίλες του Πολεμικού Ναυτικού να θεωρούνται αποτελεσματικές, όμως η ανανέωσή τους θεωρείται κατεπείγουσα ώστε η κυριαρχία των ελληνικών υποβρυχίων να λάβει αδιαμφισβήτητο χαρακτήρα. Το πρόγραμμα που βρίσκεται σε τελική φάση προβλέπει τη διάθεση 300 εκατ. ευρώ για την αγορά περίπου 33 σύγχρονων τορπιλών, μάλλον από τη Γερμανία. Η απόφαση των Τούρκων να αποκτήσουν έξι γερμανικά υποβρύχια τύπου 214, όμοια με τα ελληνικά τύπου «Παπανικολής» που τόσο δυσφημίστηκαν στο παρελθόν σαν υποβρύχια που... γέρνουν, δείχνει πόσο εύκολο είναι να ανατραπούν οι ισορροπίες όταν αντίπαλός σου είναι η αναθεωρητική Τουρκία. Ενα ερώτημα βαρύνουσας σημασίας είναι πώς είναι δυνατόν σε αυτή τη συγκυρία η γερμανική κυβέρνηση να συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμα πώλησης των υποβρυχίων τύπου 214 στους Τούρκους.

Πλοία και αεροσκάφη

Πριν από περίπου δύο μήνες το πρόγραμμα απόκτησης δύο καινούριων γαλλικών φρεγατών τύπου Belh@rra (ή FDI) φάνηκε ότι οδηγήθηκε σε ναυάγιο, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους για την αγορά τους, αφού απαιτούνταν κονδύλια περίπου 3,4 δισ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια της παρούσας ελληνοτουρκικής κρίσης, οι διαπραγματεύσεις αναθερμάνθηκαν. «Τώρα η τιμή για τις δύο φρεγάτες είναι κάτω από 2 δισ.», αποκαλύπτει πηγή από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και προσθέτει: «Δεν θα αποφασίσουμε χωρίς να διαπραγματευτούμε, αλλά αυτοί που μας στήριξαν είναι οι Γάλλοι. Τους ζητήσαμε πλοία, έφεραν πλοία. Ζητήσαμε μαχητικά αεροσκάφη, έφεραν αεροσκάφη».

«Οι γαλλικές φρεγάτες έχουν νόημα για να χτίσεις μια ισχυρή συμμαχία», εξηγεί διπλωματικός παράγοντας σημειώνοντας ότι τα προβλήματα και τα όποια κενά διαπιστώνονται στον αμυντικό σχεδιασμό είναι φλέγοντα και απαιτούνται άμεσες λύσεις. «Σε ένα ναυτικό κράτος είναι επιβεβλημένο να ξεκινήσει πρόγραμμα ναυπήγησης και αγοράς φρεγατών, αλλά όπου κι αν παραγγείλεις καινούρια πλοία δεν θα τα έχεις παραλάβει πριν από το 2024», αναφέρει ιστορικό στέλεχος και θέτει το κρίσιμο ερώτημα γιατί την τελευταία 10ετία εγκαταλείφθηκε το σχέδιο ενίσχυσης της δύναμης του Πολεμικού Ναυτικού παρά το γεγονός ότι από το 2009, επί υπουργίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, υπήρχαν εξασφαλισμένα χρήματα γα να ξεκινήσει πρόγραμμα φρεγατών. «Δεν υπάρχουν ευθύνες για τον αφοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων;» αναρωτιέται και αναλύοντας τον συλλογισμό του λέει ότι το ερώτημα δεν αφορά μόνο πολιτικά πρόσωπα, διατελέσαντες πρωθυπουργούς και υπουργούς Εθνικής Αμυνας, αλλά και τους ανώτατους στρατιωτικούς που βρίσκονταν σε θέσεις ευθύνης και δεν πίεσαν για τη διατήρηση της ναυτικής ισχύος.

Η έκπληξη αφορά τη συζήτηση που έχει ήδη ξεκινήσει και αφορά την απόκτηση γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale. Είναι αεροσκάφη ίδιου τύπου με αυτά που πριν από λίγες ημέρες απογειώθηκαν από την Πάφο της Κύπρου, όπου μετασταθμεύουν, και προσγειώθηκαν στο Καστέλι οπλισμένα με πυραύλους μακρού πλήγματος τύπου Scalp και συμμετείχαν στην ελληνογαλλική αεροναυτική άσκηση ανάμεσα στην Κρήτη και το Καστελόριζο. Στις συζητήσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί έχουν τεθεί διάφορα σενάρια, όπως αυτό της αγοράς 10 μαχητικών Rafale με παραχώρηση από τη Γαλλική Δημοκρατία ακόμη οκτώ αεροσκαφών ιδίου τύπου ώστε να δημιουργηθεί μία πλήρης πολεμική μοίρα. Οι πληροφορίες ότι Αθήνα και Παρίσι έχουν ήδη συντάξει προσύμφωνο για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών δεν επαληθεύονται, αν και επιβεβαιώνεται το ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας και τη γαλλική DGA (Διεύθυνση Εξοπλισμών) προχωρούν.

Ψηλά στις προτεραιότητες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας είναι και ο εκσυγχρονισμός των γερμανικών φρεγατών τύπου MEKO. Από το Πολεμικό Ναυτικό διεκδικούν την άμεση υλοποίηση του προγράμματος ώστε να ενισχυθεί η δύναμη κρούσης του στόλου. Ωστόσο και αυτό το πρόγραμμα δεν είναι plug and play, αφού για την αναβάθμιση των φρεγατών «Υδρα» (αποκτήθηκε το 1992), «Σπέτσαι» (εντάχθηκε στον στόλο το 1996), «Ψαρά» (μπήκε σε υπηρεσία το 1998) και «Σαλαμίς» (αποκτήθηκε το 1998) θα χρειαστεί τουλάχιστον διετής περίοδος εργασιών.

Το πρόγραμμα βελτίωσης των ικανοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων αναμένεται να φτάσει στα 10 δισ., με το 1-1,5 δισ. να εκταμιεύεται άμεσα, ίσως και εντός του έτους. «Το βασικό μας κριτήριο είναι να μην ξεφύγει το έλλειμμα πάνω από το 10%, όμως η κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός και η ελαστικοποίηση των όρων της Ε.Ε. είναι μια ευκαιρία, αφού δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός έλεγχος», σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος. Το ερώτημα είναι αν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έχουν προετοιμάσει το έδαφος για άμεση υλοποίηση των απολύτως απαραίτητων εξοπλιστικών προγραμμάτων ή θα υπάρξουν διαδικαστικές καθυστερήσεις που θα σπρώξουν τις προμήθειες στον Ιανουάριο του 2021...

Ελλάδα

Χρυσή Αυγή: Παραδόθηκε στη ΓΑΔΑ ο Μιχαλολιάκος

δηλώσεις μιχαλολιάκου

Στην αστυνομία παραδόθηκε ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή βγήκε από το σπίτι του στην Πεύκη, συνοδευόμενος από την κόρη του Ουρανία και αμετανόητους υποστηρικτές του, οι οποίοι εξακολουθούσαν να συμπεριφέρονται ως «τάγμα εφόδου» που προστατεύει τον αρχηγό του, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα.

Βρίζοντας σκαιότατα έκαναν κλοιό γύρω από τον Μιχαλολιάκο που μπήκε σε ένα αυτοκίνητο με κατεύθυνση  τη ΓΑΔΑ, όπου έφτασε λίγο πριν από τις πέντε το απόγευμα. Εκεί, έγινε νέο σόου από την Ουρανία Μιχαλολιάκου, που ξεδίπλωσε το πλούσιο υβρεολόγιό της, ενώ η Ελένη Ζαρούλια που οδηγούσε το αυτοκίνητο  επιχείρησε να χτυπήσει τους δημοσιογράφους που είχαν προσεγγίσει το όχημα. 

Εκτός εαυτού εμφανίσθηκε η Ουρανία Μιχαλολιάκου. Οργισμένη από την απόφαση που στέλνει τον πατέρα της στην φυλακή και ως γνήσιο τέκνο της «οργάνωσης» η νεαρή άρχισε να φωνάζει και εν συνεχεία να ουρλιάζει. Στόχος της οι δημοσιογράφοι των ΜΜΕ που καλύπτουν την υπόθεση εναντίον των οποίων καταφέρθηκε μα ακατανόμαστες εκφράσεις και ύβρεις για τις μητέρες τους.

Την «μαινόμενη Ουρανία» που ήθελε να ορμήξει εναντίον όλων συγκρατούσε με δυσκολία μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ αρκετοί οπαδοί της «Χρυσής Αυγής» έδωσαν το παρών για να συμπαρασταθούν στον Μιχαλολιάκο.