Ελλάδα

Ε.Σ.Α.μεΑ: Για 3η φορά εκλέγεται Ταμίας της IDA ο Ι. Βαρδακαστάνης

Βαρδακαστάνης

Η ΕΣΑμεΑ ενημερώνει ότι ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, βρέθηκε στο Κίτο του Εκουαδόρ από τις 28 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου, για τη συνεδρίαση του ΔΣ της Διεθνούς Συμμαχίας για την Αναπηρία (International Disability Alliance- IDA).

Κατά τη συνεδρίαση εκλέχτηκε για 3η συνεχή φορά Ταμίας της Οργάνωσης, ενώ υπενθυμίζεται ότι από το 2012 έως το 2014 διατέλεσε πρόεδρός της.

Διοργανώθηκαν συναντήσεις της IDA με εκπροσώπους οργανώσεων του Εκουαδόρ και της υπόλοιπης Λατ. Αμερικής ατόμων με αναπηρία, οι οποίες εκπροσωπούν  άτομα με νοητική αναπηρία, κινητική, όρασης, ακοής κλπ., καθώς και με άλλες ΜΚΟ.

Η IDA όπως είναι γνωστό είναι μια συμμαχία οκτώ παγκόσμιων και έξι περιφερειακών οργανώσεων ατόμων με αναπηρία. Η IDA συμμετέχει μέσω του ΟΗΕ στην προσπάθεια για ένα παγκόσμιο περιβάλλον που θα περιλαμβάνει ισότιμα τα άτομα με αναπηρία και τις οργανώσεις τους. Ακρογωνιαίος λίθος της Οργάνωσης είναι η Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (CRPD), ενώ επενδύει στην εξασφάλιση της συμπερίληψης των στόχων της ατζέντας του 2030 και των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης στο πλαίσιο της Σύμβασης και στηρίζει οργανώσεις ατόμων με αναπηρία σε παγκόσμιο επίπεδο για να συμμετάσχουν στις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, ο κ. Βαρδακαστάνης στις 26 Απριλίου εκλέχτηκε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Civil Society Europe, της πλατφόρμας των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών η οποία μάχεται για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις οριζόντιες ανταλλαγές μεταξύ των οργανώσεων και κινημάτων της κοινωνίας των πολιτών σε όλη την Ευρώπη, και παράλληλα αγωνίζεται ώστε να συμβάλει στη συμμετοχή των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στη χάραξη πολιτικής, στην προώθηση της διαφάνειας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ κλπ.

Ελλάδα

Ένοχη η 34χρονη για την απαγωγή και τη σεξουαλική κακοποίηση της 10χρονης Μαρκέλας

απαγωγεας μαρκελλας

Ένοχη κρίθηκε από το Μικτό Ορκωτό δικαστήριο στη Θεσσαλονίκη η 34χρονη για την απαγωγή και σεξουαλική κακοποίηση του 10χρονου κοριτσιού.  

Ακόμη έκρινε ένοχο τον 41χρονο συγκατηγορούμενο της για τη συνεργεία στην αρπαγή της ανήλικης και αθώο για τη συνεργεία στην έκθεση. Να σημειωθεί ότι δεν τους αναγνωριστηκε κανένα ελαφρυντικό.

Νωρίτερα, η εισαγγελέας είχε ζητήσει την ενοχή της 34χρονης κατηγορουμένης, για το σύνολο των πράξεων που της αποδίδονται, για την υπόθεση απαγωγής και σεξουαλικής κακοποίησης της 10χρονης Μαρκέλλας, στη Θεσσαλονίκη, υπόθεση που συγκλόνισε τον Ιούνιο του 2020 την κοινή γνώμη.

«Δεν ισχύει ο ισχυρισμός της ότι πήγε στο σχολείο αλλά δεν είχε αποφασίσει τι θα κάνει κι ότι ενήργησε επειδή λυπόταν την ανήλικη. Το είχε προετοιμάσει. Προκύπτει από τις επισκέψεις της στον ιστότοπο αναζητήσεως παιδιών και τις επισκέψεις στο σχολείο. Επιθυμούσε αρπαγή κι όχι απλή φιλοξενία της ανήλικης. Χρησιμοποίησε ψέμα για να την παραπλανήσει και εκείνη την ακολούθησε στην οικία της», σημείωσε η εισαγγελέας, απευθυνόμενη προς τους ενόρκους και τακτικούς δικαστές του Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης, ενώ πρόσθεσε: «Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι ανάμιξε στον χυμό της ουσίες που εμπίπτουν στα ναρκωτικά για να κάμψει την αντίσταση και την πνευματική της διαύγεια, ώστε να μην μπορέσει η ανήλικη να αντισταθεί στις ανήθικες προθέσεις της».

Με την ίδια πρόταση, η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος και ο 41 ετών συγκατηγορούμενός της για την πράξη της συνέργειας στην αρπαγή, αλλά να απαλλαγεί λόγω αμφιβολιών για τη συνέργεια στην έκθεση ανηλίκου. Η κατηγορούμενη είχε σοκάρει με την απολογία της το Δικαστήριο καθώς ανέφερε ότι με την πράξη της «ήθελε να προσφέρει τα μητρικά της αισθήματα»!

Η 34χρονη, επιχείρησε να να αιτιολογήσει τις πράξεις της ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης και παραδέχτηκε, ακόμη, ότι χορήγησε ναρκωτικά στην ανήλικη, αλλά αρνήθηκε ότι την κακοποίησε σεξουαλικά.

«Πρώτα από όλα θέλω να ζητήσω συγγνώμη από όλους για το κακό που έκανα. Έχω μετανιώσει πίκρα για ότι έχω κάνει και θα το πληρώνω για όλη μου τη ζωή. Όταν ήμουν σε άσχημη οικονομική κατάσταση ο σύζυγός μου με εξωθούσε στην πορνεία παράλληλα με την άλλη δουλειά μου. Όταν εκδιδόμουν, γνώρισα και τα ναρκωτικά. Αποφάσισα εγώ να δώσω το παιδί μου στον πρώην σύζυγό μου με τον οποίο είχαμε αψιμαχίες και δεν μπορούσα να το πάρω. Άρχισα να νιώθω τύψεις και αναζητούσα κάπου να προσφέρω τα μητρικά μου αισθήματα», ανέφερε η κατηγορούμενη κατά την απολογία της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαγωγή Μαρκέλλας: Η 34χρονη που την κακοποίησε είχε βιάσει και την ίδια της τη μητέρα!

Αρπαγή Μαρκέλλας: Η κατάθεση της 10χρονης - Όσα είπε στους αστυνομικούς

Απαγωγή Μαρκέλλας: Μήνυση στην 33χρονη από τον πρώην σύζυγό της

ESPA BANNER