Ελλάδα

Επίδομα 534 ευρώ: Τι ισχύει για εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που ανοίγουν τη Δευτέρα

αποζημίωση

Αποζημίωση ειδικού σκοπού για 21 ημέρες, δηλαδή 374 ευρώ, θα λάβουν εργαζόμενοι σε κομμωτήρια και ινστιτούτα περιποίησης νυχιών που θα κληθούν από αύριο, Δευτέρα, να επιστρέψουν στις δουλειές τους, καθώς ανοίγουν οι εν λόγω επιχειρήσεις. Για το τελευταίο 10ήμερο του Μαρτίου, δηλαδή για την περίοδο 22 – 31 Μαρτίου, οι εργαζόμενοι πρέπει να λάβουν αναλογία του μισθού τους. Αντίθετα, όσοι συνάδελφοί τους παραμείνουν έως το τέλος του Μαρτίου σε αναστολή σύμβασης θα λάβουν 534 ευρώ από το κράτος και τίποτα από τον εργοδότη.

Οι επιχειρήσεις που ανοίγουν από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, περνούν από την λίστα των κλειστών με κρατική εντολή επιχειρήσεων στην λίστα των ανοιχτών αλλά πληττόμενων βάσει ΚΑΔ. Έτσι – αν και ανοίγουν – διατηρούν έως 31 Μαρτίου την δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή σύμβασης έως και το 100% των εργαζομένων τους.

Αυτό σημαίνει πως όσες επιχειρήσεις το επιθυμούν, μπορούν να μείνουν έως 31/3 εθελοντικά κλειστές, δηλώνοντας όλους τους εργαζόμενους σε αναστολή.

Αντίθετα, οι επιχειρήσεις που ανεβάζουν από αύριο ρολά, έχουν τρεις επιλογές:

Ανακαλούν ένα τμήμα του προσωπικού σε ενεργή απασχόληση και διατηρούν τους υπόλοιπους σε αναστολή. Η αναλογία δεν είναι προκαθορισμένη και βρίσκεται στο χέρι του εργοδότη
Δεν ανακαλούν κανέναν εργαζόμενο από την αναστολή και δουλεύουν μόνοι τους την επιχείρηση
Ανακαλούν όλους τους εργαζόμενους από την αναστολή.

Για παράδειγμα:

Εργαζόμενος σε κομμωτήριο με ονομαστικό μισθό 1.000 ευρώ. Ανακαλείται από την αναστολή και δουλεύει κανονικά από αύριο Δευτέρα 22 Μαρτίου. Δικαιούται να λάβει :

374€ από το κράτος, ειδική αποζημίωση για τις πρώτες 21 ημέρες του Μαρτίου
334€ από τον εργοδότη μισθό για το τελευταίο 10ήμερο του Μαρτίου.
Εργαζόμενος σε κομμωτήριο με ονομαστικό μισθό 800 ευρώ. Ανακαλείται από την αναστολή και δουλεύει κανονικά από αύριο Δευτέρα 22 Μαρτίου. Δικαιούται να λάβει :

374€ από το κράτος, ειδική αποζημίωση για τις πρώτες 21 ημέρες του Μαρτίου
267€ από τον εργοδότη μισθό για το τελευταίο 10ήμερο του Μαρτίου.
Όσοι εργαζόμενοι δεν ανακληθούν από την αναστολή σύμβασης θα λάβουν 534 ευρώ.

Οι πληρωμές των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού για τον Μάρτιο θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας 5 έως 9 Απριλίου.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Θλίψη στο χωριό - Έφυγαν από τη ζωή 3 μέλη της ίδιας οικογένειας

Κρητικός ο Ύπαρχος που ξεγέννησε τη γυναίκα εν πλω

Μάτι: Νέες αποκαλύψεις για την τραγωδία - "Γνωρίζαμε για νεκρούς στη σύσκεψη με Τσίπρα"

 

Ελλάδα

Πως θα λειτουργούν τα συνεργεία που θα επισκευάζουν ηλεκτροκίνητα οχήματα

ηλεκτροκινητο αυτοκινητο

Τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία των συνεργείων που αναλαμβάνουν εργασίες επισκευής και συντήρησης σε οχήματα υψηλής τάσης περιγράφει Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία δημιουργούνται ευνοϊκές προϋποθέσεις για την περαιτέρω προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, καθώς εξασφαλίζεται η τεχνική υποστήριξη των συγκεκριμένων οχημάτων σε όλο τον κύκλο ζωής τους.

Ειδικότερα, η ΚΥΑ αφορά στα οχήματα υψηλής τάσης και συγκεκριμένα, μοτοποδήλατα, μοτοσικλέτες, τρίκυκλα και ελαφρά τετράκυκλα οχήματα έως 9 θέσεων των ακολούθων κατηγοριών:

Ηλεκτροκίνητα οχήματα, η κίνηση των οποίων παρέχεται αποκλειστικά από ηλεκτρική ενέργεια που αποθηκεύεται στους συσσωρευτές τους.

Υβριδικά οχήματα με ηλεκτρική ενέργεια συνδυασμένη με τη λειτουργία κινητήρα εσωτερικής καύσης, καθώς και υβριδικά οχήματα κατηγορίας Plug−in Hybrid, στα οποία η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται για την κίνησή τους παρέχεται κυρίως από το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και αποθηκεύεται στους συσσωρευτές τους.

Οι χώροι πρέπει να διαθέτουν απαραίτητη σήμανση, όπως αναγνωριστικές πινακίδες επί του οχήματος και οριοθέτηση του χώρου με εμφανή σήμανση υψηλής τάσης, ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις εκτέλεσης όλων των εργασιών με ασφάλεια, τόσο για τα οχήματα όσο και για τους εργαζόμενους του συνεργείου.

Αρμόδια Αρχή για την αναγγελία έναρξης λειτουργίας των συνεργείων οχημάτων υψηλής τάσης, τη διενέργεια ελέγχων, καθώς και για την ανάκληση και σφράγιση των συνεργείων ορίζεται η οικεία Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών, όπου υπάγεται το συνεργείο.

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, που συνυπέγραψε την ΚΥΑ, δήλωσε: «Πραγματοποιείται ένα καθοριστικό βήμα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, καθώς διαμορφώνονται οι συνθήκες ώστε να εξασφαλίζεται η τεχνική υποστήριξη του ηλεκτροκίνητου οχήματος σε όλον τον κύκλο ζωής του. Επιπλέον, δημιουργούνται ευκαιρίες απασχόλησης, καθώς θεσπίζεται μια νέα επαγγελματική ειδίκευση σε ένα πεδίο με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηράκλειο: Εξαφανίστηκε ανήλικη τουρίστρια

Δήμος Μινώα Πεδιάδας - σεισμός: Ζητά έλεγχο όλων των σχολικών μονάδων