Ελλάδα

Επαφές Κουμουτσάκου για την μετεγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων

Γιώργος Κουμουτσάκος

Σε συνέχεια και των συνομιλιών που είχε χθες στη Γενεύη με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κ. Filippo Grandi, και τον Επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, κ. António Vitorino, για το εξελισσόμενο πρόγραμμα μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, επικοινώνησε σήμερα με την Πρέσβυ της Πορτογαλίας στην Αθήνα, κα Helena Paiva, και με τον Πρέσβυ της Φινλανδίας, κ. Juha Pyykkö, για την οριστικοποίηση των προγραμματιζόμενων πτήσεων μετεγκατάστασης τόσο της πρώτης ομάδας 25 ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο την προσεχή Τρίτη 7/7 στην Πορτογαλία, όσο και της πρώτης ομάδας 25 ακόμη ασυνόδευτων ανηλίκων στην Φινλανδία την Τετάρτη 8/7.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της εφαρμογής της αρχής της αλληλεγγύης, η Πορτογαλία έχει δηλώσει την πρόθεσή της να υποδεχθεί συνολικά 500 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες από την Ελλάδα, ενώ η Φινλανδία σχεδιάζει να υποδεχθεί συνολικά 100 ασυνόδευτους ανήλικους και 30 ενήλικες για επανενώσεις οικογενειών.

Ελλάδα

Η χωριάτικη σαλάτα... «βασίλισσα» στην Covid εποχή

χωριάτικη

Περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα χρώματα της παλέτας, έχει έντονα αρώματα και δυνατές γεύσεις συνδυασμένες αρμονικά, είναι ιδανική για χαλαρά... μακροβούτια και έχει απαθανατιστεί σε άπειρα «κλικς» σε όλο τον κόσμο. Η «πρωταγωνίστρια» του καλοκαιριού είναι η χωριάτικη σαλάτα, η οποία, όπως λένε χαρακτηριστικά μάγειρες και μαγείρισσες, ειδικά αυτή την περίοδο, στην εποχή της Covid, έχει την τιμητική της! Και, μάλιστα, όχι μόνο στο τραπέζι αλλά και στα social media, αφού φωτογραφίες της κατακλύζουν καθημερινά το διαδίκτυο από λάτρεις κάθε εθνικότητας.

Η χωριάτικη σαλάτα αποτελεί εδώ και χρόνια σήμα κατατεθέν του ελληνικού καλοκαιριού και οι τουρίστες τη φωτογραφίζουν μετά ...μανίας και την «ανεβάζουν» στα social media με ...«χορταστικά» σε θαυμασμό σχόλια. Η ...πολυταξιδεμένη πλέον ντοματοσαλάτα, με το φρέσκο αγγουράκι, μια γερή δόση φέτας, ελιές, ρίγανη και φυσικά ελαιόλαδο, είναι από τα πλέον πολυφωτογραφημένα πιάτα, εξηγεί στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο φωτογράφος φαγητού Νίκος Πασχάλης.

«Η χωριάτικη σαλάτα είναι ψηλά στην κατάταξη στα κοινωνικά δίκτυα με ισχυρή παρουσία στο instagram και το facebook, γιατί από τα πρώτα που θα κάνει κάποιος όταν έρθει στην Ελλάδα είναι να φάει σαλάτα και να τη φωτογραφίσει αποτυπώνοντας την πανδαισία των χρωμάτων σε ένα μόνο πιάτο. Οι ξένοι δυσκολεύονται να περιγράψουν τη γεύση και οι πιο απαιτητικοί υποκύπτουν σε αυτήν, όπως και στη διατροφική της αξία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πασχάλης.

Ο ειδικός στο food-styling, θα τη φωτογράφιζε είτε με φόντο τη θάλασσα, είτε σε κάποιο ορεινό τοπίο, ενώ δεν θα έλειπε και μια κοντινή λήψη με το κατακόκκινο γυαλιστερό της ντομάτας, που έρχεται σε αντίθεση με το πράσινο του αγγουριού και τη λευκή φέτα, αποτελώντας -όπως τόνισε- την ιδανική φωτογραφία. «Είναι από μόνη της ένα τέλειο "μοντέλο" για φωτογράφιση, δεν χρειάζεται φίλτρα για να αναδειχθεί η ομορφιά της και όλες οι... πόζες της είναι μοναδικές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Βασίλισσα» του καλοκαιριού και στην Covid εποχή

«Κάθε καλοκαίρι η χωριάτικη σαλάτα στέφεται βασίλισσα του καλοκαιριού, φέτος όμως ακόμη περισσότερο, καθώς ο κόσμος έχει στραφεί στα λαχανικά και τη σωστή διατροφή για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του», ανέφερε, από την πλευρά της, στο «Πρακτορείο 104,9 FM» η Κική Εμμανουηλίδου, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων και Ζαχαροπλαστών Β. Ελλάδας.

Η συγκεκριμένη σαλάτα είναι απλή στην παρασκευή της, αλλά μας φτιάχνει τη διάθεση καθώς, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε η κ. Εμμανουηλίδου, διαθέτει σχεδόν τα πάντα: γεύση, άρωμα, χρώμα, φυτικές ίνες, άπειρες βιταμίνες, πλούσια αντιοξειδωτική δράση και παράλληλα είναι φτωχή σε θερμίδες!

Σύμφωνα με την κ. Εμμανουηλίδου, η ντομάτα από βοτανικής άποψης είναι φρούτο. Με βάση όμως μια δικαστική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής το 1893 που έκρινε ότι, επειδή οι ντομάτες τρώγονται συνήθως μαγειρεμένες ή σε σαλάτα μαζί με το φαγητό και όχι μετά απ' αυτό, κατατάσσεται στα λαχανικά. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι αν και η ντομάτα καλλιεργείται πλέον σε όλο τον κόσμο, οι Έλληνες είναι αυτοί που τρώνε περισσότερες ανά άτομο, σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

«Η "πρωταγωνίστρια" ντομάτα ήρθε στην Ελλάδα το 1818 και έκτοτε αποτελεί αναπόσπαστο συνοδευτικό, ενώ για κάποιους ένα κυρίως γεύμα. Σύμφωνα με τους σεφ μπήκε στη ζωή των Ελλήνων, όχι ως συστατικό της χωριάτικης σαλάτας, αλλά όσοι δούλευαν σε χειρωνακτικές εργασίες, έπαιρναν μαζί τους για φαγητό της ημέρας ντομάτα, κρεμμύδι, ελιές, αγγούρι και σε ελάχιστες περιπτώσεις λίγο τυρί, συνοδευόμενα πάντα με μία χοντρή φέτα ψωμιού. Αργότερα πήρε τη θέση της η σαλάτα στο τραπέζι», εξήγησε η κ. Εμμανουηλίδου.