Ελλάδα

Έως και 85% μειώθηκε η ζήτηση στα δημόσια νοσοκομεία λόγω πανδημίας

Νοσοκομείο

 «Η πανδημία προκάλεσε μείωση της ζήτησης στα δημόσια νοσοκομεία κατά 45%-85% ανάλογα με την εμπλοκή τους στην αντιμετώπιση του ιού στην πρωτοβάθμια φροντίδα, στα κέντρα υγείας κατά 75% και στα ιδιωτικά ιατρεία κατά 40%-90%, ανάλογα με την ειδικότητα. Ωστόσο έχει αυξηθεί η τηλεφωνική και ψηφιακή συμβουλευτική υποστήριξης κατά 300%-450%» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας (ΕΣΔΥ) Γιάννης Κυριόπουλος.

   Ο καθηγητής επικαλείται το πρώτο μέρος μελέτης, για το κόστος της νοσηλείας των κρουσμάτων από τον Covid-19 στην Ελλάδα, που εκπονεί ο ίδιος με τους Κώστα Αθανασάκη, γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας, και Κυριάκο Σουλιώτη αν. καθ. Πολιτικής Υγείας. Το φαινόμενο, λέει ο κ. Κυριόπουλος, «ερμηνεύεται μόνον μερικώς από το φόβο και την επιφύλαξη απέναντι στον Covid-19, ενώ προκαλεί σε χρόνιους ασθενείς το πρόβλημα της μη έγκαιρης και "καθυστερημένης φροντίδας που οδηγεί στην απορρύθμιση των χρόνιων νοσημάτων (καρδιοπάθειες, διαβήτης, υπέρταση κ.ά.) και αυξάνει τους δείκτες θνητότητας και θνησιμότητας.

Με την ευκαιρία αυτή, διάφορες πληροφορίες και γνώμες που εκφράζονται από επιστημονικά στελέχη και συσχετίζουν την πανδημία με την μείωση της νοσηρότητας από νοσήματα του καρδιαγγειακού και των αγγείων του εγκεφάλου, δεν επιβεβαιώνονται, και χρήζουν τεκμηρίωσης». Η μείωση στη ζήτηση τονίζει ο κ. Κυριόπουλος «θα επηρεάσει το επόμενο διάστημα το σχεδιασμό και τη συζήτηση για την ανάγκη αύξησης των τεχνολογικών πόρων στην υγεία, καθώς το πραγματικά επείγον περιστατικό, δεν αναβάλλεται. Kαι θα οδηγήσει σε καλύτερες κρατικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας, αλλά και σε αλλαγές προς όφελος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

      Σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα της μελέτης μας, αναφέρει ο καθηγητής «το κόστος της κλινικής διαχείρισης των πασχόντων με Covid-19 στη χώρα μας, ανέρχεται σε 3,7 εκατομμύρια ευρώ ανά 1.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Συνεπώς, το συνολικό κόστος, για τη νοσοκομειακή περίθαλψη για αυτή τη φάση της πανδημίας προσεγγίζει, και ενδεχομένως υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

 

   Ειδικότερα, το κόστος νοσηλείας για ένα περιστατικό που θα νοσηλευτεί σε θάλαμο γενικής νοσηλείας εκτιμάται σε περίπου 8.800 ευρώ, ενώ το κόστος νοσηλείας για ένα περιστατικό που θα νοσηλευτεί σε ΜΕΘ, εκτιμάται σε περίπου 24.100 ευρώ». Η χώρα μας, τονίζει ο κ. Κυριόπουλος, είναι από τις πρώτες που έλαβαν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας «με τη διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου που προέκυψε από τα πρόσφατα μέτρα σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να υποστηριχθεί η οικονομία. Υπό το πρίσμα αυτό, η κεντρική διοίκηση διέθεσε άμεσα 200 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και την πρόσληψη 200 ειδικών επαγγελματιών υγείας στον ΕΟΔΥ. Επιπροσθέτως, κινητοποίησε τις διαδικασίες για την πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών υγείας, (γιατρούς και νοσηλευτές) που στη συνέχεια διευρύνθηκε σε 4.200 άτομα. Επιπλέον, ο ΦΠΑ για προϊόντα προσωπικής υγιεινής που προσφέρουν προστασία έναντι του Covid-19 μειώθηκε από 24% σε 6%».

   Η εκτίμηση του κόστους, είναι σύμφωνα με τους ειδικούς ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας έγκαιρα, ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος προετοιμασίας των συστημάτων υγείας, για μια ταχεία και επιτυχή αντίδραση, έναντι παρόμοιων απειλών στο μέλλον. Το υψηλότερο κόστος για την κοινωνία, είναι το κόστος ευκαιρίας της επιδημίας, σύμφωνα με τον καθηγητή. «Η χωρητικότητα του συστήματος είναι πεπερασμένη, οι πόροι είναι σπάνιοι και έχουν ανταγωνιστική χρήση. Ως εκ τούτου, κάθε κατειλημμένη κλίνη ΜΕΘ, λόγω κακής χρήσης ή αναποτελεσματικής διαχείρισης, σημαίνει μια μη διαθέσιμη κλίνη για έναν ασθενή που έχει άμεση ανάγκη, και αυτό το κόστος είναι αρκετά από κοινωνική άποψη».

   Επενδυτικό πρόγραμμα τριετίας για αύξηση κλινών ΜΕΘ στον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ

   Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι πού θα εστιαστούν μελλοντικά οι επενδύσεις στη δημόσια υγεία. «Αποδείχθηκε με "θορυβώδη" σχεδόν τρόπο, ότι η χώρα αντιμετώπισε επιτυχώς μια μεγάλη κρίση δημόσιας υγείας, με την κινητοποίηση τμήματος του υγειονομικού δυναμικού της, που δεν υπερβαίνει το 25% του συνόλου. Συνεπώς, η μεγαλύτερη και καλύτερη επένδυση πρέπει να κατευθυνθεί στην εκπαίδευση, την έρευνα και την ανάπτυξη του ανθρώπινου και διανοητικού κεφαλαίου του συστήματος υγείας.

Η επόμενη προτεραιότητα είναι η αύξηση του αριθμού των κλινών ΜΕΘ στο μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, από 6,0 σε 11,5 ανά 100.000 κατοίκους με ένα επενδυτικό πρόγραμμα τριετίας. Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή "κρατική υπηρεσία δημόσιας υγείας" που να στηρίζεται σε ένα καλά εκπαιδευμένο "σώμα λειτουργών δημόσιας υγείας" στην κεντρική διοίκηση και την περιφερειακή και κοινοτική αυτοδιοίκηση. Σε ορίζοντα τριών ετών το προτεινόμενο σχήμα πρέπει να διαθέτει 300 γιατρούς δημόσιας υγείας και 700 τουλάχιστον άλλους επιστήμονες όπως για παράδειγμα επόπτες δημόσιας υγείας, επισκέπτες υγείας, κοινωνιολόγους ψυχολόγους κ.ά. Σχετικά με την πρωτοβάθμια περίθαλψη η χώρα χρειάζεται επίσης ένα μεταρρυθμιστικό πλαίσιο για την συγκρότηση ενός "μεικτού δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας" υπό την εποπτεία των περιφερειών που να ενσωματώνει τις δημόσιες, ιδιωτικές και κοινωνικές δομές ιατρικής περίθαλψης σε συμπράξεις ολοκληρωμένης φροντίδας».

   

   Από αυτή την περιπέτεια ανακτήθηκε μέρος της αυτοπεποίθησης του ελληνικού λαού

   Είναι πολύ σημαντικό ότι από την περιπέτεια αυτή ανακτήθηκε μέρος της αυτοπεποίθησής μας ως λαού, απαντά ο καθηγητής στο ερώτημα πώς θα είναι η επόμενη μέρα για το υγειονομικό σύστημα, μετά την πανδημία. «Είναι περισσότερο σπουδαίο ότι αυτό επετεύχθη χάρις στη σκληρή δουλειά των γιατρών και των νοσηλευτών. Έτσι, στον υγειονομικό τομέα υπάρχει ήδη η προσδοκία μιας προσπάθειας ανασυγκρότησης, που είναι εξαιρετικά δύσκολη. Επειδή δεν είναι εμφανές ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο και ακόμη επειδή οι αντιστάσεις στις αλλαγές είναι πάντα ένα μεγάλο εμπόδιο. Συνεπώς λίγα πράγματα θα αλλάξουν σταδιακά και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για κάποιες βελτιώσεις. Βεβαίως η χώρα έχει ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και αυτό συνεπάγεται να υπάρχει τεκμηριωμένο σχέδιο, κοινωνική συναίνεση και πολιτική δέσμευση».

Ελλάδα

Έγκλημα στη Φολέγανδρο: Η προκλητική ομολογία του δολοφόνου της Γαρυφαλλιάς

φολέγανδρος

Μία σχέση χωρίς αλληλοσεβασμό όπου το θύμα επεδείκνυε απέναντί του απαξιωτική συμπεριφορά, περιέγραψε απολογούμενος στον ανακριτή Νάξου, ο 30χρονος κατηγορούμενος για το έγκλημα σε βάρος της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου, την περασμένη Παρασκευή στην Φολέγανδρο.

Ενώπιον του ανακριτή, ο κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, που ήδη είναι προσωρινά κρατούμενος για την υπόθεση, εμφάνισε εαυτόν ως το θύμα μίας προσβλητικής συμπεριφοράς από την σύντροφο του, με την οποία όπως ανέφερε είχαν ελεύθερη σχέση περίπου έναν χρόνο: «Με ενέπαιζε» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι ο ίδιος είχε προτείνει να γυρίσουν πίσω, από την Φολέγανδρο, αλλά το θύμα δεν ήθελε.

Σε ερώτηση του ανακριτή για την αιτία του διαπληκτισμού που είχαν την επίμαχη μέρα, ο κατηγορούμενος είπε πως η ένταση ξεκίνησε επειδή η Γαρυφαλλιά δεν παρακολουθούσε στον χάρτη «πώς θα πάμε στο μέρος που πηγαίναμε να φάμε. Πηγαίναμε από άλλο δρόμο και μετά ξαναγυρίσαμε πίσω».

Έτσι, σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, ξεκίνησε ο καυγάς μεταξύ τους.

Ανακριτής : Το αμάξι σας έφυγε ή το ρίξατε εσείς εκεί;

Κατηγορούμενος : Μου έφυγε ήμασταν στο κέντρο του δρόμου και έπρεπε να κάνω στροφή, διαπληκτιζόμαστε και το αμάξι έφυγε από το δρόμο. Προσέκρουσε σε πέτρες.

Ανακριτής : Ο διαπληκτισμός τι μορφή είχε;

Κατηγορούμενος: Υπήρχε έντονη λογομαχία. Δε θυμάμαι συγκεκριμένα. Εγώ της είπα ότι αυτό με τον χάρτη έχει γίνει πολλές φορές. Αυτή έλεγε ότι «δεν πειράζει πάμε από άλλο δρόμο, αν σε ενοχλεί τόσο πολύ αυτοκτόνα».

Ανακριτής :Δεν υπήρχαν ύβρεις, προσβολές ή σωματική βία;

Κατηγορούμενος: Όχι

Απαντώντας σε ερώτηση του δικαστικού λειτουργού, ο κατηγορούμενος είπε πως πριν τον επίμαχο καυγά, είχαν γίνει και άλλοι διάλογοι μεταξύ τους, με κάποιους σε έντονο ύφος - και ότι η νεαρή γυναίκα του έλεγε ότι 'έχουμε έρθει διακοπές μαζί και δεν περνάμε καλά'. Είχα προτείνει εγώ να κλείσουμε εισιτήρια να γυρίσουμε πίσω αφού δεν περνούσαμε καλά, αλλά η Γαρυφαλλιά επέμενε να μείνουμε».

Ο 30χρονος είπε επίσης, πως το θύμα ήταν εκείνο που πρότεινε να πάνε μαζί διακοπές και ότι συναποφάσισαν να κάνουν ελεύθερο κάμπινγ για λόγους οικονομικούς.

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, λίγη ώρα πριν να οξυνθεί η κατάσταση μεταξύ τους, είχαν πάει για μπάνιο σε παραλία κοντά στο σημείο που βρέθηκε πνιγμένη και χτυπημένη η νεαρή γυναίκα. Από εκεί αποφάσισαν να πάνε για φαγητό, «όμως χαθήκαμε και αναγκαστήκαμε να επιστρέψουμε στο χωματόδρομο με κατεύθυνση αυτή τη φορά από τον Άγιο Γεώργιο προς Λυγαριά. Περί τα 100 - 200 μέτρα μετά την παραλία της Λυγαριάς, πίσω προς Άνω Μεριάς, σε απόκρημνο σημείο έγινε το συμβάν».

Ανακριτής: Μέχρι τότε ήταν όλα καλά;

Κατηγορούμενος: Δεν είχαμε καλή επικοινωνία, δεν περνούσαμε καλά. Καθίσαμε για μπάνιο περίπου 1 ώρα και αποφασίσαμε μαζί να φύγουμε να πάμε κάπου να φάμε.

- Τον χάρτη τον είχε η Γαρυφαλλιά;

- Ουσιαστικά είχαμε το gps του κινητού της

Στην αναφορά του κατηγορουμένου ότι το θύμα δεν τον σεβόταν, ο δικαστικός λειτουργός ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες να του εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί.

Ο 30χρονος φέρεται να είπε: «Υπάρχουν κάποια γεγονότα, αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει λόγος να τα αναφέρω. Με ενέπαιζε παριστάνοντας πως πήγε να πάρει τσιγάρα και πήγαινε αλλού, και μετά γέλαγε. Το βασικό ήταν ότι υπήρχε αυτό, έντονα στο νησί. Με οδηγούσε κι εμένα σε λάθος κατευθύνσεις, καταλήγαμε σε χωματόδρομο και μετά με κορόιδευε. Ήταν μια επανειλημμένη συμπεριφορά και ήταν τόσο έντονο που μου χαλούσε την καλή διάθεση που είχα στην αρχή. Το έκανε εδώ και 5-6 μήνες. Παρόμοια συμπεριφορά, αλλά όχι συνεχόμενα, κάποιες φορές. Προσπαθούσε να με εκθέσει, είτε όταν ήμασταν μόνοι μας, είτε με παρέα. Εγώ είχα πει αρκετές φορές να σταματήσουμε να βρισκόμαστε γι' αυτό το λόγο, αλλά εκείνη επέμενε να συνεχίσουμε. Για κάποια θέματα είχαμε βρει λύσεις, σε αλλά σημεία έκανε τα ίδια».

Περιγράφοντας στον ανακριτή όσα έγιναν στον βραχώδη περιοχή που έγινε το έγκλημα, ο κατηγορούμενος είπε πως η Γαρυφαλλιά βγήκε από το αυτοκίνητο όταν εξετράπη, επειδή φοβήθηκε:  
«Βγήκε από το αμάξι επειδή φοβήθηκε. Φώναξε γιατί βγήκαμε από το δρόμο και φοβήθηκε, ενώ δεν ήταν κάτι εσκεμμένο. Νομίζω μια φορά φώναξε βοήθεια…Εκείνη τη στιγμή θόλωσα, κλείδωσε το μυαλό μου. Εγώ κατάλαβα ότι φωνάζει για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι εγώ φταίω σε κάτι και να με εκθέσει για άλλη μία φορά. Είχαμε τσακωμό μπροστά στο αμάξι. Το αμάξι δεν το έβαλα σε λειτουργία. Δε θυμάμαι πόσα μέτρα απέχει το αμάξι από το χείλος του γκρεμού…Μόνο μία ένταση θυμάμαι».

Ανακριτής: Σας χτύπησε;

Κατηγορούμενος: Όχι

- Την χτυπήσατε;

- Όχι

- Την ακουμπήσατε;

- Όχι

- Τι θυμάστε;

- Την έσπρωξα. Δε θυμάμαι πόσες φορές την έσπρωξα.

- Προς τα που την σπρώξατε;

- Νομίζω προς τον γκρεμό. Δεν είχε παραλία.

- Έπεσε στο γκρεμό;

- Την έσπρωξα και έπεσε κι αυτό που θυμάμαι εγώ, ήταν ότι ήταν στο νερό. Δεν την είδα να χτυπάει στα βράχια.

- Την είδατε να πέφτει;

- Δεν είδα πως κατέληξε μέσα στο νερό. Εγώ κατέβηκα κάτω και ήταν μέσα στο νερό. Δεν θυμάμαι αν είχε αίματα. Ίσως είχε στο πρόσωπο αίμα. Δεν θυμάμαι σε πιο σημείο του προσώπου. Δε θυμάμαι τι φορούσε. Όταν την είδα ήταν σαν να συντονίστηκα. Μπήκα στο νερό, την έβγαλα έξω και προσπάθησα να της κάνω τεχνητές αναπνοές. Δε γνωρίζω την τεχνική. Την τράβηξα με τα χέρια. Ήταν βαθιά εκεί. Δε γνωρίζω πως βρέθηκε το φόρεμα και τα σανδάλια δίπλα στο σημείο που ανασύρθηκε η Γαρυφαλλιά. Ούτε τα σκουλαρίκια και το κολιέ. Δεν υπήρχε κάποια πάλη. Όταν έκανα τεχνητές αναπνοές δεν αντιδρούσε, στην αρχή έβγαλε κάτι απ' το στόμα της σαν αφρό και μετά δεν έκανε κίνηση. Δεν ανέπνεε. Πήρα σφυγμό αλλά δεν αντελήφθην σφυγμό. Δεν άκουσα τη φωνή της και δεν θυμάμαι αν είχε ανοιχτά τα μάτια. Θυμάμαι μόνο ότι τα χείλη της ήταν μελανιασμένα».

Ο κατηγορούμενος είπε στον δικαστικό λειτουργό, πως μετά αισθανόταν χαμένος και ότι έφυγε κολυμπώντας. «Δεν θυμάμαι πόση ώρα κολυμπούσα. Κολύμπησα αρκετή ώρα και βγήκα σε βράχια. Απ' ό,τι θυμάμαι, την τσάντα μου την έριξα στην θάλασσα. Το βράδυ εκείνο κοιμήθηκα στο λόφο. Δεν ξέρω γιατί γύρισα πίσω στο αμάξι και δε θυμάμαι αν και γιατί άφησα τα αλάρμ ανοιχτά».

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως από το 2014-2015 αντιμετωπίζει ψυχιατρικό πρόβλημα με έντονες εξάρσεις και έπαιρνε φαρμακευτική αγωγή κάνοντας παράλληλα συνεδρίες με ειδικούς. Όπως ανέφερε, τους τελευταίους μήνες είχε διακόψει αυθαίρετα την αγωγή του, ενώ επισκέφθηκε στις αρχές Ιουλίου ψυχίατρο, ο οποίος δεν του έδωσε αγωγή. «Τον τελευταίο ψυχίατρο τον επισκέφτηκα γιατί νόμιζα πάλι ότι με παρακολουθούν, ότι δεν μπορούσα να επικοινωνήσω, είχα ασυνεννοησία και προβλήματα με την Γαρυφαλλιά. Είχα προσπαθήσει πολλές φορές να διακόψω τη σχέση μαζί της, αλλά μετά με καλούσε να ξαναβρεθούμε συνέχεια. Εγώ το συνέχιζα και προσπαθούσα να κατανοήσω τους λόγους που γινόταν αυτό στα ανθρώπινα πλαίσια και στα πλαίσια του αλληλοσεβασμού».

Ο κατηγορούμενος όπως είπε, θεωρεί πως για αυτό που συνέβη, «σίγουρα δεν ήμουν ο εαυτός μου. Πραγματικά λυπάμαι γι' αυτό που συνέβη και μακάρι να είχαν έρθει τα πράγματα αλλιώς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φολέγανδρος: Χτύπησε τη Γαρυφαλλιά, την έσυρε και την έριξε ζωντανή στη θάλασσα

Φολέγανδρος: Ψυχική νόσο θα επικαλεστεί ο 30χρονος δολοφόνος της Γαρυφαλλιάς

Συγκλονίζουν οι γονείς της Γαρυφαλλιάς: «Να μην φύγουν άλλα κορίτσια»