Ελλάδα

Εμβολιασμός για κορωνοϊό: Σπάσαμε το φράγμα των 2 εκ εμβολιασμένων

Σπάσαμε το φράγμα των 2 εκ εμβολιασμένων

Με γοργούς ρυθμούς χτίζεται στην Ελλάδα το «τείχος ανοσίας» αφού χάρις στην πορεία των εμβολιασμών η χώρα μας μπορεί σύντομα να ευελπιστεί να αφήσει πίσω της την πανδημία μία και καλή.

Η χώρα μας από χθες «έσπασε» το φράγμα των δύο εκατομμυρίων πλήρως εμβολιασμένων (με δύο δόσεις ή με μία εφόσον έχουν κάνει το μονοδοσικό). Η ταχύτητα του προγράμματος είναι τέτοια που σε καθημερινή βάση πραγματοποιούνται από 90.000 έως και περισσότεροι από 100.000 εμβολιασμοί ενώ την ίδια ώρα γίνονται ανάρπαστα τα ραντεβού από τις νεαρότερες ηλικίες πλέον που έγιναν όλα τα εμβόλια διαθέσιμα για τους άνω των 30 ετών και το Johnson & Johnson για τους 18-29 ετών.

Με αυτά τα δεδομένα η χώρα μας μπορεί να ελπίζει πως, όπως λένε οι επιστήμονες μέσα στον Ιούλιο να έχει αναπτύξει ένα τείχος ανοσίας που να ξεπερνά το 50% του πληθυσμού το οποίο θα είναι εμβολιασμένο. Χαρακτηστικό είναι πως μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί σχεδόν 5,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί, ενώ όσοι έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση ξεπερνούν επίσης τα 3,5 εκατομμύρια.

Ανάρπαστα τα ραντεβού

Την ίδια στιγμή, ανάρπαστα έγιναν τα πρώτα ραντεβού εμβολιασμού. Χθες ήταν προγραμματισμένο να ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού για τον εμβολιασμό για την ηλικιακή ομάδα 30-34 έχοντας πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια. Ωστόσο η πλατφόρμα άνοιξε τελικά από αργά το βράδυ της Παρασκευής. Η ηλικιακή αυτή ομάδα μπορεί να διαλέξει ραντεβού ανάμεσα στα σκευάσματα των Pfizer, Moderna, Astrazeneca και Johnson & Johnson.

Αντίστοιχα, το βράδυ της Παρασκευής έγινε γνωστό πως όλος ο ενήλικος πληθυσμός της χώρας δύναται να εμβολιαστεί. Η επίσπευση της διαδικασίας έγινε μετά από την γνωστοποίηση πως παραδόθηκε στην χώρα μας η νέα παρτίδα εμβολίων της Johnson & Johnson. Έτσι, μετά την επιβεβαίωση που ανέμενε η κυβέρνηση για τις παραλαβές των εμβολίων, από την εταιρεία Johnson & Johnson, το βράδυ της Παρασκευής άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της covid-19 και για τους άνω των 18 με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Από την εταιρεία Johnson & Johnson αναμέναμε 220.000 δόσεις εμβολίων. Υπενθυμίζεται ότι με το εμβόλιο της εταιρεία Johnson & Johnson εμβολιάζονταν οι πολίτες άνω των 18 ετών που κατοικούν σε νησιά.

Η ανταπόκριση ήταν τέτοια που σύμφωνα με τις πληροφορίες τα ραντεβού σε πολλές περιοχές είχαν πολύ γρήγορα εξαντληθεί. Έτσι πολλοί ήταν οι πολίτες που δοκίμαζαν συνεχώς

Ποιοι και με ποιο σκεύασμα μπορούν να εμβολιαστούν

18-29: Johnson & Johnson
Όλες οι ηλικίες άνω των 30: Johnson & Johnson, AstraZeneca, Moderna, Pfizer

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Στην Ελλάδα σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου -«Persona non grata» για τους Πομάκους της Θράκης
Άνοιγμα γυμναστηρίων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι αθλούμενοι

 

Υγεία

Κορωνοϊός: «Πράσινο φως» από τον ΕΜΑ για τρίτη δόση με το εμβόλιο της Moderna

εμβόλιο Moderna

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε απόψε ότι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αναμνηστική δόση του εμβολίου της εταιρείας Moderna για την Covid-19 μπορεί να χορηγηθεί σε ανθρώπους άνω των 18 ετών τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Το εμβόλιο αυτό είναι το δεύτερο που εγκρίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων.

Η απόφαση αυτή ελήφθη αφού μελετήθηκαν τα δεδομένα που δείχνουν ότι η τρίτη δόση του Spikevax, χορηγούμενη 6-8 μήνες μετά τη δεύτερη δόση, οδήγησε στην αύξηση των αντισωμάτων στους ενήλικες, τα επίπεδα αντισωμάτων των οποίων έφθιναν, ανέφερε ο ΕΜΑ στην ανακοίνωσή του.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΗΠΑ: Εξιτήριο Βαρθολομαίου από το νοσοκομείο

Πειραιάς: Νεκρός 40χρονος εργαζόμενος στην προβλήτα 2 του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων

Ηράκλειο: Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου 1940 - Το πρόγραμμα και η παρέλαση

ESPA BANNER