Ελλάδα

Δωρεάν δορυφορικά "πιάτα" για 15.900 νοικοκυριά ακριτικών οικισμών

δορυφορικά πιάτα

Τέσσερις μήνες μετά την επιχορήγηση των μειονοτικών πληθυσμών της Θράκης για να έχουν δορυφορική πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης, η κυβέρνηση αποφάσισε να διευρύνει αυτή τη δυνατότητα, παρέχοντάς την  σε  15.913 οικογένειες και άλλων ακριτικών περιοχών της χώρας. 

Θα μπορούν να κάνουν αίτηση ώστε να επιχορηγηθούν για την απόκτηση και εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού (δορυφορική κεραία - «πιάτο», δορυφορικός αποκωδικοποιητής, κάρτα, καλωδίωση κ.ά.), μόνιμοι κάτοικοι οικισμών-περιοχών απομακρυσμένων σε 19 δήμους.

Οι οικισμοί αυτοί βρίσκονται στους δήμους Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Σαμοθράκης, Σουφλίου (νομού Έβρου), Μύκης, Ξάνθης (νομού Ξάνθης),  Αρριανών (νομού Ροδόπης), Αγαθονησίου , Αστυπάλαιας, Καλύμνιων, Κάσου, Λειψών, Πάτμου, Σύμης, Τήλου , Χάλκης (νομού Δωδεκανήσου), Φούρνων Κορσεών (νομού Σάμου) και Ψαρών (νομού Χίου). 

Ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων στις περιοχές που έχουν καθορισθεί φτάνει τις  42.486 αλλά η παροχή των υπηρεσιών της δράσης, λόγω της φύσης και των ιδιαιτεροτήτων που αυτές παρουσιάζουν, πραγματοποιείται ανά οικογένεια -νοικοκυριό και όχι ανά δικαιούχο - μόνιμο κάτοικο.

Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός ανέρχεται σε  1.975.000 € και χρηματοδοτείται κατά αρχήν στο σύνολό του σύμφωνα με το άρθρο 75, παρ. 6 του ν. 4070/2012, όπως ισχύει (ποσοστό θετικού οικονομικού αποτελέσματος (έσοδα-έξοδα) κατά διετία από την οικονομική διαχείριση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων -Ε.Ε.Τ.Τ. αποδίδεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό, ως δημόσιο έσοδο και διατίθεται για τηλεπικοινωνιακές δράσεις).

Μόλις εχθές , ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς υπέγραψαν την εγκύκλιο 14/2017 με οδηγίες προς τους δήμους για την υλοποίηση της επιχορηγούμενης δορυφορικής πρόσβασης των μόνιμων κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης (ΦΕΚ Β΄1203/5-4-2017). 

Καθορίζονται οι διαδικασίες ώστε, ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων στους δήμους των απομακρυσμένων περιοχών οι οποίες έχουν ορισθεί  κι εφόσον διαπιστωθεί ότι πρόκειται για μόνιμο κάτοικο, να εκδοθεί από τον οικείο δήμο βεβαίωση μόνιμης κατοικίας . Η βεβαίωση αυτή θα  χρησιμοποιηθεί , (εντός δυο μηνών από την έκδοσή της) για την «εξαργύρωση» της δημόσιας επιχορήγησης . Η διαδικασία πιστοποίησης διενεργείται από τις 18 Απριλίου 2017 έως και την 31η Οκτωβρίου 2017.

Η δημόσια επιχορήγηση καλύπτει υποχρεωτικά το κόστος:

• Χορήγησης του δορυφορικού εξοπλισμού (δορυφορικός αποκωδικοποιητής, δορυφορική κεραία, κάρτα πρόσβασης, τηλεχειριστήριο και λοιπά συνοδευτικά του εξοπλισμού εξαρτήματα).
• Εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία του δορυφορικού εξοπλισμού στην μόνιμη κατοικία του δικαιούχου.
• Παροχής διετούς  εγγύησης για τον δορυφορικό εξοπλισμό (δορυφορικός αποκωδικοποιητής, δορυφορική κεραία, κάρτα πρόσβασης, τηλεχειριστήριο κ.α.).
• Παροχής εγγύησης ενός  έτους για την εγκατάσταση του δορυφορικού εξοπλισμού στην μόνιμη κατοικία του δικαιούχου.

Η δημόσια επιχορήγηση ανέρχεται κατά ανώτατο χρηματικό όριο στα 124 € ανά δικαιούχο, χορηγείται εφάπαξ, χρησιμοποιείται μία μόνο φορά από τον δικαιούχο και παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης - ενεργοποίησης ενός μόνο πακέτου υπηρεσιών της δράσης.

 Τα νοικοκυριά που αποκτούν τις υπηρεσίες της δράσης μπορεί να είναι είτε μονοπρόσωπα, εάν αποτελούνται από ένα μόνο άτομο, είτε πολυπρόσωπα, εάν αποτελούνται από περισσότερα άτομα που συμβιώνουν στην ίδια κατοικία.

Οι πάροχοι, στο πλαίσιο της εμπορικής τους πολιτικής, δύνανται να διαμορφώσουν πακέτα υπηρεσιών και πέραν της χορήγησης του δορυφορικού εξοπλισμού , εγκατάστασης περιλαμβάνεται και η δωρεάν (χωρίς την καταβολή συνδρομής) πρόσβαση των δικαιούχων στα προγράμματα των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης και εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας που μεταδίδονται από τη δορυφορική πλατφόρμα των παρόχων.  

Επιπρόσθετα τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών των παρόχων, πέραν των παραπάνω ελάχιστων υπηρεσιών, δύνανται να περιέχουν, κατόπιν συμφωνίας των δικαιούχων και επιπρόσθετες δωρεάν ή έναντι καταβολής σαφώς ορισμένου χρηματικού αντιτίμου υπηρεσίες, όπως πρόσβαση σε επί πλέον προγράμματα ελληνικών, ευρωπαϊκών ή/και διεθνών τηλεοπτικών , ραδιοφωνικών σταθμών ελεύθερης λήψης ή/και συνδρομητικών, παροχή υπηρεσιών «Replay TV»,  υπηρεσιών «Video On Demand».

Οι δικαιούχοι μπορούν να αιτηθούν τη χρήση της δημόσιας επιχορήγησης για την απόκτηση - ενεργοποίηση των υπηρεσιών της δράσης μέχρι και την τελευταία ημέρα του εφετινού Οκτωβρίου.
Σημειώνεται ότι ανακαλείται η υπ' αριθ. 92/24-11-2016 (ΦΕΚ Β΄ 3817/28.11.2016) κοινής υπουργικής απόφασης με θέμα: «Επιχορηγούμενη δορυφορική πρόσβαση των μειονοτικών πληθυσμών της Θράκης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης». Με εκείνη την Κοινή υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) είχαν ορισθεί ως δικαιούχοι  οι Έλληνες πολίτες, μόνιμοι κάτοικοι των Νομών Έβρου, Ξάνθης και Ροδόπης, οι οποίοι ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, βάσει των στοιχείων των δημοτολογίων που τηρούν οι οικείοι Φορείς Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το Υπουργείο Εσωτερικών. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός ήταν 3.720.000 €, η ημερομηνία για αιτήσεις είχε ορισθεί μέχρι και την 30/06/2017 ενώ η καταβολή του ποσού της επιχορήγησης -πληρωμή των Παρόχων, για την παροχή των επιχορηγούμενων, στο πλαίσιο της παρούσας Δράσης, υπηρεσιών έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως και τις 31/12/2017.

tovima.gr

Ελλάδα

Με διπλή μάσκα και περιορισμό στον αριθμό των ατόμων οι εκκλησίες τη Μ. Εβδομάδα και το Πάσχα

Επιτάφιος Γενεσίου Θεοτόκου Μπεντεβή Ηρακλείου

Τις λεπτομέρειες και τον ακριβή τρόπο, καθώς και τους κανόνες με τους οποίους θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και το Πάσχα, συγκεκριμενοποίησε η κυβέρνηση, μετά και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.

Στα μέτρα προστασίας, μάλιστα, η σύσταση είναι για χρήση διπλής μάσκας, τόσο εντός όσο και εκτός των Ναών.

Πιο αναλυτικά:

-Σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10m2 μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

-Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

-Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

-Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκκλησία της Κρήτης: Αυτές είναι οι προτάσεις για Μεγάλη Εβδομάδα και Ανάσταση

Επίσκοπος Κνωσού: Καλύτερα Ανάσταση νωρίτερα με πιστούς, παρά τα μεσάνυχτα με άδειους ναούς

Πάσχα: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 και τραπέζι έως 12 άτομα