Ελλάδα

Διαφορετικός φέτος ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου

Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη

Χωρίς στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις εορτάστηκε η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου. Όσες εκδηλώσεις τελέστηκαν, δηλαδή δοξολογίες και καταθέσεις στεφάνων, πραγματοποιήθηκαν με περιορισμένο αριθμό ατόμων για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.

Στην πόλη των Αθηνών έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ενώ στην πόλη της Θεσσαλονίκης στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

 

 

«Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 έχει ιδιαίτερη αξία για τη χώρα μας, υπενθυμίζοντας την αντίσταση της πατρίδας μας ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό και τους αγώνες των λαών για τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η ματαίωση των παρελάσεων, ουδόλως απαξιώνει και μειώνει τις οφειλόμενες τιμές στους αγωνιστές, ήρωες της Εποποιίας του 1940. Ως ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής, καλούμε όλες τις κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες, τους δήμους και τους πολίτες, να αναρτήσουν την ελληνική σημαία στα καταστήματα των υπηρεσιών τους και τις οικίες τους, αντίστοιχα», τονίζει το υπουργείο Εσωτερικών σε εγκύκλιο που εξέδωσε.

Επιπλέον, όπως δήλωσε πριν από λίγες μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης δεν θα συμμετάσχουν στη σημερινή δοξολογία της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Στο Ηράκλειο, η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου τιμήθηκε με δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, ομιλία, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στη πλατεία Ελευθερίας.

Κατάθεση στεφάνου από τον Βασίλη Λαμπρινό
Κατάθεση στεφάνου από τον Βασίλη Λαμπρινό
Κατάθεση στεφάνου από τον Αντιπεριφερειάρχη, Νίκο Συριγωνάκη
Κατάθεση στεφάνου από τον Αντιπεριφερειάρχη, Νίκο Συριγωνάκη

Το πρωί πραγματοποιήθηκε επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Διευθύντρια του 13ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου Αικατερίνη Μικράκη.

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε στη Σούδα όπου επισκέφθηκε το υποβρύχιο "Κατσώνης" και συνομίλησε με το πλήρωμα.

Στα Χανιά

Χωρίς την καθιερωμένη παρέλαση και με αυστηρή τήρηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας τιμήθηκε στα Χανιά η επέτειος του « ΟΧΙ».

Νωρίς το πρωί στρατιωτικό άγημα ύψωσε την Ελληνική σημαία στο φρούριο Φιρκά, ενώ η επίσημη δοξολογία τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με καταθέσεις στεφάνων στο Ηρώο της πόλης από πολύ περιορισμένο αριθμό εκπροσώπων των τοπικών αρχών.

Σε δήλωση του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής τόνισε ότι « το μήνυμα της σημερινής ημέρας είναι αυτό που έστειλαν οι αγωνιστές του 40. Ένα μήνυμα ομοψυχίας».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης επεσήμανε: «Το μήνυμα της σημερινής ημέρας είναι ότι όλοι μαζί, συλλογικά μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες». Κατά την διάρκεια της τελετής στο ηρώο πεσόντων δύο αεροσκάφη F16 από την 115 Πτέρυγα Μάχης πραγματοποίησαν πτήση πάνω από την πόλη

 

 

Ελλάδα

Κορωνοϊός - Πέτσας: Παρατείνεται το lockdown έως τις 7 Δεκεμβρίου

Στέλιος Πέτσας

Tην παράταση των υφιστάμενων μέτρων έως τις 7 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας "παρατείνονται τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό, μέχρι τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου και ώρα 6 το πρωί. Η απόφαση αυτή είναι επιβεβλημένη καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό".

Σύμφωνα με τον ίδιο "υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Εφόσον συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός τότε θα αρχίσει να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι «τότε θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μια σταδιακή επάνοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα. Προς το παρόν παρατείνονται τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό μέχρι και τη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 06.00 το πρωί».

Αναφερόμενος στο υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, ο κ. Πέτσας είπε «ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές αποτελεί και πηγή ανησυχίας. Τέτοιες περιοχές που εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους είναι η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα και η Λέσβος».

Τόνισε ότι «ιδίως για την πόλη της Πάτρας ενόψει του Αγίου Ανδρέα, αυτής της μεγάλης γιορτής για την πόλη, εφιστούμε την προσοχή σε όλους ώστε να τηρούν τα μέτρα, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να γιορτάσουν μέσα μαζί με την οικογένειά τους. Όχι με ανταλλαγή επισκέψεων που ούτως ή άλλως απαγορεύονται». Τόνισε: «Κάνουμε έκκληση να μη γίνει μία ακόμη μεγάλη τοπική γιορτή λόγος υπερμετάδοσης».