Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Βρέθηκαν οστά σε αρχαίο μεταλλείο - Πως εμπλέκεται κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας που δρούσε πριν 45 χρόνια

περιπολικο
 clock 11:29 | 22/06/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Στο Λαύριο μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εντόπισαν σε αρχαίο μεταλλείο ανθρώπινα οστά και βρήκαν υπολείμματα ρούχων και παπουτσιών και φυσικά ενημέρωσαν τις αρμόδιες Αρχές άμεσα, ώστε να ξεκινήσει η έρευνα για να ξεθάψει το μυστικό που ήταν για χρόνια θαμμένο στα έγκατα της γης.

Η εκπομπή «Φως στο Τούνελ» της Αγγελικής Νικολούλης βρέθηκε στο σημείο και συνομίλησε με τον επικεφαλής της ανακάλυψης, διδάκτωρ γεωλογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μάρκος Βαξεβανόπουλος.

 

«Είχαμε αυτό το απρόσμενο εύρημα. Μέσα από ένα οριζόντιο σύστημα στοών, βρεθήκαμε στον πάτο αυτού του φρέατος. Εισήλθαμε από οριζόντια είσοδο και βρισκόμασταν στο σημείο που είμαστε αυτήν την στιγμή, αλλά εκατό μέτρα μέσα στη γη. Είδαμε ουσιαστικά τον πάτο αυτού του φρέατος, ο οποίος είναι γεμάτος με χώματα, σκουπίδια και άλλα υλικά. Στη βάση του πάτου είδαμε να εξέχει ένα κόκκαλο» δήλωσε ο ίδιος.

«Ήταν μηρός και γενικά ο μηρός του ανθρώπου διαφέρει από των ζώων. Βρήκαμε και άλλα κόκαλα και μάλιστα είδαμε και ένα τμήμα από λεκάνη ανθρώπου, οπότε είπαμε σίγουρα είναι οστά ανθρώπου. Πάνω από τον σκελετό υπήρχε μια σειρά από μεγάλους λίθους. Αυτό μας έδωσε την εντύπωση ότι ο άνθρωπος πετάχτηκε μέσα στο φρέαρ και από πάνω του έριξαν μια σειρά από μεγάλους λίθους», είπε ο κ. Βαξεβανόπουλος στην εκπομπή.

Τα σατανιστικά σύμβολα

Η έρευνα οδήγησε σε ένα μακάβριο εύρημα όπως επισήμανε στη συνέχεια ο διδάκτωρ του Πανεπιστήμιου: «Σε τέτοιου τύπου οριζόντια μεταλλεία που δεν χρησιμοποιούνται πια, εντοπίζουμε συχνά διάφορα από ανθρώπους που ασχολούνται με τον σατανισμό. Υπάρχουν βωμοί, πεντάλφες, κεριά, ακόμα και γάντζοι που κρεμάνε διάφορα πράγματα.

Το ασυνήθιστο το βρήκαμε όταν χαρτογραφούσαμε τις οριζόντιες στοές της Καμάριζας. Από μια οριζόντια είσοδο όπως αυτή που είμαστε τώρα, προχωρήσαμε και βρήκαμε τον λιθοσορό από τον πάτο ενός φρέατος και εκεί κάποια οστά να εξέχουν. Με το που τα είδαμε, σταματήσαμε απευθείας την έρευνα και ειδοποιήσαμε τις αρμόδιες Αρχές», αναφέρει.

 

Όπως περιγράφει ο γεωλόγος στην κάμερα του «Τούνελ» μετά από δύο μέρες ξαναπήγαν στο σημείο και με προσεκτικές κινήσεις μετέφεραν τα οστά αυτά στο αστυνομικό τμήμα του Λαυρίου.

«Με το που βρήκαμε αυτόν τον σκελετό σκεφτήκαμε ότι σχετίζεται με το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας που είχε ως επικεφαλής έναν Γερμανό και λυμαινόταν την περιοχή από την δεκαετία του 60’ έως και του 90’. Ξέρουμε ότι ένας από την ομάδα σε μια διένεξη που υπήρξε, πυροβολήθηκε και το πτώμα του πετάχτηκε σε ένα φρέαρ.

Από ό,τι μας δείχνουν οι πληροφορίες, η δράση της ομάδας αυτής δεν είχε να κάνει μόνο με αρχαιοκαπηλία αλλά επίσης έκλεβαν καταστήματα, χρηματαποστολές, μέχρι και προποτζίδικα. Σε μια τέτοια ιστορία μάλιστα εμπλέκεται και ο νεκρός. Φέρεται να έκλεψε λαχεία και ένα από αυτά κέρδισε εκατομμύρια που τα εισέπραξαν».

Ξέθαψαν θύμα δολοφονίας μετά από 46 χρόνια

Εικάζεται ότι ο ανθρώπινος σκελετός ο οποίος βρέθηκε πρέπει να ανήκει στον Βασίλη Ψαραδέλλη που αγνοείται από τον Μάρτιο του 1978.

Ο διδάκτωρ γεωλογίας, Μάρκος Βαξεβανόπουλος, μίλησε στην εκπομπή για το πότε περίπου χρονολογείται ο σκελετός που βρέθηκε μέσα σε φρέαρ στην Καμάριζα Λαυρίου.

«Θεωρούσαμε ότι είναι δύο ή τρεις δεκαετίες πίσω και μάλιστα με ντόπιους που μιλήσαμε μας είπαν κατευθείαν ότι ίσως να είναι ο άνθρωπος που αναζητούνταν το 1978. Θα γίνει και έρευνα DNA στον σκελετό, σε οργανικό υπόλειμμα, μένει να αναζητηθεί και να ταυτιστεί με DNA πιθανών συγγενών. Εμείς είχαμε ακούσει μια παλιά ιστορία, ότι είχε σκοτωθεί κάποιος και τον είχαν πετάξει σε ένα φρέαρ, αλλά γνωρίζαμε ότι αυτός που είχε ομολογήσει γι’ αυτόν τον φόνο είχε υποδείξει άλλο σημείο που είναι στη Συντερίνα».

 

Ο ίδιος έψαξε ώστε να μάθει για την ιστορία εκείνη και την σπείρα αρχαιοκαπηλείας που δρούσε το 1978.

«Βρήκα διάφορα άρθρα που μου έστειλαν και μια αστυνομική επιθεώρηση του 1978, που την βρήκε μια φίλη στο ίντερνετ, όπου αναφέρει με πολλή λεπτομέρεια τι είχε γίνει εκείνη την εποχή. Υπήρχε μια μεγάλη σπείρα αρχαιοκαπήλων, υπήρξε μια διένεξη μεταξύ τους και ο ένας από αυτούς σκότωσε τον άλλον και το πτώμα το έριξε σε ένα φρέαρ» τόνισε ο ίδιος.

Τι είπε ο τότε δήμαρχος για την υπόθεση

Ο Κωνσταντίνος Πόγκας διετέλεση δήμαρχος στο Λαύριο το 1975 μέχρι και το 1978, χρονιά ο Βασίλης Ψαραδέλλης δηλώθηκε ως αγνοούμενος και μίλησε στην εκπομπή.

 

«Ήμουν δήμαρχος τότε, το θυμάμαι, έψαχνα και εγώ, είχαμε μπει σε στοές, είμαι και του επαγγέλματος, δούλευα στη γαλλική εταιρία, μεταλλωρύχος. Έψαχναν να βρουν εκεί, άλλοι έλεγαν ότι είναι μέσα σε ένα πηγάδι, το πηγάδι ήταν μπαζωμένο, επιχείρησαν να το βγάλουν, πολλά πράγματα συνέβησαν εκείνη την εποχή» εξήγησε ο ίδιος.

Στη συνέχεια είπε «Έψαχναν στις στοές για να βρουν τον άνθρωπο αυτόν που είχε εξαφανιστεί. Είχε κινητοποιηθεί η Αστυνομία όλη και ο κόσμος. Αν εξαφανιζόταν κάποιος, τότε το χωριό έτρεχε αλλά και η περιοχή ολόκληρη. Λέγανε ότι θα τον έχουν εξαφανίσει από κάποιο κύκλωμα αρχαιοκαπηλείας».

Ο τότε δήμαρχος αναφέρει μάλιστα πως τα πετρώματα στην περιοχή αυτήν είναι πολύτιμα και πολλοί είναι εκείνοι που ψάχνουν μέχρι και σήμερα για να βρουν ακόμα και διαμάντια.

Ακόμη μια περίεργη εξαφάνιση εκείνη την εποχή

Το «Φως στο Τούνελ» έφερε στη δημοσιότητα ακόμη μια περίεργη εξαφάνιση την ίδια εποχή με του Ψαραδέλλη απλά δύο μήνες νωρίτερα και μάλιστα στην ίδια περιοχή.

Πρόκειται για τον Ευάγγελο Βαμβούνη που είχε χαθεί τον Ιανουάριο του 1978. Πολλοί ταυτίζουν και την ιστορία αυτήν με το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας που δρούσε στην συγκεκριμένη περιοχή.

 

«Σε αντίθεση με την περίπτωση του Ψαραδέλλη, τα ίχνη του χάθηκαν στο οριζόντιο μεταλλείο ‘Μαρία’ το οποίο ήταν αρχαίο. Έχει μια στοά που μπαίνεις κανονικά και ακολουθεί ένας δαίδαλος αρχαίων στοών τον οποίο περνάς μόνο μπουσουλώντας. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των κατοίκων, ο Βαμβούνης από διάφορα τέτοια μεταλλεία έβγαζε ένα ορυκτό που λέγεται φθορίτης και το πουλούσε σε βιοτεχνίες μεταλλουργίας», είπε χαρακτηριστικά ο γεωλόγος Μάρκος Βαξεβανόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Βαμβούνης βρέθηκε στην περιοχή με άλλους δύο οι οποίοι βγήκαν από το μεταλλείο αλλά εκείνος δεν τα κατάφερε ποτέ.

«Ήταν ένας Γερμανός και ένας ντόπιος. Μπήκαν μαζί στο μεταλλείο και σύμφωνα με τα όσα είπαν, οι ίδιοι βγήκαν και ο Βαμβούνης δεν τους ακολούθησε ποτέ. Έκανε όλο το χωριό έρευνες αλλά δεν τον βρήκαν τότε πουθενά. Εντοπίστηκε τυχαία ο σκελετός του από έναν Λαυριώτη 18 μετά σε εκείνο το μεταλλείο. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το πώς δεν τον είχαν βρει στις αρχικές έρευνες γιατί είχαν μπει στο μεταλλείο άτομα που το ήξεραν σαν την παλάμη τους» αποκάλυψε ο ίδιος.

«Την εποχή εκείνη υπήρχε και αυτή η σπείρα της αρχαιοκαπηλίας που συνέχεια τους πιάνανε και μετά έκαναν απόδραση. Ειδικά ο αρχηγός τους, ο Γερμανός, Στέφαν Γκέρικε, κυκλοφορούσε άλλοτε με περούκες, άλλοτε διέφευγε στο εξωτερικό και επέστρεφε μεταμφιεσμένος και με πλαστά διαβατήρια και μέχρι και σήμερα παραμένει καταζητούμενος. Όλα αυτά είναι περίεργα και θυμίζουν σενάρια ταινιών», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πετούσαν πυροτεχνήματα από σκάφος και προκάλεσαν πυρκαγια στην Υδρα (εικόνες)

Φωτιές στην Ηλεία: Ήταν εμπρησμός λέει ο Δήμαρχος Πύργου -Τέσσερις εστίες σε ένα χιλιόμετρο

Κρήτη: Νέα υπόθεση ασέλγειας σε βάρος ανηλίκων - Καταδικάστηκε αλλά αφέθηκε ελεύθερος

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis