Με πολλά μπράβο, δυνατά χειροκροτήματα και σε κλίμα έντονης συγκίνησης βραβεύθηκε από τη UNICEF Ελλάδας το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή στο πλαίσιο των βραβείων UNICEF 2015, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Στο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ απονεμήθηκε το βραβείο «Λάμπρος Κανελλόπουλος», που θεσπίστηκε στη μνήμη του προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF, για «το εξαιρετικό έργο που επιτελεί το τελευταίο χρονικό διάστημα αλλά και διαχρονικά για τη διάσωση/προστασία των παιδιών προσφύγων και μεταναστών».
Της βράβευσης προηγήθηκε προβολή βίντεο με συγκλονιστικές εικόνες από τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα στελέχη του Λιμενικού στα νερά του Αιγαίου για να διασώσουν μικρά παιδιά. Σύμφωνα με τον Α’ Υπαρχηγό του Λιμενικού Αθανάσιο Χονδρονάσιο, «από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, ο αριθμός εισερχομένων δια θαλάσσης προσφύγων/μεταναστών στην Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 650.000 άτομα, σημειώνοντας μια αύξηση περίπου 1.873% σε σχέση με το 2014.
Το ίδιο διάστημα, σε 4.800 περιστατικά έχουν διασωθεί 89.000 πρόσφυγες μετανάστες, αριθμός μοναδικός παγκοσμίως και από αυτούς έχουν καταγραφεί περισσότερα από 16.500 διασωθέντα παιδιά και βρέφη». Παρών στην εκδήλωση ήταν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος ανέφερε: «Σε όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης το Λιμενικό Σώμα κατάφερε να μη χαθεί ούτε μία ανθρώπινη ζωή , ούτε ένα παιδί. Όσες απώλειες υπήρξαν ήταν σε ναυάγια που δεν πρόλαβε. Και αυτό είναι το πιεστικό στοίχημα του ΛΣ, να κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια, να ενισχύσουμε όλους τους σχεδιασμούς ώστε να προλαβαίνουμε και τα ναυάγια».
«Δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα παιδί γιατί μόνο έτσι θα υπάρχει ελπίδα» υπογράμμισε ο κ Δρίτσας. Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης της UNICEF, «Για κάθε παιδί μία δίκαιη ευκαιρία: Η υπόσχεση για ισότητα», όπου σημειώνεται πως «σήμερα στην Ευρώπη, τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών είναι τα πλέον μειονεκτούντα σε σχέση με όλα τα άλλα παιδιά», «είναι πάνω από 200.000 τα παιδιά που διακινδύνευσαν τη ζωή τους φέτος για να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη».
Η Αντιπρόεδρος της UNICEF Σοφία Τζιτζίκου και ο Γενικός Διευθυντής Ηλίας Λυμπέρης παρουσίασαν στοιχεία της έκθεσης και τα σημαντικά προβλήματα που προκύπτουν από την τρέχουσα προσφυγική και μεταναστευτική κρίση: «Μέχρι στιγμής 792.883 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει δια θαλάσσης στην Ευρώπη. Μεταξύ 1 Ιανουαρίου και 8 Νοεμβρίου 2015 καταγράφηκαν 647.581 αφίξεις δια θαλάσσης στην Ελλάδα, στην πλειοψηφία τους από την Τουρκία. Στις 7 Σεπτεμβρίου ο αριθμός αυτός ήταν 258.365, καταγράφεται αύξηση κατά 389,216 μέσα σε δυο μήνες, ενώ 85.225 έφτασαν από τις 26 Οκτωβρίου.
Από όλες τις αφίξεις δια θαλάσσης στην Ελλάδα 62% είναι Σύριοι, 23% Αφγανοί, 7% Ιρακινοί και 2% Πακιστανοί. Το 93% των αφίξεων στην Ελλάδα προέρχονται από τις 10 μεγαλύτερες χώρες προέλευσης προσφύγων. Το 37% ή πάνω από το ένα τρίτο, είναι γυναίκες και παιδιά (23% είναι παιδιά και 14% γυναίκες), κατά προσέγγιση ο ένας στους τέσσερις είναι παιδί». Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στη «Στοά του Βιβλίου», βραβεύθηκε από τη UNICE, η Μαρί Κυριακού «για το εξαιρετικό έργο που επιτελεί για την προστασία των παιδιών στην Ελλάδα και την προώθηση των δικαιωμάτων τους μέσα από την τηλεοπτική εκπομπή “Με Αγάπη”».
Το Ειδικό Βραβείο ”Νίκος Αναλυτής» απονεμήθηκε στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Θήρας. Βραβεύθηκαν επίσης, σχολεία και μαθητές που αρίστευσαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα Παιδιά Γράφουν και Ζωγραφίζουν τα Δικαιώματά τους» που πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας. Τα βραβεία έλαβαν νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, που δημιούργησαν αφίσες, παραμύθια, βιβλία και εφημερίδες, όπου κυριάρχησαν εικόνες από το Αιγαίο και την προσπάθεια προσφύγων και μεταναστών να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.
Ανάμεσα σε εκείνους που έδωσαν τα βραβεία ήταν ο πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής, η ερμηνεύτρια Φωτεινή Δάρρα, η Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων STAR Λόλα Νταϊφά, αντιπροσωπεία του Ολυμπιακού και ο ποδοσφαιριστής Αλμπέρτο Μποτία καθώς ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, που ήταν και συντονιστής.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Λάμπρου Κανελλόπουλου, που πέθανε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ τονίστηκε η μεγάλη προσφορά του στη UNICEF και στον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών.