Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Βόμβα στην έδρα των ΜΑΤ: Η ανησυχία στην Αντιτρομοκρατική και τα πρώτα συμπεράσματα

Image
βομβα
 clock 00:45 | 19/12/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις Αρχές μετά το σημερινό «χτύπημα» με τοποθέτηση βόμβας και μάλιστα στην έδρα των ΜΑΤ, πλησίον της Πολυτεχνειούπολης, στην περιοχή Γουδή, μία ενέργεια που γεννά πολλά ερωτήματα γύρω από την επανεμφάνιση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ακριβώς πίσω από τον τοίχο όπου τοποθετήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός, βρίσκονται οι δεξαμενές πετρελαίου και βενζίνης στην εγκατάσταση των ΜΑΤ, γεγονός που μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ «βλέπουν» πίσω από όλα αυτά αναβίωση της τρομοκρατίας στη χώρα μας και είναι χαρακτηριστικό ότι τελευταία φορά που έγινε βομβιστική επίθεση, ήταν πριν από περίπου δύο χρόνια στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Και τότε, δεν είχε εκραγεί ο μηχανισμός, ενώ ήταν πιο χαμηλής έντασης.

Οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας δεν αποκλείουν οι δύο υποθέσεις να συνδέονται μεταξύ τους, καθώς μελετώντας τα δύο «χτυπήματα», το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η συνδεσμολογία παραπέμπει σε «παλιούς» τρομοκράτες, αλλά η «εκτέλεση» δείχνει «νέους». Ενδεχομένως μάλιστα, να πρόκειται για μετεξέλιξη μιας παλιάς οργάνωσης. Πάντως, οι πυροτεχνουργοί που εξέτασαν τα ευρήματα εκτιμούν ότι στη συνδεσμολογία δεν υπήρχε αρκετή ένταση ώστε να ενεργοποιηθεί. Παράλληλα, στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών ψάχνουν για DNA και αποτυπώματα στα υπολείμματα της βόμβας.

Τα ερωτήματα που ψάχνουν απαντήσεις

Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές της αστυνομίας, πέρα από τα στοιχεία που μπορεί να προκύψουν από τα ευρήματα, η βόμβα προκάλεσε έντονη ανησυχία, καθώς δημιουργεί μια σειρά ερωτημάτων που καλούνται να απαντηθούν, όπως το γιατί επιλέχθηκε η έδρα των ΜΑΤ που αποτελεί ένα τόσο πολυσύχναστο σημείο και μάλιστα σε μέρα και ώρα αιχμής. Αν δηλαδή σχετίζεται και με τα τελευταία βίαια επεισόδια κατά διμοιριών των ΜΑΤ σε διάφορα γήπεδα.

Ένα άλλο ερώτημα έχει να κάνει με τη βόμβα με τα υλικά κατασκευής και τη συνδεσμολογία. Χρησιμοποιήθηκαν «ζελατοδυναμίτιδα» και «πλαστικό C4» με μια μέθοδο που δεν απέφερε αποτέλεσμα και το ερώτημα είναι εάν πρόκειται για άτομα που με εμπειρία στην κατασκευή βομβών ή κάποιους που πειραματίζονται.

Όπως και το εάν πρόκειται για μια τρομοκρατική ομάδα που κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή της ή για κάποια παλαιότερη που επαναδραστηριοποιήθηκε. Η Αστυνομία πιστεύει ότι το ερώτημα θα απαντηθεί μέσω κάποια προκήρυξης που αναμένεται να ακολουθήσει.

Σχετικά με την πορεία των ερευνών, οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής συλλέγουν βίντεο από κάμερες της περιοχής, προσπαθώντας να καταλήξουν στο δρομολόγιο των δραστών και να διαπιστώσουν από ποιους δρόμους πέρασαν μέχρι να φτάσουν έξω από την έδρα των ΜΑΤ.

Αυτή είναι η βόμβα που ευτυχώς δεν έσκασε

Εικόνες με την βόμβα που τοποθέτησαν άγνωστοι έξω στην έδρα των ΜΑΤ επί της οδού Κοκκινοπούλου φέρνει στο φως της δημοσιότητας το CNN Greece. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εκρηκτική ύλη, ζελατινοδυναμίτιδα, ήταν τοποθετημένη μέσα σε δύο πλαστικά τάπερ μαζί με τη συνδεσμολογία, το ρολόι και τον πυροκροτητή.

Υπήρξε κάποια αστοχία υλικού, ήταν βραχυκυκλωμένη και απενεργοποιήθηκε από στελέχη του τμήματος εξουδετέρωσης εκρητκτικών μηχανισμών. Νωρίτερα, μέσο ενημέρωσης δέχθηκε τηλεφώνημα για την τοποθέτηση βόμβας. Το άτομο που τηλεφώνησε έδωσε χρονικό περιθώριο 45 λεπτά, προτού αυτή ενεργοποιηθεί, με τις αστυνομικές δυνάμεις να δρουν άμεσα για την εξουδετέρωσή της.

Από αστυνομικούς του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών πραγματοποιήθηκε η διαδικασία εξουδετέρωσης του εκρηκτικού μηχανισμού, ο οποίος έχει αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τα περαιτέρω.

Image
βομβα

 

Image
βομβα

 

Image
βομβα

Τι είναι η ζελατοδυναμίτιδα

Η ζελατοδυναμίτιδα είναι ένα ισχυρό εκρηκτικό, το οποίο χρησιμοποιείται από άτομα που εργάζονται σε μεταλλεία και ορυχεία. Είναι εύκολο να μετακινηθεί και οι εκρήξεις που προκαλεί είναι μεγάλες και επικίνδυνες. Σε αντίθεση με την πιο γνωστή αμμωνιοδυναμίτιδα (ANFO), που μπορεί ο καθένας να φτιάξει, η ζελατοδυναμίτιδα απαιτεί μεγαλύτερη εξειδίκευση και γνώσεις και κατασκευάζεται κυρίως από πυροτεχνουργούς.

Εφευρέθηκε το 1875, από τον Σουηδό χημικό Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος εφηύρε και τον δυναμίτη, ο οποίος πούλησε την εφεύρεση αυτή στην ιταλική κυβέρνηση λίγα χρόνια μετά, το 1891. Είναι ένα από τα φθηνότερα εκρηκτικά, καίγεται αργά και δεν μπορεί να εκραγεί χωρίς πυροκροτητή, οπότε μπορεί να αποθηκευτεί με ασφάλεια. Αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιήθηκε και από τρομοκρατικές ομάδες.

 

Διαβάστε επίσης 

Στιγμές τρόμου για 59χρονο που ήρθε αντιμέτωπος με τέσσερις ληστές

Υπουργείο Εξωτερικών: Με παρέμβαση Γεραπετρίτη αποσύρεται η ροζ ελληνική σημαία από το Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης

Τραγωδία με 64χρονο κυνηγό που εντοπίστηκε νεκρός

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis