Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Ασφυξία στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Image
ΔΕΗ ΑΔΜΗΕ ρευμα.jpg
 clock 23:06 | 22/10/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Με την αγωνία ενός «οικονομικού μπλακ άουτ» ζει η αγορά ηλεκτρισμού, στην οποία μαζί με τη ΔΕΗ δραστηριοποιούνται συνολικά 18 εταιρείες προμήθειας, που αυτή τη στιγμή κάθονται πάνω σε μια «μαύρη τρύπα» άνω των 800 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΗ που αποτελεί και τον κορμό της αγοράς, συγκεντρώνοντας περίπου το 80% των καταναλωτών, λειτουργεί με ζημίες και έχει «στεγνώσει» από ρευστότητα, με αποτέλεσμα να παρακρατεί εκ νέου χρήματα που συγκεντρώνει μέσω των λογαριασμών ρεύματος, αλλά που πρέπει να καταλήξουν στα ταμεία των δύο διαχειριστών, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, ενώ στο κόκκινο ή οριακά έξω από την κόκκινη γραμμή βρίσκονται και οι λοιπές εταιρείες του κλάδου προμήθειας, ο οποίος άρχισε να αναπτύσσεται ραγδαία από το 2016 με την εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων (δημοπρασίες ΝΟΜΕ) για τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ κάτω από το 50% το 2019.

Το πρόβλημα ξεκινάει από την αδυναμία της ΔΕΗ να εισπράξει ανεξόφλητες οφειλές από λογαριασμούς ρεύματος που προσεγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ, κάτι που σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα και της «χαλαρής» πολιτικής που επιβλήθηκε από τους εποπτεύοντες υπουργούς.

Παρακράτηση χρημάτων
Ως αποτέλεσμα αυτού, η ΔΕΗ παρακρατεί χρήματα από τις ρυθμιστικές χρεώσεις που προορίζονται για τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ μεταφέροντας το πρόβλημα ρευστότητας στο σύνολο της αγοράς. Με βάση τα στοιχεία που αποτυπώνονται στην ενδιάμεση οικονομική έκθεση του πρώτου εξαμήνου 2018 της ΔΕΗ, οι υποχρεώσεις της μόνο προς τον ΑΔΜΗΕ ανέρχονται σε πάνω από 510 εκατ. ευρώ και προς τον ΔΕΔΔΗΕ περί τα 290 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις προς την αγορά ηλεκτρισμού ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ. Αν και η ΔΕΗ, όπως και ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ, είχε κληθεί σε ακρόαση από τη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) για το θέμα της παρακράτησης χρημάτων τρίτων από την περασμένη άνοιξη και έχουν ληφθεί αποφάσεις για την επιβολή προστίμων που αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα, η επιχείρηση δεν έχει συμμορφωθεί και το πρόβλημα επανήλθε διογκωμένο. Το βασικό επιχείρημα που διατύπωσε η διοίκηση της ΔΕΗ στη ΡΑΕ ήταν ότι λόγω των ανεξόφλητων οφειλών έχει πρόβλημα ρευστότητας και είναι υποχρεωμένη να βάλει προτεραιότητες στις πληρωμές.

Η ΡΑΕ αναμένεται να επανέλθει για διερεύνηση του ζητήματος μετά και την όχληση που, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε από τη ΔΑΠΕΕΠ (πρώην ΛΑΓΗΕ) που εκκαθαρίζει τους λογαριασμούς ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) για παρακράτηση χρημάτων. Εκτός της ΔΕΗ, σε ακρόαση έχει καλέσει η ΡΑΕ και τέσσερις μικρές εταιρείες του κλάδου που επίσης εμφανίζονται να μην αποδίδουν χρήματα από ρυθμιζόμενες χρεώσεις στους διαχειριστές, στις οποίες έδωσε προθεσμία υποβολής υπομνημάτων προκειμένου να ολοκληρώσει την έρευνα και να λάβει μέτρα. Η ΡΑΕ, εκτός των προστίμων, με βάση τον κανονισμό λειτουργίας της αγοράς μπορεί να προχωρήσει σε αφαίρεση άδειας προμηθευτών που δεν εκκαθαρίζουν τον λογαριασμό των ΑΠΕ. Εκπρόσωποι της αγοράς που κλήθηκαν από τη ΡΑΕ πρότειναν στην αρμόδια αρχή να περάσει την ίδια υποχρέωση και για τις εκκαθαρίσεις λογαριασμών του ΑΔΜΗΕ. Η ΡΑΕ θα ήθελε να αυστηροποιήσει τις εκκαθαρίσεις, ακόμη και να γίνονται σε ημερήσια βάση. Κάτι τέτοιο θα περιόριζε τα ρίσκα και την ανασφάλεια όπως και την έκθεση των διαχειριστών. Ωστόσο, διαπιστώνει πως κάτι τέτοιο δεν μπορούν να το σηκώσουν όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά. Επιπλέον, στην περίπτωση της ΔΕΗ, μια τέτοια αντιμετώπιση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αρμόδια στελέχη της ΡΑΕ, μόνο θεωρητική μπορεί να είναι, αφού πρακτικά είναι αδύνατο να αφαιρέσει την άδεια από μια εταιρεία που συγκεντρώνει μερίδιο 80%.

Οι πολιτικές αποφάσεις
Οι ανεξόφλητες οφειλές της ΔΕΗ είναι η μία όψη του προβλήματος ρευστότητας που μαστίζει την επιχείρηση και προκαλεί γενικότερη ασφυξία στην αγορά. Η άλλη συνδέεται με την πολιτική της ΔΕΗ που είναι εν πολλοίς επιβεβλημένη από τους πολιτικούς της προϊσταμένους να μην περνάει στα τιμολόγια τα αυξημένα κόστη παραγωγής. Ενώ, για παράδειγμα, η ΔΕΗ, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της επιχείρησης Μανόλη Παναγιωτάκη, μέσα στην τελευταία τριετία από τα διάφορα μέτρα που επιβλήθηκαν στην αγορά ηλεκτρισμού επιβαρύνθηκε με ένα συνολικό κόστος 1 δισ. ευρώ, τίποτα δεν έχει περάσει από αυτό στα τιμολόγια ρεύματος. Η επιλογή αυτής της εμπορικής πολιτικής πλήρους απορρόφησης του κόστους επιβαρύνει τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ και ταυτόχρονα λειτουργεί αποτρεπτικά στον ανταγωνισμό, αφού υποχρεώνει τους εναλλακτικούς παρόχους να δουλεύουν είτε με πολύ χαμηλά περιθώρια κέρδους είτε ακόμη και κάτω του κόστους, προκειμένου να αποσπάσουν πελάτες από τη ΔΕΗ και να χτίσουν το δικό τους χαρτοφυλάκιο. Οι ανατιμήσεις στο μέτωπο των καυσίμων και των δικαιωμάτων ρύπων (CO2) τους τελευταίους μήνες ασκούν έντονες πιέσεις τόσο στη ΔΕΗ όσο και στους εναλλακτικούς παρόχους. Ολοι κρέμονται από τις αποφάσεις της ΔΕΗ για αυξήσεις τιμολογίων, η ΡΑΕ βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού προκειμένου να προλάβει φαινόμενα τύπου Εnerga και Ηellas Power, ενώ κανείς δεν αποκλείει τον κίνδυνο κατάρρευσης της ΔΕΗ και ενός γενικευμένου κραχ στην αγορά ηλεκτρισμού.

Πηγή: Καθημερινή

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis