Ελλάδα

Αραμπατζή: Με 21% «τρέχουν» το 1ο τετράμηνο του 2020 οι εξαγωγές τροφίμων

Αραμπατζη

«Για τον Αγροδιατροφικό Τομέα είναι μεγάλη η πρόκληση και ιστορική η ευκαιρία να αξιοποιήσει το θετικό μομέντουμ της εξαιρετικά θετικής προβολής της Ελλάδας σ’ όλο τον πλανήτη λόγω της υποδειγματικής διαχείρισης της πανδημίας και να βελτιώσει την θέση του στην παγκόσμια αγορά, αυξάνοντας το μερίδιο σε αγορές, που βρισκόμαστε ήδη και διεισδύοντας σε νέες », τόνισε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή μιλώντας στο 8ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου στην Πάτρα.

Η κ. Αραμπατζή παρέθεσε τέσσερις βασικούς λόγους που καθιστούν την ευκαιρία ιστορική για τα ελληνικά τρόφιμα και τα αγροτικά προϊόντα:

-«Τη στροφή των καταναλωτών παγκοσμίως σε προϊόντα με ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως τα ελληνικά,

-Το rebranding της Ελλάδας ως χώρας ασφαλούς και αξιόπιστης.

-Το διπλό αναπτυξιακό πακέτο που θα έχει η Ελλάδα στη διάθεσή τα επόμενα χρόνια, δηλαδή τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ.

-Τη νέα «πράσινη συμφωνία» που προωθεί η ΕΕ, δηλαδή το σχέδιο για να εξελιχθεί η Ευρώπη στην πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο».

Η Υφυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «η δυναμική που εμφανίζουν το πρώτο τετράμηνο του 2020 -μέσα στην κρίση – οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών δείχνουν ακριβώς πόσο μεγάλες είναι οι προοπτικές», και παρέθεσε τα εξής στοιχεία από την πρόσφατη ανάλυση της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας

-«Ενώ το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου, λόγω της πανδημίας και των μέτρων καραντίνας, οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 12% - εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών –, οι εξαγωγές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 9%.

-Ενώ ο μέσος ρυθμός αύξησης των εξαγωγών τροφίμων την τριετία 2017-19 ήταν 2%, το πρώτο 4μηνο του 2020 οι εξαγωγές τροφίμων «έτρεχαν» με 21%.

-Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που είχε ανοδικές εξαγωγικές παραγγελίες τροφίμων κατά το δίμηνο της πανδημίας (Απρίλιο-Μάιο), γι’ αυτό  και  οι αναλυτές εκτιμούν ότι από φέτος και μετά οι εξαγωγές τροφίμων μπορούν να ανέλθουν στα 6 δις ευρώ από 4,8 δις ευρώ το 2019, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 25%», σημείωσε η κ. Αραμπατζή και ενέταξε τον στόχο για αύξηση των εξαγωγών τροφίμων «στο γενικότερο σχέδιο της Κυβέρνησης, όπως τον ανέπτυξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για αύξηση των εξαγωγών από το 38% σήμερα στο 48% του ΑΕΠ, όσο δηλαδή είναι και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον άλλο μεγάλο στόχο της Κυβέρνησης «να αυξηθεί το ποσοστό της βιομηχανίας στο ΑΕΠ από το 9,5% σήμερα -πολύ χαμηλότερο από το μέσο όρο της Ευρώπης που είναι 15%- στο 12% εντός της τετραετίας και στο 15% εντός της δεκαετίας.» Αυτό δεν σημαίνει όπως είπε, μόνον άλλες 600.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο αλλά απόλυτη στρατηγική εναρμόνιση με την σκοπούμενη αύξηση του κλάδου των  τροφίμων, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι τελευταίος αποτελεί  περίπου το ¼ της βιομηχανίας ενώ  επισήμανε την πρόταση  να τεθεί ανάλογος στόχος και για την αύξηση του ποσοστού της γεωργίας στο ΑΕΠ από 3,9% σήμερα.

Ευρεία γκάμα μέτρων για να διατηρηθεί ζωντανός ο παραγωγικός ιστός της χώρας μας

Η κ. Αραμπατζή έκανε ειδική αναφορά στην ομιλία της στην «ευρεία γκάμα ουσιαστικών μέτρων, συνολικού ύψους 24 δις ευρώ και 3,5 δις ( σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού την Παρασκευή) που έλαβε η Κυβέρνηση για να διατηρηθεί ζωντανός ο παραγωγικός ιστός της χώρας μας» κι εξήγησε όσον αφορά ειδικότερα στους αγρότες:

-«Εξασφαλίσαμε μεταξύ άλλων ειδικό κονδύλι 150 εκατ. ευρώ από τον εθνικό προϋπολογισμό με το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων αλλά και δυνατότητα στήριξης από τα υπόλοιπα χρήματα των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020) και Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ) υπό τη μορφή του cash flow με ενισχύσεις ύψους έως 7.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο και 50.000 ανά επιχείρηση.

-Μεταθέσαμε χρονικά μια σειρά υποχρεώσεις, ενώ ταυτόχρονα επιταχύναμε μια σειρά από πληρωμές.

-Ψηφίσαμε το Νόμο και οσονούπω και οι αγρότες θα έχουν πρόσβαση σε δάνεια ύψους 25.000 ευρώ χωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

- Επιλύσαμε το πρόβλημα των μετακλητών εργατών γης τόσο με την ασφαλή είσοδό τουςστη χώρα όσο και με την αμοιβή τους με εργόσημο.

- Ρυθμίσαμε, για πρώτη φορά, τη νόμιμη εργασία των επιδοματούχων ανέργων στα χωράφια χωρίς να χάνουν το επίδομα κάνοντας πράξη τη φιλελεύθερη πολιτική μας ότι επιδοτούμε την εργασία και όχι την ανεργία,

αφού, προηγουμένως είχαμε λάβει μια σειρά από μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, όπως η μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών συντελεστών, η κινητροδότηση δημιουργίας των Συλλογικοτήτων και η απλούστευση των διαδικασιών για τη σύσταση Διεπαγγελματικών Οργανώσεων».

Περιοδεία ΥφΑΑΤ, Φωτεινής Αραμπατζή στις Π.Ε. Αχαϊας και Ηλείας

Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με την ευκαιρία της ομιλίας της στο Συνέδριο, συναντήθηκε, την Παρασκευή 3 Ιουλίου,  με τη Διοίκηση της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών και το Σάββατο 4 Ιουλίου, επισκέφθηκε τη σύγχρονη μονάδα προβατοτροφίας «ΜΙΛΙΟΡΑ ΦΑΡΜ» στο Καγκάδι, συνομίλησε με παραγωγούς καρπουζιών και είχε συνάντηση με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φρούτων και Λαχανικών "Η ΥΡΜΙΝΗ" -με ειδίκευση στις φράουλες- στη Βάρδα Ηλείας.  Νωρίτερα την Παρασκευή συναντήθηκε και συνομίλησε με τα μέλη του κόμματος της ΔΕΕΠ Αχαΐας. 

 

 

Ελλάδα

Θρίλερ με πτώμα στην παραλία του Ωροπού - Στοιχεία ότι ανήκει στον αγνοούμενο της Εύβοιας

πλημμύρες- εύβοια

Το πτώμα ενός άνδρα ξεβράστηκε στην παραλία των Αγίων Αποστόλων, στη θέση Λεμονιά, κοντά στον Ωρωπό, απέναντι από την Εύβοια.

Πρόκειται για έναν άνδρα, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων.

Εξετάζεται αν πρόκειται για τον αγνοούμενο άντρα από την θεομηνία από την περιοχή Μπούρτζι.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο 70χρονος παρασύρθηκε από τον χείμαρρο που κατέληξε στη θάλασσα, οπότε, το σενάριο να ανήκει σ' αυτόν η σορός που ξεβράστηκε στην απέναντι ακτή, ενισχύεται.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στοιχεία και οι περιγραφές συγκλίνουν στο να είναι ο αγνοούμενος, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει επίσημη ταυτοποίηση. Την υπόθεση έχει αναλάβει το Λιμενικό, ενώ το πτώμα μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ, όπου θα γίνει η ταυτοποίηση.

Στο σημείο βρίσκονται στελέχη της αστυνομίας και του λιμενικού.

Υπενθυμίζεται ότι από εχθές είχαν βρεθεί οι σοροί άλλων 7 ανθρώπων στην Εύβοια.

Συγκεκριμένα, ένα βρέφος και δύο ενήλικες έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή Πολιτικά, δύο  στο Μπούρτζι Ευβοίας και ακόμη δυο πολίτες στην περιοχή Αμφιθέα.

Εύβοια: Συγκλονίζουν τα βίντεο και οι φωτογραφίες από τη θεομηνία
Εύβοια: Συγκλονίζουν τα βίντεο και οι φωτογραφίες από τη θεομηνία

Με το πρώτο φως της μέρας το σκηνικό που αντίκρισαν κάτοικοι της Εύβοιας, φαίνεται να είναι βγαλμένο απο ταινία τρόμου, καθώς μια άμορφη μάζα από μπάζα και λάσπες έχουν σκεπάσει σε πολλές περιοχές το μεγαλύτερο μέρος.

Τα ορμητικά νερά παρέσυραν ότι βρήκαν στο διάβα τους και οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες.

εύβοια - καταστροφή
εύβοια - καταστροφή

Περισσότερα από 2.500 σπίτια είναι κατεστραμμένα, ενώ συνεχίζεται η καταγραφή από κλιμάκια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Ιδιαίτερα στα Ψαχνά και στα Πολιτικά, το μεγαλύτερο μέρος των σπιτιών έχουν πλημμυρίσει και οι προσπάθειες απεγκλωβισμού συνεχίζονται, μέσα από νερά και λάσπες.

Εύβοια
Εύβοια
εύβοια - καταστροφή
εύβοια - καταστροφή

Οι μαρτυρίες όσως έζησαν απο κοντά τη χθεσινή κόλαση συγκλονίζουν.

Κάτοικος των Πολιτικών Εύβοιας μίλησε για τον χαμό του πατέρα του, ο οποίος πέθανε από πνιγμό στη χθεσινή θεομηνία.

«Ο πατέρας μου χάθηκε, πνίγηκε μες στο δωμάτιο», δήλωσε, κι εξήγησε πώς ο άτυχος άνδρας εγκλωβίστηκε και έχασε τη ζωή του: