Ελλάδα

Από 300 έως 830 ευρώ για 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους

συνταξιούχοι ηράκλειο

Διπλάσιο σε ποσοστό σε σχέση με το κοινωνικό μέρισμα του 2013 είναι το μέρισμα ύψους 617 εκατ. ευρώ για 1,6 εκατ. μικροσυνταξιούχους που ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός

Ως γνωστό πριν το δοθεί το ποσό αυτό θα πρέπει να έχει πάρει την έγκριση των δανειστών οι οποίοι δεν έχουν αντίρρηση στην έγκριση μιας έκτακτης βοήθειας όταν υπάρχει έκτακτο πλεόνασμα στα έσοδα. 

Για το 2016 οι δανειστές έχουν αποδεχθεί την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει τελικά στο 1,09% του (1,9 δις ευρώ), ΑΕΠ έναντι στόχο για 0,5% του ΑΕΠ (875 εκ ευρώ). 

Σύμφωνα με το enikonomia.gr με αυτά τα δεδομένα αποφασίστηκε να δοθούν τα 617 εκατ. ευρώ σε συνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη έως και 850 ευρώ (μικτά) ένα ποσό που θα ξεκινά από 300 ευρώ για αυτούς που παίρνουν περισσότερα κλιμακούμενο προς τα πάνω για όσους παίρνουν μικρότερες συντάξεις.

Ειδικότερα:

-Από 500 έως 830 ευρώ θα λάβει περίπου το 10% των συνταξιούχων (περίπου 270 χιλιάδες συνταξιούχοι).

-Από 300 έως 500 ευρώ θα λάβει περίπου το 20% των συνταξιούχων (περίπου 570 χιλιάδες συνταξιούχοι).

-300 ευρώ θα λάβει περίπου το 30% των συνταξιούχων (περίπου 750 χιλιάδες συνταξιούχοι).

Το ποσό που θα διανεμηθεί είναι 4,7 φορές μεγαλύτερο από το ποσό του ΕΚΑΣ που περικόπηκε το 2016.

Τα ποσά θα πιστωθούν στους δικαιούχους στις 22 Δεκεμβρίου, μαζί με τις συντάξεις του Ιανουαρίου.

Είναι σαφές λοιπόν ότι οι αποδέκτες του κοινωνικού μερίσματος θα λάβουν ένα έκτακτο επίδομα μόνο για φέτος λόγω της καλής πορείας των εσόδων.

Στο τρίτο μνημόνιο δεν υπάρχει η δεσμευτική συνθήκη του δευτέρου μνημονίου σχετικά με την διανομή της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος. 

Η συνθήκη αυτή προέβλεπε ότι από την υπέρβαση του πλεονάσματος το 30% θα δίνονταν για το χρέος το 40% για την εξόφληση παλιών ληξιπρόθεσμών οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες και το τελευταίο 30% θα μπορούσε να διατεθεί όπου επιθυμούσε η Ελληνική Κυβέρνηση.

Με άλλα λόγια αν η συνθήκη αυτή είχε περιληφθεί και στο τρίτο μνημόνιο η Κυβέρνηση θα μπορούσε να δώσει το 30% από 1,032 δις ευρώ από την υπέρβαση του στόχου πλεονάσματος των 875 εκ ευρώ για το δηλαδή 309 εκ ευρώ δηλαδή λιγότερα από τα μισά από αυτά που δίνονται σήμερα.

Ελλάδα

Στις φλόγες δασική έκταση στην Αττική

φωτιά

Δασική έκταση στην περιοχή Ντάρδιζα στις Αχαρνές Αττικής καίγεται από νωρίς το απόγευμα.

Κινητοποιήθηκαν 58 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 19 οχήματα, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε. (μηχανοκίνητο τμήμα), δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, συνδράμουν και εθελοντές πυροσβέστες και υδροφοόρες ΟΤΑ. 

Με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, στην περιοχή μεταβαίνει κλιμάκιο της Δ.Α.Ε.Ε. για τη διερεύνηση των αιτίων.

Υπενθυμίζεται πως και χθες στις Αχαρνές είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά. 

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: 2.322 νέα κρούσματα, 359 διασωληνωμένοι, 42 θάνατοι

Κρήτη - Κορωνοιός: 110 νέες μολύνσεις ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

ESPA BANNER