Ελλάδα

Απλήρωτους άφησε ο ΕΟΠΥΥ τους φαρμακοποιούς

Φαρμακείο

Για πρωτοφανή καθυστέρηση που έχει προκαλέσει ήδη τεράστιο πλήγμα στους φαρμακοποιούς έκανε λόγο ο Γιάννης Δαγρές μέλος του Δ.Σ. του πανελληνίου φαρμακευτικού συλλόγου. Οι φαρμακοποιοί για την καθυστέρηση των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ, μιας και δεν έχουν πληρωθεί τις συνταγές για τον Απρίλιο. Δηλώνουν πως είναι πιεσμένοι οικονομικά και βρίσκονται έκθετοι απέναντι σε πιστωτές και τράπεζες, θα έχουν κυρώσεις καθώς έχουν εκδώσει επιταγές κι αφήνουν σε ορισμένες περιπτώσεις και άδεια τα ράφια του, με το πρόβλημα να μετατίθεται στον καταναλωτή-ασθενή.

«Πρώτη φορά εδώ και χρόνια μένουμε απλήρωτοι πάνω από 2-3 μέρες κι έχουμε τεθεί εκτός χρονοδιαγράμματος. Πολλοί συνάδελφοι έχουν κόψει επιταγές, γιατί ξέραμε χρόνια ότι τα χρήματα καταβάλλονται στην ώρα τους κι έτσι δουλεύουμε τόσα χρόνια. Οι συνάδελφοι μένουν έκθετοι. Και θα πληρώσουμε τα χαράτσια και στις τράπεζες» είπε και πρόσθεσε: «Παίρνουμε τα χρήματα για να πληρώσουμε τα φάρμακα που είχαμε αγοράσει τους προηγούμενους μήνες και δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας και να προμηθεύσουμε με φάρμακα τους καταναλωτές. Είναι το «αίμα» των φαρμακείων αυτό. Πρόκειται για ένα ποσό κοντά στα 150-160 εκατ. ευρώ. Τόσο στοιχίζει περίπου ο μήνας», τόνισε.

Οσον αφορά στο γιατί έμεινε πίσω η πληρωμή ανέφερε: «Εχουμε ενημέρωση γιατί είχαμε καθυστέρηση. Φαίνεται ότι το τμήμα οικονομικών του υπουργείου υγείας, προϊστάμενος του οποίου είναι κάποιος ονόματι Κομματάς Θεόδωρος, προέβη για πρώτη φορά σε κάποιες δυσκίνητες διαδικασίες, γραφειοκρατικές, που κόλλησαν την αποπληρωμή. Θα συνεχίσουμε αυτή τη δουλειά και τους επόμενους μήνες;» αναρωτήθηκε.

Ακόμη πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να υπήρχε κρατική μέριμνα για τους φαρμακοποιούς και να υπαχθούν στο καθεστώς των πληττόμενων επιχειρήσεων λέγοντας: «Στην κρίση του κορονοϊού παρόλο που μείναμε ανοιχτοί υπήρχε μεγάλη τζίρου και ήμασταν εκτεθειμένοι όσο κανείς άλλος κλάδος».

Τέλος, για τα χρήματα που οφείλονται από τον ΕΟΠΥΥ τόνισε: «Τα λεφτά έπρεπε να τα έχουμε πληρωθεί ήδη, λένε ότι σήμερα θα τα πάρουμε. Η ζημιά όμως έχει γίνει, γιατί πολλοί συνάδελφοι εκτέθηκαν στους πιστωτές τους».

Ελλάδα

Κορωνοϊός: 220 οι νεκροί - Κατέληξε μια ακόμα ηλικιωμένη από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι

νοσοκομειο παπανικολαου

Άλλος ένας θάνατος από κορωνοϊό καταγράφηκε στη χώρα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 220.

Πρόκειται για 91χρονη γυναίκα με υποκείμενα νοσήματα που νοσηλευόταν στο Παπανικολάου και προερχόταν από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι.

Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη ασθενής από τον οίκο ευγηρίας που κατέληξε σήμερα.