Ελλάδα

Aνατροπή στο ΣτΕ για τα αναδρομικά συνταξιούχων: Ποιοι βγαίνουν χαμένοι

Αναδρομικά οι εισφορές

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με προηγούμενη απόφασή του είχε επιδικάσει αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους από το 2015 μέχρι σήμερα.

Με νέα απόφασή του, ωστόσο, θα στεναχωρήσει πολλούς καθώς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), το ΣτΕ επιδίκασε αναδρομικά 11 μηνών μόνο στους συνταξιούχους που έχουν ασκήσει αγωγή.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ, αναφέρει ότι το ΣτΕ στη διάσκεψή του στην Ολομέλεια και με συντριπτική πλειοψηφία, έκανε δεκτή την αίτηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Ο υπουργός Εργασίας ζητούσε την ανατροπή της απόφασης με αριθμό 2287/2015 της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία είχε δικαιώσει τους συνταξιούχους και είχε επιδικάσει αναδρομικά όλων των ετών.

Η Ένωση καλεί την κυβέρνηση, «έστω την υστάτη στιγμή, να διευθετήσει το ζήτημα δίκαια και να αποκαταστήσει τμήμα των μεγάλων απωλειών που είχαν οι συνταξιούχοι καθ’ όλη τη μνημονιακή περίοδο, αλλά κυρίως με τις μεγάλες περικοπές των συντάξεων του 2012 και την οριστική κατάργηση των τριών Δώρων-Επιδομάτων με τους νόμους 4051/2012 ("νόμος Κουτρουμάνη") και 4093/2012 ("νόμος Βρούτση")».

Ποιοι χάνουν τα αναδρομικά

Σύμφωνα με τον εργατολόγο Κώστα Τσουκαλά, η νέα απόφαση του ΣτΕ:

Επιδίκασε αναδρομικά 11 μηνών (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) μόνο στους συνταξιούχους που έχουν ασκήσει αγωγή

Δεν χορηγεί αναδρομικά για το διάστημα 6-2016 έως 12-2018 αν και συνεχιζόταν η παρακράτηση

Δεν χορηγεί αναδρομικά για το διάστημα 1-2013 έως 5-2015

Οι περικοπές που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι οι ακόλουθες:

Η περικοπή του ν.4024/2011 , δηλαδή η περικοπή στην κύρια σύνταξη στο ποσό που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ μεικτά.

Η περικοπή του ν. 4051/2012 , δηλαδή η περικοπή στην κύρια σύνταξη, στο ποσό που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ μεικτά.

Η περικοπή του ν.4093/2012, δηλαδή η περικοπή στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης που υπερέβαινε το ποσό των 1.000 ευρώ μεικτά.

Ελλάδα

Πέθανε ο κρατούμενος που κατάπιε 11 «φιξάκια» με ναρκωτικά

φυλακή

Δεν άντεξε και άφησε την τελευταία του πνοή το απόγευμα της Πέμπτης ο 62χρονος κρατούμενος των φυλακών Τρικάλων, ο οποίος μεταχθεί από άλλο σωφρονιστικό κατάστημα, έχοντας καταπιεί 11 «φιξάκια» με ναρκωτικά με σκοπό να τα διαθέσει προς πώληση στους συγκρατούμενούς του.

Οι γιατροί του νοσοκομείου Τρικάλων έδωσαν μάχη για να κρατήσουν στη ζωή τον αλλοδαπό που είχε μεταφερθεί με έντονη αδιαθεσία και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθούν οι «βόμβες» ναρκωτικών από το στομάχι του.

Στη συνέχεια νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ και οι γιατροί κατάφεραν να σταθεροποιήσουν για λίγο την κατάσταση της υγείας του, όμως τελικά κατέληξε.

Άλλος ένας κρατούμενος που έπαιξε κορώνα- γράμματα τη ζωή του για να περάσει ναρκωτικά στις φυλακές καταπίνοντάς τα, είχε διακομιστεί πριν από λίγες ημέρες από τις φυλακές Αγίου Στεφάνου σε νοσοκομείο της Πάτρας με πόνους στην κοιλιακή χώρα. Όπως διαπιστώθηκε, είχε καταπιεί 22 «μπαλάκια» που περιείχαν 7,7 γραμμάρια ηρωίνης και 17 γραμμάρια κάνναβης.