Ελλάδα

Αγραφα: Κάτοικοι και φορείς αντιδρούν για τις ανεμογεννήτριες

άγραφα ανεμογεννήτριες

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την δημιουργία αιολικού πάρκου και την τοποθέτηση ανεμογενητριών στις απάτητες κορυφές των Αγράφων στην νότια Πίνδο είναι κάτοικοι και φορείς της περιοχής. Για το σκοπό αυτό διοργανώνουν ενημερώσεις και διαμαρτυρίες, ενώ έχουν ήδη καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ κατά της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Οι κάτοικοι των ορεινών χωριών στα σύνορα των νομών Ευρυτανίας και Καρδίτσας, όπου σχεδιάζεται η δημιουργία αιολικού πάρκου με ανεμογεννήτριες συνολικής έκτασης άνω των 90.000 τμ, κάνουν λόγο για «προσπάθεια μετατροπής των Αγράφων σε βιομηχανική ζώνη» και ζητούν από τους ιθύνοντες να σταματήσουν την διαδικασία εγκαίρως.

«Το φυσικό περιβάλλον του Ορεινού Συμπλέγματος των Αγράφων αποτελεί μοναδική, φυσική, ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά», αναφέρεται σε πρόσφατο ψήφισμα του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων, όπου επίσης επισημαίνεται μια σειρά από κινδύνους που εγκυμονεί ένα τέτοιο έργο, τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά την λειτουργία του. 

«Επιχειρείται μία πρωτοφανής μετατροπή των Αγράφων από παρθένα φύση με σημαντικής προοπτικής τουριστικό προϊόν υψηλής ποιοτικής αξίας, σε βιομηχανική ζώνη με την εγκατάσταση περισσότερων από 300 γιγάντιων ανεμογεννητριών που καλύπτουν σε έκταση το 80% των βουνοκορφών των Καρδιτσιώτικων Αγράφων, σε προστατευόμενες περιοχή Natura και μάλιστα στο μεγαλύτερο υψόμετρο που έχουν ποτέ εγκατασταθεί Α/Γ, ήτοι στα 1600μ-2000μ, με πολλά χιλιόμετρα νέων δρόμων σε κορυφογραμμές και πλαγιές, σε προστατευόμενα λόγω της ευαισθησίας τους οικοσυστήματα, με εναέριες γραμμές πυλώνων υψηλής τάσης μέσα σε απόκρημνες και δασωμένες περιοχές ιδιαίτερα φυσικού κάλλους», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

«Οι δυο μεγάλες εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών πρόκειται να κατασκευαστούν σε μια ανόθευτη και προστατευόμενη περιοχή Natura, με ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες. Αν πραγματοποιηθεί αυτό το έργο είναι η απαρχή της ισοπέδωσης της καρδιάς της Νότιας Πίνδου καθώς είναι οι πρώτες μιας σειράς αιολικών εγκαταστάσεων που καλύπτουν το 80% (!) των κορυφογραμμών από την Ευρυτανία μέχρι και την Αργιθέα!», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων και παράλληλα επισημαίνει πως «οι δεσμεύσεις της χώρας ως προς την διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος υπονομεύονται καθώς στο παρθένο ορεινό οικοσύστημα ζουν όλα τα μεγάλα θηλαστικά της Ελλάδας και σχεδόν όλα τα σπάνια προστατευόμενα είδη αρπακτικών. Η περιοχή προστατεύεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία με ζώνες ειδικής προστασίας ορνιθοπανίδας. Πλήθος φορέων και πολιτών αντιτίθεται κάθετα, αλλά η δίψα για επενδύσεις ωθεί την πολιτεία να δέχεται τέτοιες εγκληματικές πρακτικές».

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως οι περιβαλλοντικές μελέτες του έργου είναι ελλιπέστατες και «αποκρύπτουν σκοπίμως το μέγεθος των επεμβάσεων», καθώς μόνο για την εγκατάσταση δύο αιολικών πάρκων «θα αλλοιωθούν σε βαθμό μη αναστρέψιμο 843.597 τ.μ. δάσους και δασικών-χορτολιβαδικών εκτάσεων στο ορεινό σύμπλεγμα των Αγράφων, σε υψόμετρο 1600μ-2000μ. και εντός περιοχών NATURA».

Συνολικά το σχέδιο προβλέπει να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες ύψους 120 μέτρων η κάθε μία, σε μια έκταση επτά χιλιομέτρων, στις κορυφές των Αγράφων. Παράλληλα, για την τοποθέτησή τους, προβλέπεται να διανοιχθούν δρόμοι μέσα στην προστατευμένη περιοχή συνολικού μήκους 25.138 χιλιομέτρων, ενώ τμήμα της
γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης, μήκους 3,8 χιλιομέτρων, θα διατρέχει το «τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» της λίμνης Πλαστήρα, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο πυρκαγιών σε περιοχές που μέχρι τώρα αντιμετώπιζαν πολύ σπάνια τέτοιους σοβαρούς κινδύνους.

Παρά τις αντιδράσεις όμως, τον περασμένο Απρίλιο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε άδειες για την εγκατάσταση δύο αιολικών πάρκων στα Άγραφα, στις θέσεις «Μιχός-Βοϊδολίβαδο-Απελίνα» και «Γραμμένη – Τούρλα – Καρνόπι». Κατά της συγκεκριμένης απόφασης προσέφυγαν οι κάτοικοι των Αγράφων στο ΣτΕ, επιχειρώντας να μπλοκάρουν την όποια συνέχεια του έργου. 

Παράλληλα, σκοπεύουν να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους με ενημέρωση του κοινού για το οικολογικό έγκλημα, όπως το ονομάζουν, αλλά και στοχευμένες δράσεις, ελπίζοντας παράλληλα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να δικαιώσει την αγωνία τους.

Ελλάδα

Σύγκρουση ΙΧ με πυροσβεστικό όχημα - Νεκρός ένας άνδρας

τροχαίο δυστύχημα

Τραγικό θάνατο βρήκε 56χρονος επιχειρηματίας από το Ζευγολατιό Οιχαλίας, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε – για άγνωστο λόγο – έχασε τον έλεγχο και συγκρούστηκε σφοδρότατα πλαγιομετωπικά με Πυροσβεστικό όχημα της Π.Υ. Μελιγαλά που επέστρεφε στη βάση του μετά από περιπολία.

Το τροχαίο δυστύχημα συνέβη στις 21:35 το βράδυ του Σαββάτου στο Ζευγολατιό και το όχημα του άτυχου 56χρονου διαλύθηκε από τη μέση και μπροστά…

Κανένας από τους επιβαίνοντες Πυροσβέστες δεν τραυματίστηκε.

Το αυτοκίνητο του 56χρονου μετά την σύγκρουση με το Πυροσβεστικό, πήρε κατεύθυνση και σταμάτησε την πορεία του σε μαντρότοιχο παρακείμενου σπιτιού, όπως αναφέρει το  MessiniaLive.

Χρειάστηκαν περίπου μια ώρα άντρες άλλου οχήματος της Πυροσβεστικής που έφτασε στο σημείο και άντρες του ΕΚΑΒ για να απεγκλωβίσουν τον 56χρονο που μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας για να διαπιστωθεί ο θάνατός του.

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στις φυλακές

Κρήτη: Ο ξαφνικός έλεγχος της ΕΛ.ΑΣ... "έφερε" τσουχτερά πρόστιμα

Ηράκλειο: Νέο τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό