Ελλάδα

79χρονια από την εισβολή της Βέρμαχτ στην Αθήνα

ναζί αθήνα

Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα για την επέτειο εισβολής της Βέρμαχτ στην Αθήνα, στις 27 Απριλίου 1941.

 

Συμπληρώνονται σήμερα 79 χρόνια από την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στην ανοχύρωτη Αθήνα. Στις 27 Απριλίου 1941 άρχισε η μαύρη νύχτα της Κατοχής, που κράτησε 3,5 ολόκληρα χρόνια κι επέφερε τρομερά δεινά στην Ελλάδα. Τα πάνοπλα γερμανικά στρατεύματα συναντούν έρημους δρόμους και τους πολίτες κλεισμένους στα σπίτια τους. Ήταν μία από τις πρώτες συλλογικές και αυθόρμητες εκδηλώσεις αντίστασης του ελληνικού λαού απέναντι στον εισβολέα, σαφής ένδειξη της αποφασιστικής διάθεσης για συνέχιση του εθνικο-αμυντικού αγώνα 1940-1941.

Ήδη, από εκείνη την αποφράδα ημέρα της εισόδου του εισβολέα στην Αθήνα, εκδηλώνεται το πνεύμα της Αδούλωτης Αθήνας, όπως το έθεσε ο εκφωνητής του ραδιοφώνου Κώστας Σταυρόπουλος στο τελευταίο ιστορικό ανακοινωθέν στις 27.4.1941: «… Αδέλφια κρατείστε καλά μέσα στην ψυχή σας το πνεύμα του μετώπου. Ο εισβολεύς εισέρχεται εις την έρημον πόλιν με τα κατάκλειστα σπίτια. Έλληνες ψηλά τις καρδιές. .... Ο πόλεμός μας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί μέχρι της τελικής ελλνίκης. Ζήτω το έθνος των Ελλήνων». Ακολούθησαν η θυσία του μαθητή Μάθιου Πόταγα έξω από τη Βυτίνα, ο πάνδημος συναγερμός της Μάχης της Κρήτης και η σθεναρή λαϊκή αντίσταση στον εισβολέα, το κατέβασμα της σβάστικας από την Ακρόπολη από τον Λάκη Σάντα και τον Μανώλη Γλέζο και πολλές ακόμη πράξεις, που γέννησαν τη δόξα του λαού μας, το έπος της Εθνικής Αντίστασης, με την καθολικότητα στο χρόνο, στο χώρο, στη συμμετοχή του λαού, στις μορφές πάλης.

Ο απολογισμός της Κατοχής για την Ελλάδα ήταν περισσότερο από δραματικός: εκατοντάδες χιλιάδες οι νεκροί από την πείνα, τις εκτελέσεις, τις ασθένειες, τις εκτοπίσεις, τα καταναγκαστικά έργα, τα βασανιστήρια, ενώ λόγω και της υπογεννητικότητας η χώρα μας ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, που υπέστη μείωση του πληθυσμού της, σημαντική μάλιστα! Η εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας εξολοθρεύθηκε. Χίλια επτακόσια εβδομήντα χωριά και περισσότερα από τετρακόσιες χιλιάδες σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες. Οι παραγωγικές και κοινωνικές υποδομές της χώρας μας καταστράφηκαν ολοσχερώς, οι πόροι της λεηλατήθηκαν μεθοδικά. Επιπλέον, αρχαιολογικοί και πολιτιστικοί θησαυροί ανυπολόγιστης αξίας εκλάπησαν, λεηλατήθηκαν και φυγαδεύτηκαν στο Γ’ Ράιχ, ενώ μοναδικής αξίας μνημεία υπέστησαν βαρύτατες καταστροφές. Η χώρα μας υπέστη μία ανείπωτη τραγωδία και συνάμα μία πρωτόγνωρη οικονομική καταστροφή, που υπονόμευσε βάναυσα την αναπτυξιακή της προοπτική για δεκαετίες.

Κι όμως! Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τριάντα χρόνια μετά την επανένωση της Γερμανίας η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (Ο.Δ.Γ.) εξακολουθεί να αρνείται να αναλάβει εμπράκτως την ευθύνη της για τα φοβερά εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας και συνεχίζει να αθετεί σκανδαλωδώς τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ιστορία και το Διεθνές Δίκαιο επωφελούμενη και του γεγονότος ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις, διαχρονικά, δεν έχουν διεκδικήσει με το απαιτούμενο σθένος, μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα την ικανοποίηση των δίκαιων και απαράγραπτων οφειλών της Ο.Δ.Γ. προς την Ελλάδα.

Καλούμε τη γερμανική κυβέρνηση να εκφράσει την έμπρακτη μεταμέλειά της για την καταστροφή της Ελλάδας, στα όρια της γενοκτονίας, που διέπραξε το Γ’ Ράιχ, προσερχόμενη σε διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση του συνολικού ζητήματος των γερμανικών οφειλών (επιστροφή των κλαπέντων πολιτιστικών αγαθών και του κατοχικού δανείου, καταβολή των επανορθώσεων για την καταστροφή και λεηλασία της χώρας και των αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων). Καλούμε την κυβέρνηση της Ο.Δ.Γ. να μην ξεχνά ότι ο ελληνικός λαός υπέφερε τα πάνδεινα και με την Αντίσταση και τη θυσία του προσέφερε τα μέγιστα στον αγώνα για τη συντριβή του ναζισμού και του φασισμού και την απαλλαγή και της ίδιας της Γερμανίας από τον χιτλερικό ζυγό. Την καλούμε επίσης να συνάψει την επιβαλλόμενη από το Διεθνές Δίκαιο Συνθήκη Ειρήνης με την Ελλάδα.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να θέσει εκ νέου το ζήτημα στη γερμανική κυβέρνηση, καθώς και στους διεθνείς οργανισμούς και τους υπερεθνικούς θεσμούς στους οποίους συμμετέχει η Ελλάδα, προχωρώντας παράλληλα και σε όλες τις άλλες απαιτούμενες, πολιτικά και νομικά – δικαστικά, ενέργειες για την αποτελεσματική διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Τονίζουμε, για άλλη μια φορά, ότι ο αγώνας διεκδίκησης των απαράγραπτων και πλήρως τεκμηριωμένων αξιώσεων της Ελλάδας, ένας αγώνας, που ενώνει - όσο τίποτα άλλο - τον ελληνικό λαό, δεν στρέφεται κατά του γερμανικού λαού, τον οποίο τιμούμε και αισθανόμαστε αλληλέγγυοι μαζί του, αλλά εναντίον της αδιαλλαξίας των κυβερνήσεων της ΟΔΓ. Η ανιδιοτελής και πολύχρονη συμμετοχή συλλογικοτήτων και δημοκρατών της Γερμανίας στον κοινό μας αγώνα, αναδεικνύει, εξάλλου, τον οικουμενικό του χαρακτήρα και την θεμελίωσή του στις πανανθρώπινες αρχές και αξίες της δικαιοσύνης, της ειρήνης και της δημοκρατίας.

Διατρανώνουμε, τέλος, την πρόθεσή μας να κλιμακώσουμε και να δώσουμε αταλάντευτα και ανυποχώρητα μέχρι την τελική νίκη τον αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, έναν αγώνα που αποτελεί, παράλληλα, γέφυρα πραγματικής φιλίας με τον γερμανικό λαό και κοινής πάλης, αντιφασιστικής και δημοκρατικής, των δύο λαών και όλων των λαών.

Η φετινή, 79η μαύρη επέτειος είναι η πρώτη χωρίς τον Πρόεδρό μας, την ενσάρκωση του αντιστασιακού πνεύματος του λαού μας, την μαχόμενη μνήμη του ελληνικού έθνους, τον υποστηρικτή των αγώνων για ελευθερία όλων των λαών, τον αγαπημένο μας Μανώλη Γλέζο. Όπως εκείνος ορκιζόταν στο όνομα των συναγωνιστών του, που έπεσαν για μια Ελεύθερη Ελλάδα, ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για την δικαίωση της Αντίστασης και της θυσίας του λαού μας, έτσι και εμείς, τιμώντας εμπράκτως τη μνήμη και τους αγώνες της Εθνικής Αντίστασης, αναλαμβάνουμε την ιερή δέσμευση ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση και την αποκατάσταση των αδικιών που υπέστη ο ελληνικός λαός στην περίοδο της βάρβαρης ναζιστικής κατοχής. 

 

Ελλάδα

Θλίψη: 1 με 4 Αυγούστου κάηκε άνω του 50% της έκτασης που καίγεται σε μια αντιπυρική περίοδο

φωτια πυρκαγια πυροσβεστικη πυροσβεστης

Θλίψη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις προκαλεί η εκτίμηση καμένων -στις τελευταίες πυρκαγιές- εκτάσεων, από το Beyond EO Center του Αστεροσκοπίου Αθηνών. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρχικός απολογισμός των καμένων εκτάσεων για την εβδομάδα 1-4 Αυγούστου 2021 ξεπερνάει το 50% της καμένης έκτασης που συνήθως καίγεται σε μια αντιπυρική περίοδο. Ενδεικτικά, το 2020 η καμένη έκταση ήταν 10.376 εκτάρια και 9.405 εκτάρια το 2019.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Beyond EO Center, ο αρχικός υπολογισμός των καμένων εκτάσεων των πυρκαγιών στη Ρόδο (1/8/2021), Αττική (3/8/2021), Εύβοια (3/8/2021) και Ανατολική Μάνη (3/8/2021) ανέρχεται στα περίπου 6.000 εκτάρια (60.000 στρέμματα).

Λαμβάνοντάς ωστόσο υπόψη και τις μεγάλες πυρκαγιές την περίοδο Μαΐου - Ιουλίου 2021 (Αίγιο, 252,22 εκτάρια, Σάμος 406 εκτάρια, Στύρα Ευβοίας 395 εκτάρια, Κεφαλονιά 604 εκτάρια και Σχίνος Κορινθίας 5020 εκτάρια), η καμένη έκταση ανέρχεται περίπου στα 124.000 στρέμματα.

«Πάμε ίσως σε εφιάλτη διαρκείας μέσα στον Αύγουστο» προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ενώ ζήτησε ετοιμότητα για τα πλημμυρικά φαινόμενα, που θα ακολουθήσουν την καταστροφή των δασικών εκτάσεων.  

«Πάμε ίσως σε έναν εφιάλτη διαρκείας μέσα στον Αύγουστο εφιάλτη που θα συντίθεται ουσιαστικά από δεκάδες γεγονότα σε όλο τον ελληνικό χώρο, γεγονότα που θα υποβοηθηθούν από τα μελτέμια που είναι προ των πυλών. Συνεπώς έχουμε να κάνουμε με μια παρατεταμένη δύσκολη περίοδο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

 

 

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ρόδος: Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών μετά την πυρκαγιά

Φωτιά στην Εύβοια: Σπάνε πόρτες για να αναζητήσουν εγκλωβισμένους (βίντεο)

Λέκκας: Στους 600 βαθμούς η θερμοκρασία στην φωτιά στη Βαρυμπόμπη- βίντεο