Ελλάδα

33χρονος είχε μετατρέψει το κυλικείο του ΤΕΙ σε κέντρο διακίνησης κάνναβης

33χρονος είχε μετατρέψει το κυλικείο του ΤΕΙ σε κέντρο διακίνησης κάνναβης

Θορυβήθηκαν οι πανεπιστημιακές αρχές από την αποκάλυψη ότι ένας 33χρονος που εργαζόταν στο κυλικείο του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα, το είχε μετατρέψει σε... «καβάντζα» και ενδεχομένως κέντρο διακίνησης ναρκωτικών τα οποία καλλιεργούσε μαζί με τη μητέρα του και τη Ρωσίδα σύντροφό του στο σπίτι τους με την υδροπονική μέθοδο!

Το πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης εντοπίστηκε από τον σκύλο ανίχνευσης ναρκωτικών σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, πίσω από το λεβητοστάσιο του σπιτιού, όπου ήταν εγκατεστημένα συστήματα εξαερισμού και αυτόματου ποτίσματος, τεχνητός φωτισμός, λαμπτήρες θερμότητας, μετασχηματιστές, ψηφιακό θερμόμετρο – υγρόμετρο και άλλα εξαρτήματα! Στο σπίτι συνελήφθησαν ο 33χρονος, η 53χρονη μητέρα του και μία 30χρονη από τη Ρωσία που διέμενε μαζί τους.

Μέσα στον χώρο, καλλιεργούνταν σε γλάστρες με τη μέθοδο της υδροπονίας 53 δενδρύλλια κάνναβης ύψους ως 1,50 μέτρου χωρίς φύλλωμα, που κατασχέθηκαν μαζί με τέσσερα κιλά και 488 γραμμάρια κάνναβης από την συγκομιδή τους, τρεις συσκευασίες με 16,65 γραμμάρια αποσπάσματα φυτικής κάνναβης, μία ζυγαριά ακριβείας, έξι τρίφτες με υπολείμματα κάνναβης και χειρόγραφες σημειώσεις.

Στη συνέχεια, έγινε έρευνα στο κυλικείο του 33χρονου στα πρώην ΤΕΙ Ηπείρου, όπου εργαζόταν και η μητέρα του και βρέθηκαν ένα δέμα και διάφορες συσκευασίες με 844 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, δύο ζυγαριές ακριβείας, επτά πίπες καπνίσματος, πέντε τρίφτες, μία ηλεκτρονική συσκευή ατμίσματος και πέντε μπουκαλάκια με άγνωστη υγρή ουσία που εστάλη για ανάλυση. Οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Θεσπρωτίας με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους για καλλιέργεια, κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών.

Πηγή: protothema.gr

Ελλάδα

Η χωριάτικη σαλάτα... «βασίλισσα» στην Covid εποχή

χωριάτικη

Περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα χρώματα της παλέτας, έχει έντονα αρώματα και δυνατές γεύσεις συνδυασμένες αρμονικά, είναι ιδανική για χαλαρά... μακροβούτια και έχει απαθανατιστεί σε άπειρα «κλικς» σε όλο τον κόσμο. Η «πρωταγωνίστρια» του καλοκαιριού είναι η χωριάτικη σαλάτα, η οποία, όπως λένε χαρακτηριστικά μάγειρες και μαγείρισσες, ειδικά αυτή την περίοδο, στην εποχή της Covid, έχει την τιμητική της! Και, μάλιστα, όχι μόνο στο τραπέζι αλλά και στα social media, αφού φωτογραφίες της κατακλύζουν καθημερινά το διαδίκτυο από λάτρεις κάθε εθνικότητας.

Η χωριάτικη σαλάτα αποτελεί εδώ και χρόνια σήμα κατατεθέν του ελληνικού καλοκαιριού και οι τουρίστες τη φωτογραφίζουν μετά ...μανίας και την «ανεβάζουν» στα social media με ...«χορταστικά» σε θαυμασμό σχόλια. Η ...πολυταξιδεμένη πλέον ντοματοσαλάτα, με το φρέσκο αγγουράκι, μια γερή δόση φέτας, ελιές, ρίγανη και φυσικά ελαιόλαδο, είναι από τα πλέον πολυφωτογραφημένα πιάτα, εξηγεί στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο φωτογράφος φαγητού Νίκος Πασχάλης.

«Η χωριάτικη σαλάτα είναι ψηλά στην κατάταξη στα κοινωνικά δίκτυα με ισχυρή παρουσία στο instagram και το facebook, γιατί από τα πρώτα που θα κάνει κάποιος όταν έρθει στην Ελλάδα είναι να φάει σαλάτα και να τη φωτογραφίσει αποτυπώνοντας την πανδαισία των χρωμάτων σε ένα μόνο πιάτο. Οι ξένοι δυσκολεύονται να περιγράψουν τη γεύση και οι πιο απαιτητικοί υποκύπτουν σε αυτήν, όπως και στη διατροφική της αξία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πασχάλης.

Ο ειδικός στο food-styling, θα τη φωτογράφιζε είτε με φόντο τη θάλασσα, είτε σε κάποιο ορεινό τοπίο, ενώ δεν θα έλειπε και μια κοντινή λήψη με το κατακόκκινο γυαλιστερό της ντομάτας, που έρχεται σε αντίθεση με το πράσινο του αγγουριού και τη λευκή φέτα, αποτελώντας -όπως τόνισε- την ιδανική φωτογραφία. «Είναι από μόνη της ένα τέλειο "μοντέλο" για φωτογράφιση, δεν χρειάζεται φίλτρα για να αναδειχθεί η ομορφιά της και όλες οι... πόζες της είναι μοναδικές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Βασίλισσα» του καλοκαιριού και στην Covid εποχή

«Κάθε καλοκαίρι η χωριάτικη σαλάτα στέφεται βασίλισσα του καλοκαιριού, φέτος όμως ακόμη περισσότερο, καθώς ο κόσμος έχει στραφεί στα λαχανικά και τη σωστή διατροφή για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του», ανέφερε, από την πλευρά της, στο «Πρακτορείο 104,9 FM» η Κική Εμμανουηλίδου, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων και Ζαχαροπλαστών Β. Ελλάδας.

Η συγκεκριμένη σαλάτα είναι απλή στην παρασκευή της, αλλά μας φτιάχνει τη διάθεση καθώς, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε η κ. Εμμανουηλίδου, διαθέτει σχεδόν τα πάντα: γεύση, άρωμα, χρώμα, φυτικές ίνες, άπειρες βιταμίνες, πλούσια αντιοξειδωτική δράση και παράλληλα είναι φτωχή σε θερμίδες!

Σύμφωνα με την κ. Εμμανουηλίδου, η ντομάτα από βοτανικής άποψης είναι φρούτο. Με βάση όμως μια δικαστική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής το 1893 που έκρινε ότι, επειδή οι ντομάτες τρώγονται συνήθως μαγειρεμένες ή σε σαλάτα μαζί με το φαγητό και όχι μετά απ' αυτό, κατατάσσεται στα λαχανικά. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι αν και η ντομάτα καλλιεργείται πλέον σε όλο τον κόσμο, οι Έλληνες είναι αυτοί που τρώνε περισσότερες ανά άτομο, σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

«Η "πρωταγωνίστρια" ντομάτα ήρθε στην Ελλάδα το 1818 και έκτοτε αποτελεί αναπόσπαστο συνοδευτικό, ενώ για κάποιους ένα κυρίως γεύμα. Σύμφωνα με τους σεφ μπήκε στη ζωή των Ελλήνων, όχι ως συστατικό της χωριάτικης σαλάτας, αλλά όσοι δούλευαν σε χειρωνακτικές εργασίες, έπαιρναν μαζί τους για φαγητό της ημέρας ντομάτα, κρεμμύδι, ελιές, αγγούρι και σε ελάχιστες περιπτώσεις λίγο τυρί, συνοδευόμενα πάντα με μία χοντρή φέτα ψωμιού. Αργότερα πήρε τη θέση της η σαλάτα στο τραπέζι», εξήγησε η κ. Εμμανουηλίδου.