Ελλάδα

Πολιτική

Βενιζέλος: Ολέθριο ιστορικό λάθος η σύνδεση προσφυγικού - αξιολόγησης

βενιζελος.jpg

«Το προσφυγικό θέτει υπό σκληρή δοκιμασία την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά καθώς συνοδεύεται και από μεταναστευτικές ροές. Η ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη, και ιδίως η Ελλάδα, έχουν εμπλακεί σε ένα πρόβλημα που δεν είναι ευρωπαϊκό, είναι προφανώς διεθνές». Τα παραπάνω ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε ομιλία του στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «ολέθριο ιστορικό λάθος» τη σύνδεση του προσφυγικού με την αξιολόγηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι από το 2009 έως το 2015, μέσα από τις θέσεις που κατείχε, «ποτέ δεν επιτρέψαμε να συνδεθεί η οικονομική κρίση με την εξωτερική πολιτική και ποτέ δεν δεχθήκαμε απροκάλυπτες μετωπικές πιέσεις σε σχέση με τα μεγάλα εθνικά μας θέματα. Αυτή η διασύνδεση από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά έγινε αφελώς. Συνδέθηκε η οικονομική διαπραγμάτευση για το τρίτο μνημόνιο με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».

Αναφορικά με το θέμα της Σένγκεν, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης της χώρας από τη Σένγκεν. «Στο Σένγκεν θα είσαι ως χώρα νομικά, όμως -όπως προβλέπει η συνθήκη- άλλα κράτη μπορούν να επιβάλλουν εσωτερικούς ελέγχους στα σύνορά τους. Κάτι που ήδη γίνεται. Άρα θα έχεις όλα τα μειονεκτήματα της παραμονής στη Σένγκεν και όλα τα μειονεκτήματα της επιβολής συνοριακών ελέγχων από άλλα κράτη».

​Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εάν μπορεί η κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο ανέφερε ότι έχει τυπική νομιμότητα. Ωστόσο, επανέλαβε ότι μόνο μια κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας όλων των δημοκρατικών δυνάμεων που πιστεύουν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε μια υπέρβαση.

«Αν ο κ. Τίπρας ήθελε να το κάνει αυτό θα το έκανε τον Σεπτέμβριο. Η επιλογή να ξανακάνει τη μικρή κυβέρνηση της μικρής κοινοβουλευτικής βάσης δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία άλλη πρόθεση», προσέθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Επανέλαβε την άποψή του για μια "στασιμοχρεοκοπία". Ούτε κατάρρευση με την έννοια της εξόδου από το ευρώ και του πιστωτικού γεγονότος, αλλά ούτε και υπέρταση. «Θα σερνόμαστε στη θάλασσα με τον κίνδυνο να βυθιστούμε. Ωστόσο έχω την εντύπωση ότι από ένα σημείο και μετά και η στασιμοχρεοκοπία έχει κόστος», είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα ως οικονομία υπάρχει αυτή τη στιγμή λόγω των capital controls. Αν δεν υπήρχαν θα είχε καταρρεύσει το πιστωτικό σύστημα.

Επίσης τόνισε ότι αν δεν έχει μια χώρα χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν υπάρχει ούτε ανάπτυξη, ούτε ΕΣΠΑ, ούτε επενδύσεις, ούτε ιδιωτική επένδυση και συνέχισε: «Πού μετέχει η Ελλάδα στο πακέτο Γιούνκερ; Πουθενά διότι δεν υπάρχει ιδιωτική χρηματοδότηση, δεν υπάρχει τραπεζικό σύστημα το οποίο λειτουργεί. Όταν λες ότι η μόνη προοπτική ανάπτυξης είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και η διαχείριση των κόκκινων δανείων, τότε αυτό δεν είναι προοπτική».

Αναφορικά με την εκλογή του νέου προέδρου στη ΝΔ, σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης ηγείται ενός κόμματος που έχει αντιφάσεις, και η μεγαλύτερη είναι το γεγονός ότι στη ΝΔ στεγάζονται και δυνάμεις οι οποίες φλερτάρουν με την ιδέα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ- και αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα.

ΑΜΠΕ

Ελλάδα

Γυμνάσια - Λύκεια: Σήμερα αποφασίζουν οι Λοιμωξιολόγοι για το άνοιγμά τους

Επιστροφή στις τάξεις για τους μαθητές Γυμνασίου και Α' και Β' Λυκείου

Σήμερα «κλειδώνουν» οι αποφάσεις για τα γυμνάσια και τα λύκεια καθώς οι λοιμωξιολόγοι θα εισηγηθούν τις αποφάσεις τους στην κυβέρνηση.

Ολα δείχνουν πως πάμε ολοταχώς για άνοιγμα με πιθανότερη ημερομηνία την 1η Φεβρουαρίου, καθώς όπως τονίζουν ειδικοί, αλλά και κυβερνητικά στελέχη εδώ και μέρες, το άνοιγμα των σχολείων είναι η «πρώτη προτεραιότητα». Οι ειδικοί θα κρίνουν από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αλλά και από το άνοιγμα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και το λιανεμπόριο, προκειμένου να πάρουν τις αποφάσεις τους, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται το απόγευμα.

Οι σκέψεις των ειδικών για το άνοιγμα σε γυμνάσια και λύκεια
Τα μέλη της επιτροπής φαίνονται προβληματισμένα για το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων, ωστόσο στην πλειοψηφία τους είναι θετικοί στο να δώσουν το «πράσινο φως».

Στην πλειοψηφία επικρατεί η άποψη πως θα ήταν καλό να γίνει το άνοιγμα την 1η Φεβρουαρίου και όχι αυτή την προσεχή εβδομάδα, ώστε να εκτιμηθούν καλύτερα οι επιπτώσεις από το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Αυτό θα δώσει ταυτόχρονα και τον χρόνο στους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία να οργανωθούν καλύτερα. Υπάρχουν ωστόσο και «φωνές» που διαφωνούν με το άνοιγμα στα γυμνάσια και τα λύκεια, θεωρώντας πως χρειάζονται περισσότερο χρόνο ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση.

«Στις 25/1 η άποψή μου είναι ότι δεν θα πρέπει να ανοίξει τίποτα. Να δούμε πού θα κατασταλάξει το πράγμα. Προηγείται το άνοιγμα άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων. Οι γονείς να φέρουν φαΐ στο σπίτι», επισήμανε στο iefimerida.gr μέλος της επιτροπής, ενώ και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα.

 

Γκάγκα: Απόλυτη προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων

Οι περισσότεροι λοιμωξιολόγοι ωστόσο τάσσονται υπέρ του ανοίγματος των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την 1η Φεβρουαρίου. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά η συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» Μίνα Γκάγκα, «είναι απόλυτη προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων».

Σε δηλώσεις του ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι «τα σχολεία πρέπει να είναι το επόμενο βήμα», σημειώνοντας πως θα χρειαστεί δύο εβδομάδες για το άνοιγμά τους, «αν πάνε καλά τα πράγματα με το λιανεμπόριο».

Αποφασίζουν για το άνοιγμα καταστημάτων ΟΠΑΠ -Ανοιχτό για κυνήγι και ψάρεμα

Εκτός των σχολείων της δευτεροβάθμιας, η ειδική επιτροπή θα συνεδριάσει και για το άνοιγμα σε άλλους τομείς όπως τα καταστήματα ΟΠΑΠ. Το πιθανότερο σενάριο είναι να ανοίξουν την προσεχή Δευτέρα, κάτω όμως από πολύ αυστηρά και πιο εξειδικευμένα μέτρα όπως για παράδειγμα, το διάστημα παραμονής εντός του καταστήματος.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται να επιτραπεί ξανά το ψάρεμα και το κυνήγι, ενώ θα αποφασίσουν και για το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, κάτι που θα σημαίνει πως για την συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούν να γίνουν και μετακινήσεις εκτός Νομού. Σήμερα θα συζητηθεί και το θέμα του ανοίγματος της εστίασης, ωστόσο δεν αναμένονται αποφάσεις.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο - Open Mall: Οδεύει προς "επιτήρηση" το έργο και στο ... βάθος απένταξη!

Εργαζόμενοι στην Κρήτη, ασφαλισμένοι στη Βουλγαρία και φοβούνται να μιλήσουν!

Απείλησε με όπλο τους γονείς του για να του “γράψουν” ένα σπίτι