Ελλάδα

Πολιτική

Συνάντηση Ιερώνυμου με τον πρέσβη της Παλαιστίνης

Ιερώνυμος

Ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα η ΑΕ κ. Marwan Toubassi επισκέφθηκε τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β΄. Ο Πρέσβης επέδωσε ένα συμβολικό μετάλλιο και μια επιστολή εκ μέρους του Προέδρου Mahmoud Abbas στον Μακαριότατο, στην οποία ζήτησε την επείγουσα και άμεση παρέμβαση της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία του παλαιστινιακού λαού και των αναφαίρετων δικαιωμάτων του που βρίσκονται αντιμέτωπα με την κλιμάκωση των πολιτικών του ισραηλινού καθεστώτος του απαρτχάιντ, αποικισμού και κατοχής, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρέσβης τόνισε την ανάγκη προστασίας και ανάκτησης των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας του Ορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ιδιαίτερα στην Πύλη της Jaffa και στην περιοχή της Ιερουσαλήμ. Ο Πρέσβης Toubassi δήλωσε ότι απαιτούνται πρακτικά, νομικά και πολιτικά μέτρα για την προστασία της Ιερουσαλήμ, των ιερών τόπων και ιδιοκτησιών καθώς και της χριστιανικής ιστορικής κληρονομιάς.

Ο Πρέσβης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την αδιάκοπη του υποστήριξη για Ειρήνη, Ελευθερία και Ευημερία για τον Παλαιστινιακό λαό και τόνισε την επείγουσα ανάγκη να τερματιστεί η κατοχή και να λογοδοτήσει το Ισραήλ για τα εγκλήματά του και να ακολουθηθεί η μοναδική βιώσιμη πορεία της λύσης των δυο κρατών, στα σύνορα του 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Κράτους της Παλαιστίνης που θα εξασφαλίσει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία για ολόκληρη την περιοχή και της λαούς της.

Πολιτική

Κεραμέως: Δεν νοείται κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία

Νίκη Κεραμέως

Ως «μεγάλο βήμα» το οποίο στηρίζεται στην «ομόφωνη εισήγηση των ειδικών» χαρακτήρισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, την επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων της χώρας.

Σχολιάζοντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο» την προσεχή επαναλειτουργία Δημοτικών και Νηπιαγωγείων, υπογράμμισε ότι «Οι ειδικοί μας είπαν να ανοίξουμε τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία. Αλλά και ο πρωθυπουργός είχε πει ότι τα δημοτικά θα ανοίξουν εάν η πορεία της νόσου είναι καθοδική».

Επισήμανε: «Όλες οι προϋποθέσεις πληρούνται, ώστε τα παιδιά να επιστρέψουν στη κανονικότητα, και στο φυσικό τους χώρο, δηλαδή το σχολείο. Δεν νοείται κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία»

Παράλληλα, η υπουργός υποστήριξε πως η επαναλειτουργία των σχολείων δεν γίνεται για 15 μέρες, καθώς όπως είπε, πολλά σχολικά τμήματα που έχουν μέχρι 15 μαθητές, θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά και ως εκ τούτου «υπάρχει μάθημα για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες».

Ακόμα, γνωστοποίησε ότι η προσέλευση των μαθητών σε Γυμνάσια και Λύκεια είναι στο 50%.

Σε ότι αφορά το νέο σχολικό έτος που ξεκινά τον Σεπτέμβριο, η κ. Κεραμέως σημείωσε: «Ακούμε τους ειδικούς. Όταν συζητάω με τον κ. Τσίοδρα για τον Σεπτέμβριο, μου λέει έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας και θα τα βλέπουμε όλα βήμα-βήμα. Το ίδιο θα κάνουμε και το Σεπτέμβριο. Η πορεία της νόσου είναι καθοδική. Είμαστε πολύ προσεκτικοί».

«Δεν υπάρχει καλύτερος χώρος από το σχολείο για να μάθουν τα παιδιά και να εξοικειωθούν στη νέα πραγματικότητα. Δηλαδή πως να συνυπάρχουν, να φροντίζουν τον εαυτό τους και τους φίλους τους» πρόσθεσε η υπουργός.