Ελλάδα

Πολιτική

Σε διάλογο κάλεσε τους αγρότες ο πρωθυπουργός

αλέξης τσίπρας

«Παράθυρο» για βελτιώσεις στο σχέδιο για το ασφαλιστικό άφησε ο Πρωθυπουργός κατά την εισηγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, υπογραμμίζοντας πάντως ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καθίσουν όλες οι ομάδες και οι αγρότες στο τραπέζι του διαλόγου.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην προσπάθειά μας να προστατέψουμε τους πιο αδύναμους, τα χαμηλά εισοδήματα μοιράζουμε το δικό τους βάρος στα υψηλά και μεσαία εισοδήματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό δημιουργεί επιβαρύνσεις που πρέπει να επανεξεταστούν. Είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε ακούγοντας τις προτάσεις των επιστημονικών φορέων. Το ίδιο θα πράξουμε και με τους αγρότες», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «χωρίς διάλογο δεν υπάρχουν λύσεις».
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους αγρότες ο Πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτός για έναν ειλικρινή διάλογο, προσθέτοντας πως υπάρχουν «σημαντικά περιθώρια βελτιώσεων τόσο στο θέμα των εισφορών και της μεταβατικότητας των διατάξεων, όσο και της προστασίας του εισοδήματός τους, ιδίως των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.
Επισήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση επιδιώκει η πρώτη αξιολόγηση να γίνει έγκαιρα, χωρίς κωλυσιεργίες και τακτικισμούς από την πλευρά των δανειστών.

Η Ευρώπη είναι σε επίκεντρο πολλαπλών κρίσεων. Στην Κίνα οι αναταράξεις δημιουργούν προβλήματα στις χρηματαγορές. Η προσφυγική κρίση βρίσκεται στο απόγειο της. Είναι η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και περνά μέσα από τα νησιά μας.
Η Ευρώπη δείχνει σαστισμένη. Οι εσωτερικές της αντιφάσεις και η παρουσία ακροδεξιών δυνάμεων δυσκολεύουν την διαχείριση της κρίσης και οδηγούν σε πολιτικές κλειστών συνόρων.
«Η Ελλάδα μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για τα hot spot με τη συμβολή του ελληνικού στρατού. Περιμένουμε από τους εταίρους να κάνουν το ίδιο για τις δικές τους υποχρεώσεις. Οι συμφωνίες δεν μπορεί να είναι a la carte».
Όπως είπε τις δυο παραπάνω κρίσεις συμπληρώνει η κρίση ασφάλειας στη Μέση Ανατολή. Δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος και για να σπάσει χρειάζεται διορατικότητα. Εμεις τη διαθέτουμε και κάνουμε σταθερά βήματα για να γίνουμε μέρος της λύσης.
Το δόγμα πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής αποδίδει καρπούς, είπε ο πρωθυπουργός. «Από χώρα που θεωρούσε τον εαυτό της μικρό και αδύναμο μετατρέπεται παρά τις οικονομικές δυσκολίες σε χώρα κόμβο. Σε χώρα-γέφυρα με τη Μέση Ανατολή», είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις κινήσεις με Ισραήλ, Κύπρο, Αίγυπτο και Ιραν.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για σημαντικές συμφωνίες που υπεγράφησαν στην Τεχαράνη.

Δεν παραβλέπω την κόπωση του λαού μας μετά από έξι χρόνια. Για πρώτη φορά όμως έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο κάβο και μετά φως στον ορίζοντα.
Εχουμε προετοιμάσει το έδαφος για γρήγορη αξιολόγηση. Τα αυξημένα έσοδα το 2015 δείχνουν ότι κάτι αλλάζει. Απορροφήσαμε το σύνολο από τα προγράμματα ΕΣΠΑ.
Τηρούμε κατά γράμμα τη συμφωνία έχοντας πρώτη προτεραιότητα την προστασία των φτωχότερων εισοδημάτων. Αυτό αναγνωρίζεται από κράτη της Ευρωζώνης. Μένει να αναγνωριστεί και από το σύνολο των θεσμών, όχι μόνο των ευρωπαϊκών.
Υπάρχουν οι προϋποθέσεις αν όλες οι πλευρές δείξουν στάση συνεργασίας.
 

Ελλάδα

Σεισμός στην Ελασσόνα: Νεκρός ο άνδρας που απεγκλωβίστηκε

σεισμος εκκλησια ελασσονα

Κατέληξε δυστυχώς ο 83χρονος, ο οποίος είχε εγκλωβιστεί στα ερείπια του σπιτιού του στο Μεσοχώρι Ελασσόνας, κατά τη διάρκεια του μεγάλου σεισμού των 6 Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή.

Ο άτυχος άνδρας, είχε διακομιστεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας μετά τον απεγκλωβισμό του από την ΕΜΑΚ, και τα ξημερώματα της Κυριακής κατέληξε.

Ο ηλικιωμένος βρισκόταν μαζί με τη σύζυγό του στο σπίτι τους στο Μεσοχώρι Ελασσόνας, όταν ο Εγκέλαδος σάρωσε το ορεινό χωριό της Θεσσαλίας και γκρέμισε το σπίτι τους.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Οι ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ και η ... ζωηρή παρέα

Ο Μιχάλης Μπούσης μίλησε στο ekriti.gr από την Αμερική για τις εξελίξεις στον ΟΦΗ

Σεισμός στη Θεσσαλία: Σχεδόν 900 σπίτια είναι μη κατοικήσιμα