Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

ΤτΕ: Βασική προϋπόθεση για ανάπτυξη η σταθερότητα και η συναίνεση

Image
ττε
 clock 13:32 | 04/12/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Δύο προϋποθέσεις για την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα και στην ανάκαμψη, θέτει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην Ενδιάμεση Έκθεση για την Νομισματική Πολιτική που υποβλήθηκε πριν από λίγο στη Βουλή.

Πρώτον, η εφαρμογή της Σύμβασης που διαπραγματεύτηκε η Κυβέρνηση με τους εταίρους. Επιπροσθέτως ο διοικητής της ΤτΕ καλεί την Κυβέρνηση να λάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, πέραν της Σύμβασης, προκειμένου να βελτιωθεί το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα, αξιοποιώντας το θετικό γεγονός της προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των σημαντικών τραπεζών.

Δεύτερη προϋπόθεση αφορά τη στήριξη από τη Βουλή των Ελλήνων της προσπάθειας προσαρμογής και συνεπώς τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας. "Είναι αυτονόητο ότι η Βουλή θα πρέπει να συμβάλει στην ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου που υλοποιεί τη Σύμβαση, τη στιγμή μάλιστα που το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής έχει ήδη επιτευχθεί από το 2010 μέχρι σήμερα και απομένει ένα μικρό μόνο μέρος" αναφέρει χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία και κατά το παρελθόν έχει τονίσει την ανάγκη πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, εκτιμά ότι η συναίνεση που έχει ήδη επιτευχθεί και είναι μια μεγάλη κατάκτηση δεν πρέπει να διαρραγεί. Αντίθετα, πρέπει να διατηρηθεί για να διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα, να στηρίξει την οριστική έξοδο από την κρίση και να ανοίξει το δρόμο προς την ανάπτυξη.

Ως προϋποθέσεις για την επιστροφή στην ανάπτυξη τίθενται τα εξής: 

- Η αντιμετώπιση του προβλήματος των μη υπηρετούμενων δανείων που θα πρέπει να ακολουθήσει αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

- Η ταχεία εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της ανταγωνιστικότητας. 

- Οι δράσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που θα μειώσουν την ανεργία. 

- Η διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως προβλέπεται στη συμφωνία. 

- Ο εκσυγχρονισμός της φορολογικής διοίκησης, ο οποίος όχι μόνο θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, αλλά και θα βελτιώσει τη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού. 

- Οι διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται, με τη βελτίωση και απλοποίηση του θεσμικού περιβάλλοντος. 

- Η αύξηση των επενδύσεων, έτσι ώστε σύντομα το ποσοστό των επενδύσεων στο ΑΕΠ να προσεγγίσει τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ. 

- Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η ταχεία προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων

Όσον αφορά τέλος την πορεία της οικονομίας στην έκθεση εκτιμάται ότι «επιστρέφει σε ελαφρά αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης το 2015, ωστόσο η ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2016 είναι πιθανή».

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis