Ελλάδα

Οικονομία

Αλέξης Χαρίτσης: Έρχεται η ανάπτυξη

xaritsis_0.jpg

«Η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε μία περίοδο ουσιαστικής ανάπτυξης» τόνισε μιλώντας στο δείπνο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, παρουσιάζοντας τα στοιχεία της οικονομίας που, όπως είπε, δείχνουν «επιστροφή σε τροχιά ανάπτυξης», στις προοπτικές της και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την στήριξη της επιχειρηματικότητας.
Υπογράμμισε ακόμη, αναφερόμενος στη δεύτερη αξιολόγηση, ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι «η διαπραγμάτευση να κλείσει με τρόπο που θα είναι κοινωνικά ανεκτός και οικονομικά βιώσιμος», ώστε να απελευθερωθούν "οι «συμπιεσμένες δυνατότητες της οικονομίας".
«Το ΑΕΠ σημείωσε πραγματική μεγέθυνση κατά 1,8% το τρίτο τρίμηνο του 2016, οι ιδιωτικές επενδύσεις και η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκαν κατά 12,6% και 5,1% αντίστοιχα, ενώ η χώρα κατέγραψε πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, για πρώτη φορά από το 1948 με τις εξαγωγές ν' αυξάνονται κατά 10,2%. Το πιο σημαντικό όμως είναι η αύξηση της απασχόλησης, από το 1ο τρίμηνο του 2015 μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2016 δημιουργήθηκαν 232.000 νέες θέσεις εργασίας μειώνοντας την ανεργία κατά τέσσερις μονάδες» είπε ο κ. Χαρίτσης και συνέχισε:
«Στόχος μας είναι η μακροοικονομική σταθερότητα να αντανακλάται όλο και περισσότερο στην πραγματική οικονομία και να μεταφράζεται σε χειροπιαστή βελτίωση στη ζωή των πολιτών».
Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι οι δημοσιονομικοί και μακροοικονομικοί δείκτες δείχνουν βελτίωση και υπενθύμισε ότι το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2016 έκλεισε με θετικό πρόσημο, ενώ εκτίμησε ότι το ίδιο θα συμβεί και όταν βγουν τα επίσημα στοιχεία και του τέταρτου τρίμηνου.
«'Αρα επιστρέφουμε σε τροχιά ανάπτυξης. Το θέμα είναι πως αυτές τις συνθήκες θα τις μετατρέψουμε σε βελτίωση των συνθηκών στην πραγματική οικονομία και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με τα δικά μας προγράμματα σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς».
Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι το υπουργείο κινείται με δύο στόχους, την αντιμετώπιση «της κρίσης της αποεπένδυσης» και την προώθηση νέου παραγωγικού μοντέλου που «θα αντιμετωπίζει τις δομικές παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και θα εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα». Πρόσθεσε ότι το μοντέλο αυτό θα στηρίζεται στην ενθάρρυνση των συνεργειών, στην εξωστρέφεια, την καινοτομία, και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

Ελλάδα

Υπεγράφη νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ξενοδοχοϋπαλλήλων

ξενοδοχοϋπάλληλοι

Τη νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που διέπει τις εργασιακές σχέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο συνυπέγραψαν σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), μετά την αποδοχή σχετικής πρότασης μεσολάβησης στο πλαίσιο του ΟΜΕΔ.

Η συμφωνία είναι διετής και ισχύει έως 31/12/2022.

Προβλέπει τη διατήρηση των αποδοχών των εργαζομένων στα σημερινά επίπεδα και επιλύει θεσμικά ζητήματα λειτουργικού ενδιαφέροντος για τα ξενοδοχεία.

Η ΠΟΞ χαιρετίζει τη συμφωνία καθώς αποδεικνύει πως ο διάλογος μπορεί να δίνει αμοιβαία θετικές λύσεις, ακόμη και μέσα σε μια συγκυρία μεγάλων απωλειών για τα ελληνικά ξενοδοχεία και με σοβαρές αβεβαιότητες για την εξέλιξη και τις επιπτώσεις της πανδημίας στον ελληνικό τουρισμό το 2021.

Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος δήλωσε σχετικά:

«Η συμφωνία αποτυπώνει την κοινή θέληση να προχωρήσουμε μπροστά, μαζί. Οι Έλληνες ξενοδόχοι, από κοινού με τους εργαζόμενους στον κλάδο δίνουμε το παράδειγμα της ευθύνης, μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες των 48 χρόνων που τιμάμε αδιαλείπτως το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Στις δύσκολες στιγμές πρέπει όλοι να βγάζουμε τον καλύτερο εαυτό μας, κάνοντας το καθήκον μας. Ξενοδόχοι και εργαζόμενοι κάναμε το καθήκον μας. Έχουμε τη βεβαιότητα πως και η Πολιτεία θα συνεχίσει να πράττει το δικό της καθήκον, στηρίζοντας, όπως οφείλει, την απασχόληση».

Σημείωσε δε, ότι «σε αυτή την κατεύθυνση, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι να φτάσουμε στην “επόμενη μέρα” της τουριστικής κανονικότητας έχει καθοριστική σημασία», ενώ χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα «ένα ακόμη ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό». Και πρόσθεσε:

«Οι Έλληνες ξενοδόχοι είμαστε περήφανοι καθώς συνεχίζουμε μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες στην 70χρονη διαδρομή της ελληνικής ξενοδοχίας, να προσφέρουμε στην οικονομία και την κοινωνία. Συνεχίζουμε να επιλέγουμε σταθερά το δρόμο της συνεργασίας και της εργασιακής ειρήνης, ώστε ο τουρισμός, μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, να ξαναγίνει ο μεγάλος πρωταγωνιστής για την οικονομική ανάκαμψη της πατρίδας μας και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών της».

Ειδήσεις σήμερα

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα Περιφέρειας Κρήτης με τον Υπουργό Εσωτερικών

Ε.Ε - κορωνοϊός: Απειλεί με «μπλόκο» στις εξαγωγές εμβολίων μετά τις καθυστερήσεις

Συνάντηση Δένδια με την ΥΠΕΞ του Βελγίου στις Βρυξέλλες – Τι συζήτησαν