Ελλάδα

Κοινωνία

Μουζάλας: Σχέδιο για την ελάφρυνση των νησιών λόγω προσφυγικού

hotspot χιος

Το σχέδιο για την εξομάλυνση της κατάστασης στα νησιά που έχουν επιβαρυνθεί από τους μεγάλους πληθυσμούς προσφύγων και μεταναστών, παρουσίασε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας.
 
Ο κ. Μουζάλας ξεκαθάρισε ότι βίαιη εκκένωση των νησιών θα οδηγήσει στην κατάπτωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και ως εκ τούτου «αν και ακούγεται εύκολη και δημοφιλής πρόταση», δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση. Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός δεν αρνήθηκε ότι αλλάζει χαρακτηριστικά η ροή στα νησιά και ενώ πριν είχαμε 80% προσφυγικό, τώρα έχουμε περίπου 70-80% prima facie μεταναστευτικό. «Αυτό δημιουργεί μία καινούρια ποιότητα, από την οποία τα νησιά και οι νοικοκυραίοι πρόσφυγες και μετανάστες δοκιμάζονται», παραδέχθηκε, αλλά επέμεινε ότι εκκένωση των νησιών σήμερα σημαίνει και θάνατο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
 
Το σχέδιο για τα νησιά προβλέπει, προεχόντως, διαχωρισμό των στοιχείων με παραβατική και εγκληματική συμπεριφορά από τους πρόσφυγες που είναι φιλειρηνικοί και φιλήσυχοι. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου, όπως περιεγράφησαν, από τον αναπληρωτή υπουργό είναι οι εξής:

Τα νησιά θα εκκενωθούν από τους έχοντες «τρίπτυχα», δηλαδή εκείνους που δεν πρόκειται να πάνε στην Τουρκία και στην πλειονότητά τους είναι ευάλωτοι, π.χ. Σύροι πρόσφυγες.

  • Θα γίνει προσπάθεια τα περισσότερα ανήλικα να μετακινηθούν στην ηπειρωτική χώρα.
  • Θα δημιουργηθούν νέοι χώροι στα νησιά, προκειμένου να εγκατασταθούν αλλού οι λεγόμενοι «νοικοκυραίοι» (σ.σ. κατά δήλωση του κ. Μουζάλα) από τους παραβάτες-κακοποιούς που θα πρέπει να απομονωθούν σε κλειστούς χώρους. Όπως τόνισε, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δημιουργεί νέα hot spots για τον πολλαπλασιασμό του πληθυσμού. Αντιθέτως, «διαιρεί» τον πληθυσμό για την αποτροπή εγκληματικών φαινομένων σε βάρος των φιλήσυχων προσφύγων.
  • Ταυτόχρονα θα αυξηθεί η αστυνόμευση στα νησιά.
  • Θα ενισχυθεί η δύναμη της EASO.
  • Θα ενισχυθούν οι επιτροπές προσφυγών με δικαστές (σ.σ. ο προγραμματισμός αναφέρει ότι θα
  • είναι 13 τον Νοέμβριο).

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση κινείται με προγραμματισμό να υπάρξουν τις επόμενες ημέρες 150 επιστροφές ημερησίως.
 
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην ηπειρωτική χώρα, ο κ. Μουζάλας τόνισε είπε ότι η Β. Ελλάδα έχει, ήδη, αποσυμφορηθεί κατά 7.000 και προβλέπεται να κλείσουν τα μισά κέντρα.
 
«Συμφωνούμε ότι πρέπει να επιζήσει η συμφωνία της ΕΕ-Τουρκίας, ότι πρέπει να αυξηθεί το relocation, ότι πρέπει να φτιαχτεί ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών, συμφωνούμε ότι πρέπει να ζητήσουμε να αποσυμφορηθούν τα νησιά, με τη μεταφορά ανθρώπων, οι οποίοι μπορεί να επιστραφούν στην Τουρκία, σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα. Συμφωνούμε ότι απαιτούμε από την ΕΕ και την Τουρκία το κάθε κομμάτι να πάρει την ευθύνη του. Συμφωνούμε ότι θέλουμε αύξηση της ΕΑSO, ότι θέλουμε αύξηση της Frontex», είπε ο κ. Μουζάλας και υπογράμμισε ότι εάν τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου συμφωνούν στα παραπάνω- που είναι και αντικείμενο του διπλωματικού μαραθώνιου της ελληνικής κυβέρνησης- τότε οφείλουν να ασκήσουν την πίεση που μπορούν στα ευρωπαϊκά κόμματα, με τα οποία συνδέονται, προκειμένου να προχωρήσουμε παρακάτω.
 
Όσο για την ένταση από κατοίκους των νησιών, ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι δεν χαρίζει κανέναν στη Χρυσή Αυγή, σημείωσε, όμως, ότι υπάρχουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν λειτούργησαν πυροσβεστικά.

Ελλάδα

Ένταξη του ΟΑΕΔ στο support.gov.gr- Ποιες οι προσφερόμενες υπηρεσίες

ΟΑΕΔ

Από σήμερα ο ΟΑΕΔ συμμετέχει στην ενιαία κυβερνητική υπηρεσία υπηρέτησης πολιτών support.gov.gr.

Μέσω της νέας υπηρεσίας, οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) αιτήματα υποστήριξης και μετά από την επεξεργασία των αιτημάτων από τον ΟΑΕΔ, οι πολίτες θα παραλαμβάνουν τις απαντήσεις τους στο ενιαίο αποθετήριο απαντήσεων.

Συγκεκριμένα, οι αρχικά προσφερόμενες υπηρεσίες αφορούν θέματα σχετικά με:

Έκδοση / Ανανέωση Δελτίων Ανεργίας

Ενημέρωση Στοιχείων Μητρώου Ανέργων

Βεβαιώσεις από τον ΟΑΕΔ (πχ βεβαίωση ανεργίας, κ.α.)

Υποβολή Βιογραφικού Σημειώματος

Αναζήτηση Θέσεων Εργασίας

Συμβουλευτικές Υπηρεσίες προς Εγγεγραμμένους Ανέργους και Επιχειρήσεις και

Συμβουλευτικές Υπηρεσίες από το Δίκτυο EURES

Όπως αναφέρει στη σχετική του ανακοίνωση ο ΟΑΕΔ, σταδιακά οι προσφερόμενες υπηρεσίες θα επεκτείνονται με απώτερο σκοπό να καλυφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο από το εύρος των υπηρεσιών του Οργανισμού.

«Η ένταξη του ΟΑΕΔ στο support.gov.gr εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια για την αναβάθμιση των υπηρεσιών ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των πολιτών,  που έχει  θέσει ως προτεραιότητα ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και αποτελεί ένα ακόμη βήμα της στρατηγικής του Οργανισμού που στοχεύει στο ψηφιακό μετασχηματισμό και στη δημιουργία ενός εκτεταμένου συνόλου υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, σε συνέχεια της επέκτασης των e-υπηρεσίων, τη λειτουργία της πλατφόρμας ''ψηφιακών ραντεβού'' myOAEDlive, τον επανασχεδιασμό του ιστότοπου www.oaed.gr και της νέας εφαρμογής OAEΔapp για κινητά και tablet», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ενδοοικογενειακή βία: «Ο άντρας μου πήγε να μου βγάλει τα δόντια με τανάλια»

Ρίχνεται και ο στρατός στην μάχη με τις φλόγες– Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό

Αύριο οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τις αναστολές Ιουλίου