Ελλάδα

Κοινωνία

Διευκολύνσεις για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης μετά την ταλαιπωρία

49f28c3480b993a651884a1aadf2e4c4a549a9042277e01b9d1cccbe099303df.jpg

Στην επέκταση της δυναμικότητας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) προχωρά το υπουργείο Εργασίας, με στόχο να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις και οι δυσλειτουργίες που παρουσιάστηκαν τις πρώτες ημέρες του συστήματος. 

Είναι ενδεικτικό πως μέσα σε μόλις δύο 24ωρα, την Τετάρτη και την Πέμπτη, επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα https://keaprogram.gr 1,67 εκατ. πολίτες. Τις ώρες αιχμής η πλατφόρμα χρησιμοποιείται κάθε δευτερόλεπτο από 7.000 πολίτες ταυτοχρόνως. Εντός αυτών των δύο πρώτων ημερών συνολικά 56.231 συμπλήρωσαν τα στοιχεία τους. Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι ενδιαφερόμενοι συνεχίζουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις οι ίδιοι. Συγκεκριμένα, 49.426 πολίτες υπέβαλαν μόνοι τους την αίτηση, 4.614 μέσω ΚΕΠ και 2.191 μέσω δήμων.
Στον ιστότοπο του προγράμματος οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους. Οι αιτήσεις είναι προσυμπληρωμένες. Οι πολίτες που προσέρχονται στα ΚΕΠ ή στους δήμους δεν χρειάζεται να προσκομίζουν κανένα δικαιολογητικό. Δικαιολογητικά απαιτούνται μόνο αν προκύψει διαφορά ανάμεσα στα προσυμπληρωμένα στοιχεία και αυτά που δηλώνουν οι ίδιοι, με αποτέλεσμα να απαιτείται τροποποίηση των στοιχείων της προσυμπληρωμένης αίτησης.
Μετρητά και παροχές
Υπενθυμίζεται πως στόχος είναι να ενταχθούν στο πρόγραμμα 700.000 ωφελούμενοι σε όλη την Ελλάδα και 270.000 νοικοκυριά. Το συνολικό κόστος έχει αποτιμηθεί στα 760 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα συνδυάζει την εισοδηματική ενίσχυση με συμπληρωματικές κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά, όπως για παράδειγμα δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφαλίστων για τον δικαιούχο και τα μέλη της οικογένειάς του, ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, σε προγράμματα για την αντιμετώπιση της φτώχειας, και κοινωνικά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και δήμων.
Επίσης, οι υπηρεσίες πρόνοιας δεσμεύονται ότι το 10% των ωφελουμένων θα πρέπει να βρουν εργασία, μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, κατά το 12μηνο που θα καταβάλλεται το επίδομα. Για να επιλεγεί κάποιος ως δικαιούχος θα πρέπει τους τελευταίους έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης να μην έχει εισόδημα άνω των 1.200 ευρώ. Αντίστοιχα, νοικοκυριό με δύο ενήλικα μέλη θα μπορεί να ενταχθεί εάν έχει έως 1.800 ευρώ εξαμηνιαίο εισόδημα, ενώ νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη θα δικαιούται να έχει λάβει εισόδημα έως 2.100 ευρώ, κατά το τελευταίο εξάμηνο 

Ελλάδα

Παρέμβαση της Εισαγγελίας για τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου

Σοφία Μπεκατώρου

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας της Αθήνας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου αναμένεται να διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το τι ακριβώς έγινε και θα κληθεί την Δευτέρα, το αργότερο την Τρίτη η ολυμπιονίκης να καταθέσει στις εισαγγελικές αρχές.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως η Σοφία Μπεκατώρου έχει κάνει ήδη νύξη για την σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη στο πλαίσιο έρευνα που διενεργείται από τον εισαγγελέα Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου μετά από καταγγελίες του ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη για κακοδιάχειριση στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοϊας.

Στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης έρευνας η Σοφία Μπεκατώρου θα κληθεί να καταθέσει αναλυτικά για το περιστατικό, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η καταγγελθείσα πράξη φέρεται ότι τελέστηκε πριν από 23 χρόνια και ως εκ τούτου έχει παραγραφεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σοφία Μπεκατώρου: Οι καταγγελίες προκαλούν σεισμό στον ελληνικό αθλητισμό