Ελλάδα

Κοινωνία

Κόσμος

Ούτε το 10% των προσφύγων δεν έχει μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα

μετεγκατάσταση προσφύγων

«Σύμφωνα με τους κανόνες του Δουβλίνου, πρόσφυγες οι οποίοι αιτούνται άσυλο στη Γερμανία θα πρέπει να επαναπροωθούνται στην πρώτη χώρα όπου εισήλθαν στην Ευρώπη. Σε πολλές περιπτώσεις αυτή η χώρα είναι η Ελλάδα. Εντούτοις, λόγω σχετικών αποφάσεων δικαστηρίων έχει απαγορευτεί, επειδή υπάρχουν προβλήματα στο εκεί σύστημα παροχής ασύλου. Το Δεκέμβριο όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύστησε στα κράτη-μέλη να επιστρέψουν αυτήν την άνοιξη στην κανονική εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του Δουβλίνου. Την έκκληση αυτή η γερμανική κυβέρνηση θέλει να την εισακούσει. Το υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί ότι από τις 15 Μαρτίου θα μπορούν να επαναπροωθούνται στην Ελλάδα και η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων θα πρέπει να επεξεργαστεί την ανάλογη πρότασή του. Σημαίνει αυτό ότι όλα θα είναι εντάξει και η ΕΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο στο θέμα των προσφύγων; Όχι», απαντά ο συντάκτης της Sueddeutsche Zeitung.

«Η ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης είναι καταρχάς -όπως ακριβώς και εκείνη της Κομισιόν- απλώς μια δήλωση προθέσεων, η οποία πρέπει να εξηγηθεί και πολιτικά: Οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο ενδιαφέρονται για μια βιώσιμη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, βασισμένη σε περισσότερη αλληλεγγύη. Αποφασιστικότερης σημασίας είναι όμως το αν τα δικαστήρια, στα οποία θα προσφύγουν μετά βεβαιότητος οι μέλλοντες να απελαθούν, έχουν την ίδια γνώμη. Η Κομισιόν παραπέμπει, βέβαια, στην πρόοδο η οποία έχει γίνει στην Ελλάδα. Με τη βοήθεια της Ε.Ε. δημιουργήθηκαν σε πέντε ελληνικά νησιά κέντρα υποδοχής και σε ολόκληρη τη χώρα εγκαταστάσεις για 60.000 πρόσφυγες. Ανθρωπιστικές οργανώσεις θεωρούν όμως ακόμα προβληματικές τις συνθήκες και αυτό όχι μόνο λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι η επεξεργασία των αιτήσεων παροχής ασύλου στην Ελλάδα διαρκεί ακόμα πολύ καιρό», καταλήγει το άρθρο της εφημερίδας του Μονάχου.

Για το ίδιο θέμα, η γερμανική οργάνωση για τους πρόσφυγες PRO ASYL επισημαίνει ότι δεν εφαρμόζεται η απόφαση η οποία ελήφθη προ ενός έτους για την επανεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. Ούτε το 10% εκ των 63.000 προσφύγων οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα δεν έχουν μετεγκατσταθεί σε άλλες χώρες-μέλη, σημειώνει και γι’ αυτό ζητά από τις κυβερνήσεις και την Κομισιόν να θέσουν ένα τέλος στα βάσανα των αναζητούντων προστασία ιδίως στα ελληνικά νησιά. Αντί να στέλνονται άνθρωποι από τη Γερμανία πίσω στην Ελλάδα σε αυτές τις συνθήκες, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στις χιλιάδες των εγκλωβισμένων προσφύγων στην Ελλάδα να συνεχίσουν νόμιμα το ταξίδι τους, σημειώνει η οργάνωση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος

Συνάντηση Ελπιδοφόρου - Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη

Αναστασιάδης Ελπιδοφόρος

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο είχε στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Η συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου 20 λεπτά, πραγματοποιήθηκε στην οικία του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Δημοκρατίας στα Η.Ε.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε στα ΜΜΕ ότι «αυτό που προέχει είναι η ενότητα του Ελληνισμού. Συνεπώς, μετά τις επεξηγήσεις, αν θέλετε, την απολογία του Σεβασμιότατου, θεωρώ ότι το θέμα έληξε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οργή Αναστασιάδη για την Τουρκία και αιχμές στον ΟΗΕ: Απέτυχε να εφαρμόσει τα ψηφίσματα

Μητσοτάκης από ΟΗΕ: Μήνυμα σε Τουρκία για προκλήσεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Κυπριακό

Τουρκία: Προκλητική Navtex για έρευνες μεταξύ Ρόδου, Καστελόριζου και ανατολικά της Κρήτης

ESPA BANNER