Ελλάδα

Επιστήμη

Ανανεώσιμοι φυσικοί πόροι τα φαρμακευτικά φυτά

βότανα

Βιοποικιλότητα υψηλής οικονομικής αξίας σε επίπεδο αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, εξαιρετικό αριθμό ειδών με μοναδικούς χημειότυπους πολύ υψηλών αποδόσεων σε αιθέρια έλαια τα οποία μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά στην ανταγωνιστικότητα της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταγράφουν επιστημονικές έρευνες στο νομό Έβρου και τη Θράκη γενικότερα.
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΠΑΜΘ) αντιλαμβανόμενη τον πλούτο που κρύβει η θρακική γη, αποφάσισε να προχωρήσει την τελευταία τριετία, μέσω συνεργασίας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), στην καταγραφή, περιγραφή και χημική ανάλυση, σε πρώτη φάση, των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που φύονται στη Σαμοθράκη, με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και αισιόδοξα όσον αφορά στην περιεκτικότητά τους σε αιθέρια έλαια, αποτελέσματα.
«Ο Έβρος αλλά ειδικότερα τα νησιά όπως η Σαμοθράκη έχουν μία ιδιαίτερη ποικιλία σε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά με ενδιαφέροντα συστατικά τα οποία μπορούν να αποτελέσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα για τους καλλιεργητές. Στην έρευνά μας επιλέξαμε 127 είδη με κριτήρια την βιβλιογραφική αναφορά τους για αρωματικές-φαρμακευτικές ιδιότητες. Φυτά, σχετικά κοινά που οι πληθυσμοί τους ήταν αρκετά μεγάλοι, με γνωστή φαρμακευτική αξία. Στόχος της έρευνας η καταγραφή των αξιόλογων ειδών (όπως ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι, μάραθο, σπαθόχορτο, αγριοσέληνο και φλισκούνι) για καλλιέργεια και διερεύνηση της εμπορικής αξίας που μπορεί να έχουν. Αυτή η εμπορική αξία λοιπόν στηρίζεται στα αιθέρια έλαια και στα εκχυλίσματα στα οποία έχουν μεγάλες αποδόσεις», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Δ.Π.Θ. επίκουρος καθηγητής Δασολογίας, Γιώργος Κοράκης.

 

Ελλάδα

Εστίαση: Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για τις επιδοτήσεις

εστίαση

Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων κρατικής επιδότησης των πρώτων υλών για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων εστίασης, αφού η Κομισιόν έδωσε το «πράσινο φως».

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, την Πέμπτη θα γίνει το τεστ της πλατφόρμας ώστε να τεθεί σε πλήρη λειτουργία την Παρασκευή 14 Μαΐου.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέχρι τις 31 Ιουλίου, ενώ τα σχετικά τιμολόγια και αποδείξεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Παράλληλα, η πλατφόρμα θα εμφανίζει το ποσό που δικαιούται κάθε δικαιούχος, ώστε όποιος θεωρεί ότι δεν μπορεί να το καλύψει να ζητά μικρότερη ενίσχυση.

Το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί ανέρχεται στα 330 εκατ. ευρώ και με αυτό αναμένεται να ενισχυθούν περίπου 34.000 επιχειρήσεις.

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς: «Η Κομισιόν ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων στον τομέα της εστίασης. Στηρίζουμε έμπρακτα την επιστροφή στην κανονικότητα, την ανάκαμψη της οικονομίας και χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις και οικογένειες».

Με τη σειρά της η Επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ, υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού, ανέφερε ότι «αυτό το πρόγραμμα ενίσχυσης 500 εκατομμυρίων ευρώ θα επιτρέψει στην Ελλάδα να βοηθήσει αυτές τις εταιρείες να ανταποκριθούν στις ανάγκες ρευστότητάς τους και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

ειδησεις σήμερα

Κρήτη - κορωνοϊός: Νέα μείωση στις νοσηλείες

Εργάνη: Ξεκινούν οι δηλώσεις καλλιτεχνών για τον Μάρτιο

Καναδάς: Αλμπέρτα και Οντάριο σταματούν τη χορήγηση του AstraZeneca