Ελλάδα

Κόσμος

Ο ευρωπαϊκός Τύπος για τις  διαβουλεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές

Διεθνής Τύπος

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του βελγικού, του ολλανδικού και του εξειδικευμένου στα ευρωπαϊκά θέματα Τύπου βρίσκεται το ζήτημα των διαβουλεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές για το κλείσιμο της δεύτερη αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
 
Ως «ένα απόστημα που πυορροεί εκ νέου» χαρακτηρίζεται «η ελληνική κρίση» από τη βελγική εφημερίδα De Tijd, η οποία εκτιμά ότι είναι ακόμα πιο δύσκολο να βρεθεί αυτή τη στιγμή λύση εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί στην Ευρώπη.
 
Για κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης κάνει λόγο και ρεπορτάζ της ολλανδικής εφημερίδας De Volkskrant υπό τον τίτλο «Μυστική διάσκεψη για την Ελλάδα προκειμένου να αποφευχθεί ο πανικός». Επισημαίνεται πως ενώ για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα οι «μυστικές», «έκτακτες» συναντήσεις/διασκέψεις για την Ελλάδα είχαν εξαφανιστεί από το προσκήνιο, κάνουν τώρα εκ νέου την εμφάνισή τους ύστερα από πρωτοβουλία του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος κανόνισε τη σημερινή συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο με εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες.
 
Στο ρεπορτάζ σημειώνεται χαρακτηριστικά πως ο χρόνος «επείγει» προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Ελλάδας και να πειστεί να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων (για τις οποίες είχε ήδη δεσμευτεί) σχετικά με το συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας. Κι όλα αυτά, παρατηρεί ο αρθρογράφος, πρέπει να συμβούν πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup (20 Φεβρουαρίου). Από εκεί και ύστερα, υπενθυμίζει, ξεκινά η προεκλογική περίοδος σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που δυσχεραίνει τις προσπάθειες συμβιβαστικών λύσεων. Επισημαίνεται εξάλλου πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι «κάθε άλλο παρά ρόδινη», όπως αποδεικνύει η έκθεση του ΔΝΤ, καθώς η χώρα εξακολουθεί να ταλανίζεται από σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα, ενώ το χρέος της δεν είναι βιώσιμο.
 
Από την άλλη, η εφημερίδα LA LIBRE BELGIQUE φιλοξενεί, σε δημοσίευμά της για την Ελλάδα υπό τον τίτλο «Κανένα δεν συμφέρει να βρίσκεται η Ελλάδα στην ατζέντα», δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρουγκαλου ο οποίος δηλώνει βέβαιος ότι η Αθήνα και οι πιστωτές της πρόκειται να καταλήξουν σε συμφωνία.
 
«Προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε ένα πακέτο που θα αντιπροσωπεύει έναν έντιμο συμβιβασμό και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου» δηλώνει ο Έλληνας υπουργός.

Κόσμος

Κορωνοϊός - Πορτογαλία : Σε κίνδυνο το σύστημα παροχής ιατρικού οξυγόνου στα νοσοκομεία

πορτογαλία κορωνοϊός

Τα νοσοκομεία στην Πορτογαλία που έχουν κατακλυστεί από ασθενείς με COVID-19 κινδυνεύουν να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση για ιατρικό οξυγόνο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μιγκέλ Γκιμάρες έπειτα από την μερική κατάρρευση του συστήματος παροχής ιατρικού οξυγόνου στο δίκτυο ενός μεγάλου νοσοκομείου εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης.

Συνολικά 53 ασθενείς χρειάστηκε να μεταφερθούν χθες, Τρίτη, το βράδυ από το Νοσοκομείο της Λισαβόνας Fernando Fonseca ώστε να μην καταρρεύσει πλήρως το σύστημα παροχής οξυγόνου του.

Το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη οξυγόνου, αλλά το γεγονός ότι οι δεξαμενές δεν μπορούν να παράσχουν το ιατρικό οξυγόνο με την απαιτούμενη πίεση για τόσο πολλούς ασθενείς ταυτόχρονα, είπε ο Γκιμάρες στον ραδιοφωνικό σταθμό Observador.

«Αυτό που συμβαίνει σε αυτά τα νοσοκομεία, και κυρίως στης Λισαβόνας, είναι ότι έχουν κατά πολύ ξεπεράσει τις δυνατότητές τους… Είναι αυτό που αποκαλούμε ‘ιατρική των καταστροφών’ «, σημείωσε ο ίδιος.

«Παρέχουμε στους ασθενείς τις υπηρεσίες που μπορούμε υπό αυτές τις συνθήκες. Η μόνη λύση είναι να τους μεταφέρουμε σε άλλα νοσοκομεία. Το πρόβλημα είναι αν τα άλλα νοσοκομεία είναι επίσης πλήρη», προσθέτει.

Η Πορτογαλία, η οποία έχει καταγράψει 653.878 κρούσματα κορωνοϊού και 11.012 θανάτους, αγωνίζεται για να διαχειριστεί την αύξηση που παρατηρήθηκε μετά τα Χριστούγεννα, με τα νοσοκομεία να χρησιμοποιούν τα δύο τρίτα των κλινών των ΜΕΘ για ασθενείς με COVID-19 και τα στρατιωτικά νοσοκομεία να έχουν μετατρέψει τις καφετέριές τους σε θαλάμους για να δημιουργήσουν περισσότερο χώρο.

Το Νοσοκομείο Fernando Fonseca ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το σύστημά του προμήθειας και διοχέτευσης ιατρικού οξυγόνου είναι πλέον σταθερό και υπό μόνιμη παρακολούθηση.

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων Infarmed ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι η χώρα έχει πλεόνασμα παραγωγής ιατρικού οξυγόνου και κάλεσε τα νοσοκομεία να δημιουργήσουν αποθέματα για να αποφύγουν δυσκολίες.

Ο πρόεδρος των υγειονομικών αρχών της πρωτεύουσας Λούις Πίσκο δήλωσε σήμερα στο δίκτυο RTP ότι τα νοσοκομεία εργάζονται για να αυξήσουν τα αποθέματά τους και να βελτιώσουν τα δίκτυα διανομής τους προκειμένου να αποφορτίσουν το δίκτυο, μια διαδικασία που εκτιμάται ότι απαιτεί περίπου δύο εβδομάδες.

«Υπήρχαν περίπου 100 επιπλέον ασθενείς που εξαρτώνταν από τη λειτουργία του συστήματος οξυγόνου σε σχέση με όσους έπρεπε να υπάρχουν», είπε ο Πίσκο αναφερόμενος στο νοσοκομείο Fernando Fonseca.

Ειδήσεις σήμερα

Έρευνα του ΠΟΥ στην Γουχάν: Δωροδοκούν και εκφοβίζουν συγγενείς θυμάτων για να μην μιλήσουν

Εμβόλια: Η AstraZeneca αρνείται να συμμετάσχει σε συνομιλίες με την Κομισιόν

Μπιλ Γκέιτς: Έκπληκτος από τις θεωρίες συνωμοσίας για την πανδημία